Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Ministrul Muncii nu vrea să audă de propunerea deputatului Andrei Răzvan Condurățeanu

Ministrul Muncii nu vrea să audă de propunerea deputatului Andrei Răzvan Condurățeanu(1375)

Deputatul Colegiului 3 din județul Constanța, Andrei Răzvan Condurăţeanu, de la PP-DD, a propus majorarea alocaţiei de stat pentru copii, însă actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, nici nu vrea să audă de așa ceva, pe motiv că nu sunt bani care să suțină o astfel de propunere.

În acest sens, Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, la Bucharest Forum, că nu susţine propunerea privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii, pentru că nu sunt fonduri, precizând că Guvernul promovează alte măsuri, printre care şi acordarea unei mese calde copiilor săraci.

„Clar nu susţin această propunere, pentru că nu există fonduri. O să merg în Parlament şi o să susţin acest lucru. Am putea să dăm şi mii de lei, dar am spus foarte clar că majorarea alocaţiei cu un leu înseamnă patru milioane de lei noi lunar. Ideea pe care Guvernul o promovează este să ajutăm acei copii care sunt într-adevăr foarte săraci şi sunt şi alte forme decât a da o sumă de bani părinţilor, care nu întotdeauna îi folosesc pentru copii”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Ministrul a precizat că Guvernul trebuie să dezvolte alocaţia de susţinere a familiilor cu mulţi copii, dar şi activitatea pe care copiii o desfăşoară la şcoală.

„Spre exemplu, ar trebui să le oferim o masă caldă, să le oferim posibilitatea de a-şi procura rechizite şcolare, eventual chiar şi îmbrăcăminte pentru copiii foarte săraci. La astfel de măsuri se gândeşte Guvernul. Ele sunt în proces de desfăşurare. Prima a fost să ridicăm nivelul pentru care acordăm această alocaţie de sprijin, de la 300 şi ceva de lei la peste 500, deci eu cred că este o creştere majoră şi intră multe familii care au mulţi copii”, a mai spus ministrul.

La rândul lui, Condurățeanu a precizat că a depus la Camera Deputaţilor prima sa iniţiativă legislativă prin care propune modificarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

„În expunerea de motive, am atras atenţia asupra faptului că, după data de 1 ianuarie 2012 nu mai este precizată obligaţia Executivului de a actualiza cuantumul alocaţiei de stat stabilindu-se ca procent din indicatorul social de referinţă. Trebuie precizat că valoarea indicatorului social de referinţă nu a mai fost majorat de la data instituirii acestuia, respectiv din anul 2009, cuantumul acestuia fiind în prezent de 500 de lei”, a declarat Condurăţeanu.
El a precizat că, în consecinţă, a propus modificarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copiii cu vârsta de până la doi ani, sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap. Totodată, potrivit propunerii, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi ani şi 18 ani, alocaţia ar trebui să crească de la 42 de lei la 50 de lei, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, de la 84 de lei la 100 lei.

"În România, alocaţia de stat pentru copii are cea mai mică valoare, fiind stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă, în timp ce în unele state din Uniunea Europeană, din dorinţa de susţinere a familiei, cuantumul alocaţiei se stabileşte în funcţie de venitul mediu lunar. Conform ultimelor statistici realizate la nivel european, alocaţia pe care o primesc copiii din România este de 15 mai mică decât cea pe care o primesc cei din statele spaţiului comunitar", a mai spus parlamentarul.

În răspunsul trimis de Mariana Câmpeanu se arată că alocaţia de stat pentru copii se acordă în sumă de 200 de lei pentru cei în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, 42 de lei pentru cei care au depăşit doi ani şi 84 de lei pentru copiii cu dizabilitate care au depăşit trei ani. Aceste cuantumuri reprezintă 0,4, 0,084 şi 0,168 din Indicatorul Social de Referinţă (ISR), care a fost stabilit la 500 de lei.

„Aşadar, începând cu anul 2011, ne raportăm la valoarea ISR şi, prin urmare, cuantumul în lei al beneficiilor de asistenţă socială se va modifica odată cu modificarea valorii acestui indicator. Precizăm că a fost discutată această problemă, însă în condiţiile financiare actuale este foarte greu de susţinut o majorare a nivelului. Chiar şi o creştere cu un leu a alocaţiei determină creşterea cheltuielilor bugetare cu aproximativ 40 de milioane de lei anual, ţinând cont că pentru acest drept avem în plată un număr de peste 3,8 milioane de copii”, a arătat Mariana Câmpeanu în răspunsul transmis deputatului.

La rândul lor, senatorii din Comisia de Muncă au dezbătut, recent, o propunere legislativă de majorare a alocaţiei pentru copii de la 42 la 200 de lei, hotărând să amâne votul pentru a o putea invita pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, astfel încât să poată fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din buget.

Comisia a dezbătut propunerea legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii în sensul majorării acesteia de la 42 de lei la 200 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit deja vârsta de 18 ani, dar care nu au finalizat încă studiile liceale sau profesionale.

Preşedintele Comisiei, Liviu Pop, a susţinut, la dezbateri, că este necesară diferenţierea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii în funcţie de vârsta sau de numărul acestora, el adăugând că, păstrând o alocaţie „fixă”, Ministerul Muncii arată că „nu scapă de comunism”.

„Am semnat această iniţiativă şi o susţin pentru că de 23 de ani Ministerul Muncii nu scapă de comunism. Prea mult conservatorism în zona Ministerului Muncii, indiferent de ce guvern a fost. Am rămas încorsetaţi în egalitatea pentru toţi”, a afirmat acesta.
Senatorul social-democrat a precizat că România este printre ultimele trei state din Uniunea Europeană care oferă prin alocaţii „sumă fixă pe copil”.

„Avem astfel două variante pe care le putem stabili cu Guvernul: sau modificăm alocaţia în funcţie de numărul de copii, sau o modificăm în funcţie de tranşele de ani, pentru că dacă vom merge pe sistemul comunist - indiferent câţi copii sunt, indiferent cât de mari sunt, aceeaşi sumă de bani - nu o să reuşim niciodată să mişcăm această alocaţie”, a mai spus Liviu Pop.

În expunerea de motive la proiect iniţiatorul menţionează că un copil român primeşte o alocaţie foarte mică comparativ cu un copil din statele UE.
„În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, mai arată iniţiatorul proiectului de lege.

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ROMÂNA DE TRANZIȚIE
scris de Magda Ursache
De la Ion Papuc știu (Omul Politic, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2023) că președintele Franței, Georges Pompidou, în spital, cu moartea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii