Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Apel către Președintele României pentru a nu promulga legea pentru creșterea salariilor

Apel către Președintele României pentru a nu promulga legea pentru creșterea salariilor(1081)

Stimate domnule președinte,

       Întrucât a expirat perioada unui eventual atac la Curtea Constituțională a PL-x nr. 737/2015, proiect adoptat de către Camera Deputaților pe data de 11 noiembrie cu doar 7 abțineri și un vot împotrivă (al meu), începe să curgă termenul de 20 de zile pe care le aveți la dispoziție pentru a analiza legile adoptate de către parlament și pentru a decide promulgarea sau trimiterea spre reexaminare a acestora.

        Actul normativ respectiv are însă grave vicii de formă și de fond astfel că vă adresez, domnule președinte, un apel pentru a retrimite forului legislativ spre reexaminare PL-x nr. 737/2015 – privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

         Această lege a fost adoptată cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaților care prevede la Art. 69, alin. 2, că:
(2) Raportul va fi imprimat şi difuzat deputaţilor cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative în plenul Camerei Deputaţilor, în cazul proiectelor de legi şi al propunerilor legislative pentru care Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, şi cu cel puţin 5 zile, în cazul celor pentru care Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

         Or, avizul Comisiei Juridice are data de 10 noiembrie (cu o zi înainte de plen), iar Raportul comun al Comisiei pentru muncă și protecție socială și al Comisiei pentru Sănătate și familie are data de 11 noiembrie 2015, adică a fost postat pe site-ul Camerei Deputaților și distribuit în formă printată liderilor grupurilor parlamentare în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților!

            Am luat cuvântul și am atras atenția că atât acest proiect de lege cât și altele au fost puse pe Ordinea de zi cu încălcarea Regulamentului întrucât nu a fost respectat termenul de 5 zile prevăzut de Art. 69, alin. 2 citat mai sus. Raportul are 35 de pagini dar au fost și proiecte de lege cu Raport de peste 100 de pagini.

Am arătat că dacă nu respectăm regulamentul și primim rapoartele în timpul ședințelor nu mai avem cum să ne exercităm cu adevărat mandatul de legislatori. Procesul legislativ presupune, pentru a-ți formula un punct de vedere să te informezi și să analizezi o problemă, să te consulți cu experți, cu consilieri ori cu alți parlamentari, să reflectezi asupra temei. De aceea Regulamentul acordă un răstimp de 5 zile, tocmai pentru a da o șansă aprofundării unui subiect și formularea unui punct de vedere, pe cât posibil, cât mai în cunoștință de cauză și mai în acord cu propriile valori.

Dar, dacă Rapoartele sunt aduse chiar în timpul în care se desfășoară ședința de plen și suntem ocupați cu dezbaterile, exercitarea cu adevărat a mandatului de deputat ori senator în sensul descris mai sus devine imposibilă. Acest lucru viciază grav procesul legislativ și denotă superficialitate și lipsă de respect pentru cetățenii care ne-au trimis în parlament pentru a face legi de calitate.

De asemenea, încălcarea repetată a Regulamentului, pentru că aducerea Rapoartelor în timpul ședințelor de plen a devenit deja o practică generalizată în Camera Deputaților, aruncă în aer credibilitatea și seriozitatea instituției, cu efecte negative majore asupra procesului deliberativ democratic din țara noastră. Am fost contrariat să văd că atunci când am explicat aceste lucruri de la microfonul plenului, Președintele Camerei Deputaților, care ar trebui să fie garantul respectării Regulamentului, a fost primul care a luat cuvântul și a respins argumentația mea, legitimând astfel încălcările repetate ale Regulamentului.

            Pe fondul acestui proiect de lege, opinia mea este că a adopta o lege care presupune alocarea a miliarde de lei din buget fără a avea un studiu de impact reprezintă un act de iresponsabilitate politică. Am fost consternat să văd cum proiectul a fost votat cu o asemenea majoritate uriașă, înregistrându-se doar șapte abțineri și un vot împotrivă (al meu). Nu a existat în plen nici un fel de discuție cu privire la cifre și despre posibilitățile de a face ca o astfel de măsură să fie sustenabilă.

Desigur că ne dorim cu toții să fie crescute salariile în sectorul bugetar! Dar ar fi o gravă eroare să credem că o astfel de creștere poate fi realizată fără a analiza posibilitățile bugetare, fără a avea o dezbatere aprofundată și fără a ne consulta cu experți. Altfel există riscul să adoptăm legi care fie să dezechilibreze bugetul, crescând periculos deficitul, fie să fie pur și simplu nepuse în aplicare.

A rămas, spre exemplu, ca un episod rușinos al parlamentului momentul din 2008 când toate partidele au votat, înainte de alegeri, pentru o creștere a salariile profesorilor cu 50%. Astfel de legi sunt simple amăgiri cu caracter populist și electoral iar modul în care o propunere cu impact de miliarde de lei asupra bugetului este trecută în 24 de ore prin forul legislativ ar trebui să îngrijoreze întreaga societate.

Pentru toate acestea, domnule președinte, vă rog să retrimiteți spre reexaminare Parlamentului României atât PL-x nr. 737/2015, cât și toate celelalte legi votate cu încălcarea regulamentelor și care astfel ar trebui să fie lovite de nulitate.


Remus Cernea
Deputat independent   

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

„Nu am nicio reținere
scris de Mircea Lungu
în legătură cu experimentul schimbărilor care se vor petrece”. Amorțitor, în plină lumina unei conferințe de presă, glasul ofici(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii