Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
sport
Astăzi, de la ora 14.00, SIMONA HALEP joacă finala prestigiosului turneu de tenis de la Roma

Astăzi, de la ora 14.00, SIMONA HALEP joacă finala prestigiosului turneu de tenis de la Roma(18826)

 SIMONA HALEP (ROMÂNIA) - Elina Svitolina (Ucraina), în finala de la "Foro Italico" / Roma - 2017 !!!
(În DIRECT, pe "DIGI- Sport 2", de la 14.00 -- ora Bucureștiului --) !!!

FELICITĂRI, MULȚUMIRI și MULT SUCCES, în continuare, "FATA-de-la-MALUL-MĂRII" ! Hai, "SIMO-Fire" !!! HAI, ROMÂNIA !!!!!

Prestigiosul turneu de tenis-de-câmp "Internazionali B.N.L. d'Italia" ("Open"-ul Italiei) - 2017, de categorie valorică "W.T.A. Premier 5", de la ROMA, dotat cu premii în valoare totală de 2.775.745 de dolari S.U.A., care se desfășoară, pe zgură și în aer liber, la complexul sportiv "Foro Italico", până pe 21 mai, a ajuns în faza FINALEI probei de simplu-feminin, în care constănțeanca SIMONA HALEP (25 de ani, locul 4 în clasamentul de simplu al W.T.A. - Women's Tennis Association; "favorită" numărul 6; 6 titluri I.T.F. și 15 titluri W.T.A., la simplu, dintre care unul în acest an, cucerit săptămâna trecută, la "Open"-ul Spaniei, de la Madrid; alte 8 finale W.T.A. pierdute; palmaresul meciurilor din circuitul W.T.A., la simplu: 377 victorii - 174 înfrângeri: 68,4% victorii) o va întâlni pe ucraineanca Elina Svitolina (22 de ani, 11 W.T.A.; 7 titluri W.T.A. și alte 2 finale pierdute; a câștigat în acest an... nu mai puțin de 3 turnee: Istanbul -- turneu la care Irina Begu a ajuns în semifinale, iar Alexandra Cadanțu în "sferturi", fiind învinsă chiar de către... Svitolina !), Taipei City / Taiwan și Dubai !), califcată în ultimul act în urma unui... abandon (accidentare la gât), în semifinală, al spaniolei Garbine Muguruza Blanco (23 de ani, 7 W.T.A.), după numai... 22 de minute de joc, la scorul de 4-1, pentru Svitolina, în primul set !

(În "sferturi", spaniola o învinsese pe americanca Venus Williams, numărul 12 mondial, cu scorul de: 6-2, 3-6, 6-2, în timp ce ucraineanca se impusese -- destul de surprinzător ! -- în faţa jucătoarei cehe Karolina Pliskova, locul 3 W.T.A.: 6-2, 7-6, 11-9 în "tie-break".
Pentru jucatoarea iberică este a... patra retragere din acest an ! Muguruza a mai abandonat în semifinala de la Brisbane, unde adversara i-a fost franțuzoaica Alize Cornet; în runda a doua la turneul din Dubai, cu ucraineanca Kateryna Bondarenko, și în "șaisprezecimile" de la Miami, beneficiară fiind daneza Caroline Wozniacki).

FINALA se va juca DUMINICĂ - 21 mai 2017, de la ora 14.00, și va transmisă, în DIRECT, pe unul dintre canalele televiziunii "DIGI-Sport" (cel mai probabil: "D.-S. 2") !

Halep și Svitolina s-au mai întâlnit O SINGURĂ DATĂ, în circuitul elitelor feminine, W.T.A., și-anume în anul 2013, în prima rundă de la Sofia / Bulgaria ("Turneul MIC al Campioanelor"), în sală, pe "hard", victoria revenindu-i Simonei (scor: 6-1, 6-1), care a și câștigat turneul, de altfel !!!

Pentru calificarea în finala de la Roma, Halep și-a asigurat 585 de puncte în clasamentul W.T.A. de simplu și 230.565 de euro.
Simona trecuse, deja, după "sferturi", de pragul de... 17 milioane de dolari S.U.A. (erau 16.933.402 înainte de debutul turneului), câștigați numai din premii !!!

În semifinale, Halep a învins-o, într-o oră și un sfert, în două seturi: 7-5, 6-1. pe olandeza Kiki Bertens (20 W.T.A.; "favorită" 15; în primul tur a eliminat-o pe românca Monica Niculescu, cu: 2-6, 6-2, 6-1 !), cea care o eliminase, în "sferturi", pe australianca (de origine rusă) Daria Gavrilova (33 W.T.A.), jucătoare venită din "calificări", cu: 6-3, 6-3.
Adversara olandeză a fost redutabilă în primul set, când a şi reuşit două "break"-uri. Halep s-a impus cu 7-5, însă doar după intervenţia antrenorului său, australianul Darren Cahill.
„Relaxează-te, ca şi cum ai juca normal, acasă, la "Stejarii", ieşi pe teren şi simte-te bine !”, i-a spus antrenorul Darren Cahill. Din acel moment, Halep a câştigat cinci "game"-uri consecutive, până la 4-0 în setul secund. Olandeza nu a mai avut puterea să revină şi, în final, a cedat cu 1-6.
Halep jucase de trei ori cu Bertens, bilanțul fiind, până astăzi, 2-1 în favoarea sa, însă singurul eșec se înregistrase... tocmai pe zgură ! Halep s-a impus în 2010, în "sferturile" turneului I.T.F. de la Torhout (Belgia), cu: 7-6 (2), 6-2, Bertens a învins în 2012, în semifinale concursului W.T.A. de la Fes (Maroc), cu: 6-3, 6-4, iar Simona a câștigat ultimul duel, în 2016, la Wimbledon, în turul al treilea, cu: 6-4, 6-3.
„Mă simt grozav, vreau doar să joc în continuare şi, de ce nu, să câştig turneul !”, a spus Simona, în declarația de la finalul meciului.

Cu partida împotriva olandezei, românca a adunat 36 de semifinale, în turneele W.T.A. (două chiar la... Roma, în 2013 și 2015, ambele pierdute !), din care a câștigat 24 și a pierdut 12.

Este succesul cu numărul 87 pentru Simona, pe zgură (suprafața sa favorită), jucătoarea noastră pierzând doar de 37 de ori, de-a lungul carierei, pe "clay".
Meciul câștigat în semifinale a însemnat a zecea victorie consecutivă în circuitul W.T.A. pentru Simona Halep.
De altfel, pentru prima oară în carieră, Halep are o serie de 10 victorii pe zgură, suprafața preferată. Precedentul record pe "clay" fusese de șase (6) partide câștigate consecutiv, în mai multe rânduri, cea mai importantă perioadă fiind cea de la Roland Garros / Paris (2014), atunci când a ajuns în finală, cea mai bună performanță a ei la un turneu de "Grand Slam".
Fanii români speră ca seria din 2017 să ajungă la... 18 succese, ceea ce ar însemna că jucătoarea din Constanța ar reuși tripla istorică Madrid - Roma - Paris (Roland Garros) !
În acest sezon competițional, Halep are 19 victorii (10 consecutive, acum) și 4 înfrângeri (plus o retragere, înainte de meci).

În turul patru ("sferturi-de-finală"), Simona Halep o întâlnise pe estona Anett Kontaveit (21 de ani, 68 W.T.A.), cea care, aflată în mare formă, a venit din "calificări" și a făcut, apoi, trei victime importante, pe "tabloul principal": 6-3, 6-4, cu nemțoaica Andrea Petkovic; 6-4, 6-0, cu... liderul mondial, germanca Angelique Kerber, în turul secund; 6-1, 6-1, cu croata Mirjana Lucic-Baroni, în "optimi". Așadar:... niciun set cedat (sau intrat în prelungiri !) și... 36-13 la "game"-uri !
Simona a prestat un joc excelent și a câștigat,cu scorul de: 6-2, 6-4, după după o oră şi 21 de minute.
Halep a început foarte bine meciul, a reuşit două "break"-uri şi a dus scorul la 3-0. A urmat o mică scădere în joc, iar Kontaveit a recuperat un "break". Jucătoarea din Constanţa şi-a revenit repede şi a închis setul cu 6-2, la a patra tentativă, după 35 de minute.
Setul al doilea a fost dominat tot de jucătoarea româncă, care a reuşit "break"-ul încă din primul "game" şi s-a distanţat, imediat, la 3-1. Halep a mai reuşit un "break", dar şi-a pierdut imediat serviciul şi scorul a devenit 4-2. Au urmat patru "game"-uri în care jucătoarele şi-au făcut greu serviciul şi, astfel, românca a închis meciul, din a treia încercare, scor: 6-2, 6-4.
" Nu mă plictisesc să câștig, este frumos. Astăzi a fost un meci bun dar pot să spun că puteam termina mai rapid, doar că am greșit câteva scurte, a întors, a revenit pentru câteva game-uri, este foarte puternică, a jucat foarte, foarte bine. Am știut că dacă o să lovesc cât mai la limită o s-o deranjeze, cred că aici m-am descurcat foarte bine. ", a declarat sportiva din România, după partidă.
Halep și Kontaveit se mai întâlniseră o singură dată, în circuitul W.T.A., anul acesta, la Miami, în cea de-a treia manșă, românca impunându-se lejer, în două seturi: 6-3, 6-0.

A fost "sfertul" W.T.A. cu numărul... cincizeci (50 !), din cariera constănțencei. A câștigat 34 dintre acestea și a pierdut doar 16.

În turul trei ("optimi-de-finală"), pe Arena / "Stadio" "Pietrangeli" arhiplină (3.500 de spectatori), românca o învinsese (6-1, 4-6, 6-0) pe rusoaica Anastasia Pavliucenkova (25 de ani, 17 W.T.A.; a câștigat, în cariera sa, 10 titluri W.T.A., două dintre ele chiar în acest an, la Monterrey / Mexic și Rabat / Maroc), care trecuse, în runda a doua, în două seturi, scor: 7-6 (4), 6-2, de letona Anastasija Sevastova (27 de ani, locul 18 W.T.A.).
Simona Halep avea un palmares net favorabil cu Anastasia Pavliucenkova ! Sportiva noastră câştigase toate cele şase (6) partide directe disputate cu rusoaica, ultimele două întâlniri fiind în 2015, în "sferturi" la Cincinnati: 7-6 (3), 6-2, şi în turul doi la Wuhan (R.P. Chineză): 6-2, 6-1. Toate partidele se desfășuraseră pe suprafață dură ("hard") ! De fapt, Halep a pierduse, până acum,... un sigur set, împotriva rusoaicei !!!
Istoricul întâlnirilor directe: 2015, Wuhan: 6-2, 6-1, pentru Halep; 2015, Cincinnati: 7-6 (3), 6-2, pentru Halep; 2013, Sofia: 6-3, 6-3, pentru Halep; 2013, Moscova: 6-2, 6-1, pentru Halep; 2013, Tokyo: 3-6, 7-6(5), 3-0 (abandon), pentru Halep; 2012, Dubai: 6-4, 6-2, pentru Halep.

La debutul în turneu, Simona Halep jucase (în calitate de "cap-de-serie" numărul 6) direct în turul secund, cu germanca Laura Siegemund (29 de ani, 32 W.T.A.), învingând, în două seturi (6-4, 6-4), după o oră și 39 de minute de joc !

Anul trecut, la "Foro Italico", Simona (care ÎNCĂ -- ! -- NU are titlul de la acest turneu, în palmares !) a fost învinsă în turul doi (era tot a șasea "favorită" -- si venea tot după câștigarea turneului de la Madrid ! -- și a jucat, la fel, direct în runda secundă), de către australianca (de origine rusă) Daria Gavrilova, cu: 6-3, 4-6, 6-3 (amândouă erau semifinalistele ediției precedente !).
Românca are, până acum, 12 (douăsprezece) victorii și patru (4) înfrângeri, în istoria participărilor la turneul din capitala Italiei.
A jucat două semifinale, în 2013 (la prima sa participare, aici) și 2015, ambele pierdute.

SIMONA HALEP (născută la CONSTANȚA, pe 27 septembrie 1991) a câștigat 15 turnee W.T.A. de simplu (plus 6 din circuitul inferior: I.T.F.): Madrid (categoria valorică "Premier Mandatory") - 2017 (în urmă cu numai o săptămână, când s-a impus, în finală, în fața franțuzoaicei Kristina Mladenovic, cu scorul de: 7-5, 6-7(5), 6-2); Montreal ("Premier 5"), București (W.T.A.), Madrid ("Premier Mandatory") - toate trei în 2016; Shenzhen / R.P. Chineză (W.T.A.), Dubai ("Premier 5"), Indian Wells ("Premier Mandatory") - toate trei in 2015; Doha ("Premier 5"), București (W.T.A.) - ambele în 2014; Nurnberg (W.T.A.), 's-Hertogenbosch / Olanda (W.T.A.), Budapesta (W.T.A.), New Haven / S.U.A. ("Premier"), Moscova ("Premier") si Sofia ("Turneul "mic" al campioanelor") - toate cele șase în 2013.

Simona a mai jucat opt (8) finale, la: "Rogers Cup" / Toronto, Cincinnati / S.U.A. (ambele de categorie "Premier 5") - în anul 2015; Singapore ("Turneul Campioanelor"), Roland Garros / Paris ("Grand Slam"), Madrid ("Premier Mandatory") - toate trei în 2014; Bruxelles ("Premier") - în 2012; Fes / Maroc (W.T.A.) - în 2011 și 2010.

Din păcate, ceilalți cinci (5) ROMÂNI înscriși în concursul de la "Foro Italico" au fost eliminați, de timpuriu... Astfel:
IRINA CAMELIA BEGU si MONICA NICULESCU (aceasta a jucat și la dublu, alături de o americancă, pierzând tot din prima rundă !) au fost ELIMINATE, încă de la debut, în primul primul tur, iar SORANA CÎRSTEA, proaspătă "sfert-finalistă" la Madrid, NU a trecut, în mod surprinzător..., de prima manșă a "calificărilor" pentru "tabloul principal" !
La dublu-masculin, HORIA TECĂU si partenerul său olandez NU au trecut de primul tur, iar FLORIN MERGEA și pachistanezul cu care face pereche au debutat cu victorie, dar au părăsit turneul în faza a doua !

În clasamentul "la zi" al W.T.A. (valabil până luni):
SIMONA HALEP a revenit (după numai o săptămână) pe locul 4 (de pe... 8 !), la simplu.
IRINA CAMELIA BEGU, ajunsă în "optimi" la Madrid, a coborât de pe locul 36 pe 44, cu 1.172 de puncte, MONICA NICULESCU a urcat trei locuri şi se află pe 48, cu 1.110 puncte, iar SORANA CÎRSTEA, ajunsă în "sferturi" la Madrid, a urcat 16 poziţii şi se află pe 67, cu 915 puncte.
ANA BOGDAN a coborât de pe locul 105 pe 106, cu 533 de puncte, iar PATRICIAMARIA ȚIG a urcat de pe locul 121 pe 118, cu 450 de puncte.
La dublu, MONICA NICULESCU are cea mai bună clasare dintre românce - menţinere pe locul 24. RALUCA OLARU ocupă locul 54, după o urcare de trei poziţii, iar SIMONA HALEP, care a ajuns în semifinale la Madrid, alături de IRINA CAMELIA BEGU, a urcat 43 de poziţii şi se află pe 71, cu 1.077 de puncte. IRINA BEGU a urcat zece locuri şi se află pe 105, cu 727 de puncte.
Top - 10 W.T.A., la simplu:
1. Angelique Kerber (Germania) 7.035 puncte;
2. Serena Wiliams (S.U.A.) 6.110 p.;
3. Karolina Pliskova (Cehia) 6.010 p.;
4. SIMONA HALEP (ROMÂNIA) 5.205 p.;
5. Dominika Cibulkova (Slovacia) 4.480 p.;
6. Johanna Konta (Marea Britanie) 4.330 p.;
7. Garbine Muguruza (Spania) 4.287 p.;
8. Svetlana Kuzneţova (Rusia) 4.260 p.;
9. Agnieszka Radwanska (Polonia) 4.195 p.;
10. Caroline Wozniacki (Danemarca) 3.915 p.
Top - 10 "Road to Singapore":
1. Karolina Pliskova (Cehia) 2317 puncte;
2. Caroline Wozniacki (Danemarca) 2240 p.;
3. Johanna Konta (Marea Britanie) 2140 p.;
4. Kristina Mladenovic (Franța) 2121 p.;
5. Elina Svitolina (Ucraina) 1945 p.;
6. Venus Williams (S.U.A.) 1937 p.;
7. Svetlana Kuznetsova (Rusia) 1710 p.;
8. SIMONA HALEP (ROMÂNIA) 1605 p.;
9. Elena Vesnina (Rusia) 1466 p.;
10. Anastasia Pavlyuchenkova (Rusia) 1437 p.

Deținătoarea titlului la Roma, la simplu-feminin, este americanca Serena Williams.

Dacă va câștiga (în premieră !) acest turneu, Simona Halep va reveni pe podiumul clasamentului de simplu al W.T.A., trecând de pe 4 pe 3, în locul cehoaicei Karolina Pliskova (depășind-o pe aceasta cu... 5 puncte, doar !), jucătoare care a fost eliminată, surprinzător, în "sferturi", de către ucraineanca Elina Svitolina (11 W.T.A.): 6-2, 7-6 (9) !
(Constănțeanca va avea, astfel, posibilitatea ca peste o altă săptămână să revină pe locul... 2, după ce se vor mai consuma din punctele americancei Serena Williams, retrasă, temporar, din circuit, aceasta fiind însărcinată !)
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

„Nu am nicio reținere
scris de Mircea Lungu
în legătură cu experimentul schimbărilor care se vor petrece”. Amorțitor, în plină lumina unei conferințe de presă, glasul ofici(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii