Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
La Muzeul de Artă Tulcea: Cum se aduce un milion!

La Muzeul de Artă Tulcea: Cum se aduce un milion!(3387)

Uneori ajunge să nu poți asista pasiv! Este cazul domnului Paul Tocanie, șef serviciu al Complexul Muzeal de Patrimoniu Nord–Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) Tulcea, care s-a dovedit a fi unul dintre cei care nu pot asista pasiv!

Având în custodie un patrimoniu artistic imens, cel al Muzeului de Artă tulcean, Paul Tocanie a încercat niște ani să obțină fonduri publice spre a restaura câteva din tablourile amenințând cu degradarea iremediabilă.

Ha-ha! Ce glumă bună! Bani la muzeu? După ce a înțeles asta, el a fost nevoit să caute sprijin altundeva, nu la proprietar. Mintea pusă la contribuție l-a condus spre adoptarea unei soluții nemaiîncercate până acum. Soluția adoptată de Paul Tocanie a fost o campanie de căutat părinți pentru orfani!

Concret, este vorba despre o campanie de adopții care se numește chiar „Adoptă o lucrare!”, lansată în 31 mai 2016.

Iată cum suna expunerea de atunci: De astăzi și până în 30 iunie 2016 oferim pe viață, iubitorilor de cultură, posibilitatea de a „adopta” o lucrare de patrimoniu din colecțiile Muzeului de Artă, aflată în suferință, prin contribuția la restaurarea profesionistă a acesteia. Colecția de pictură a Muzeului de Artă Tulcea este impresionantă. Sunt lucrări excepționale, aflate în patrimoniul județului Tulcea, foarte multe dintre ele clasate în categoria Tezaur. Din păcate, trecerea timpului și faptul că până la reabilitarea Muzeului de Artă din anii 2009-2012 condițiile de expunere și de depozitare au fost total improprii, au contribuit la degradarea continuă a acestora. Pe viață (pe viața lucrării), Județul Tulcea, prin organizația care administrează patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea, își va arăta recunoștința pentru gestul tău prin evidențierea, în expoziția permanentă a muzeului, a contribuției excepționale la salvarea patrimoniului inestimabil al județului. Lucrarea restaurată va avea o etichetă care va menționa: ”Lucrare restaurată în anul 2016 prin contribuția domnului … doamnei … domnilor …. firmei ….”.

Deși poate părea incredibil, nu au lipsit cei interesați - oameni generoși, neindiferenți. În doar o lună de zile, până la finele lunii iunie 2016, banii necesari au fost adunați, astfel încât primele șase lucrări (Gheorghe Petraşcu, Femeie în noapte, ulei / pânză; Theodor Aman, Cântăreaţa cu lăuta, ulei / pânză; Nicolae Grigorescu, Portret de ţărăncuţă, ulei / pânză maruflată; Gheorghe Petraşcu, Moară în Bretania, ulei / pânză; Nicolae Grigorescu, Interior de pădure / Barbizon, ulei / lemn; Lucian Grigorescu, Peisaj din sudul Franţei, ulei / pânză) au plecat la restaurare. În 22 decembrie, înainte de Crăciun, ele s-au întors la muzeul tulcean și celelalte șase au plecat să-și vadă și ele de sănătate! Este vorba despre lucrările: Nicolae Grigorescu, Peisaj la ţară, ulei / lemn; Dumitru Ghiaţă, Nepoata artistului, ulei / carton; Samuel Mutzner, Cişmigiu, ulei / carton; Gheorghe Petraşcu, Femei la scăldat, ulei / pânză; Max Herman Maxy, Portret de bărbat, ulei / pânză; Corneliu Mihăilescu, Dansatori, tempera / sticlă. În scurt timp și acestea urmează să revină acasă, Paul Tocanie și colegii săi de la Muzeul de Artă din Tulcea organizând pentru atunci un eveniment special dedicat „însănătoșirii” pensionarelor sale!

Ne-a plăcut gestul domnului Paul Tocanie (apartament la bloc, trei copii – să-i trăiască!), pe care îl vedem exemplar și, de ce să n-o spunem, neobișnuit astăzi!

În opinia noastră, el se încadrează în definiția bărbatului de stat, chiar dacă se manifestă la Tulcea, județul în care se termină Uniunea Europeană: Un bărbat de stat este acel bărbat care aduce servicii țării sale, ori de câte ori simte că este nevoie, fără să i se ceară, și fără a prtetinde recompensă, cu discreție și înțelepciune, după puterile sale!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Din turul pantalonilor și animatoarele de televiziune
scris de Mircea Lungu
Publicul a strigat, a aplaudat, a ștampilat, iar o femeie a fost auzită țipând: ,,Au fou, au fou!” (Nebunul! Nebunul!) Era premiera l(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE