Delegaţie din Mangalia prezentă la omagierea eroilor din Dobrich(1220)
O delegaţie formată din peste 50 de persoane din Mangalia şi Constanţa au participat, astăzi, la ceremonialul militar şi religios susţinut de autorităţile bulgare în memoria ostaşilor căzuți în luptele din 5 - 7 septembrie 1916, la Dobrich.
Activitatea de omagiere a eroilor români, bulgari, sârbi, ruşi, turci şi germani care şi-au pierdut viaţa în cumplitele lupte din Primul Război Mondial s-a desfăşurat în Cimitirul de Onoare din Dobrich, ocazie cu care s-au depus coroane de flori din partea numeroaselor delegaţii prezente.
Printre cei care au adus un omagiu eroilor neamului şi au depus coroane la Monumentul Eroilor din Dobrich, s-au aflat şi reprezentanţi ai Primăriei Mangalia, ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", Filiala Constanţa şi Subfiliala Mangalia, reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, precum şi alţi reprezentanţi din cadrul instituţiilor publice din Mangalia.
La eveniment, a fost prezent şi preşedintele Parlamentului Bulgariei, Tsetska Tsacheva, însoţită de miniştri, parlamentari, şeful Marelui Stat Major, comandantul Marinei Militare, ambasadori şi consuli ai statelor care au militari înhumaţi în acest cimitir. De asemenea, au asistat la eveniment un număr mare de localnici, printre care s-au aflat mulţi veterani de război şi rezervişti militari ai statului bulgar.
În cadrul manifestării au fost susţinute alocuţiuni din partea autorităţilor din Dobrich prin care s-au evocat meritele tuturor ostaşilor căzuţi la datorie pe câmpurile de bătălie şi s-au ţinut momente de reculegere.
Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", care au însoţit delegaţia română s-au aflat pentru a doua oară la această manifestare, precizând că elogierea ostaşilor români din cimitirele internaţionale ar trebui să devină o tradiţie.
De altfel, în anul 2009, reprezentanţii acestei asociaţii au contribuit la reabilitarea tuturor crucilor existente în Cimitirul de Onoare din Dobrich, care se află în administrarea Muzeului de Istorie Naţională din localitate.
În fiecare an, cu prilejul sărbătoririi Zilei oraşului Dobrich, la data de 25 septembrie, oficialii bulgari organizează astfel de momente, în semn de preţuire pentru cei peste 3000 de ostaşi de naţionalitate bulgară, română, sârbă, rusă, turcă şi germană îngropaţi în Bulgaria. În anul 1913, odată cu trecerea Cadrilaterului la România, oraşul primeşte denumirea de Bazargic. A purtat această denumire, cu o scurtă perioadă de întrerupere, 1916-1918, până în 1940, când Cadrilaterul, urmare a tratatului de la Craiova a redevenit bulgar. La 25 septembrie 1940 armata bulgară a intrat în oraș, iar acesta a luat, din nou, denumirea de Dobrich. De atunci, în această zi, se sărbătoreşte Ziua localităţii.