Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Mazăre le-a pus gând rău câinilor fără stăpân. Maidanezii din Constanța vor fi eutanasiați

Mazăre le-a pus gând rău câinilor fără stăpân. Maidanezii din Constanța vor fi eutanasiați(964)

Câinii care umblă nestingheriți pe străzile orașului Constanța vor fi eutanasiați dacă nu vor fi salvați de iubitorii de animale care ar putea să-i adopte. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunțat, ieri, după ședința Consiliului Local Municipal că legea privind câinii fără stăpân va fi aplicată de la 1 ianuarie 2014.

„O să începem să aplicăm legea pentru câinii fără stăpâni de la data de 1 ianuarie, pe bugetul anului viitor. Am discutat să găsim bani pentru așa ceva, o să ne apucăm să facem o nouă licitație care să fie exact în concordanță cu legea, cu prins, cu ținut două săptămâni, cu eutanasiat, și să nu avem discuții că de ce am prelungit contractul actual. Facem o licitație, ne apucăm de licitație acum, taman bine în trei-patru luni de zile se finalizează licitația, contestații, apoi de la anul am bugetat-o și încep să o execute în conformitate cu legea”, a declarat Radu Mazăre.

În ceea ce privește costurile la care se ridică procedura pentru un maidanez, Mazăre a precizat că în urma unor calcule preliminare se va cheltui 100 de euro pentru întreținerea unui maidanez timp de două săptămâni, așa cum prevede legea, perioadă după care este eutanasiat dacă nu va fi adoptat. Tot el a spus că, la banii aceștia nu intenționează să țină câinii în adăpost mai mult decât prevede legea pentru că banii cheltuiți pot fi dați persoanelor nevoiașe.

„Mă gândeam că trebuie să alocăm 100 de euro de câine, pe niște calcule preliminare, cu prinsul, să vedem cum îi prinde dacă aleargă după ei cu lațul, dacă e cu tranchilizant, dar în orice caz o să găsim bani ca să aplicăm această lege. La 100 euro pe două săptămâni, pe o lună de zile ca să adăpostesc un câine ar însemna 200 de euro. 200 de euro mi se pare că e pe undeva venitul mediu, să fim serioși mai bine iau banii ăștia și îi dau oamenilor”, a precizat primarul.

Potrivit reprezentanților Primăriei, în municipiul Constanța se estimează că sunt aproximativ 10.000 de câini fără stăpân, fiind luați în calcul doar cei de pe domeniul public, nu și maidanezii de pe platforma industrială, din zona portură sau din curțile firmelor, ceea ce ar putea ca numărul total al câinilor fără stăpâni din oraș să fie aproape dublu.
Pe de altă parte, după cum a susținut, ieri, Mazăre, se estimează ca într-un an și jumătate numărul câinilor fără stăpân de pe străzile Constanței să se reducă la zero.

Cum se desfășoară procedura eutanasierii

Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat, luna trecută de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.

Actul normativ prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor. 

Cu alte cuvinte, parlamentarii s-au referit doar la ceea ce se va întâmpla cu un câine de la momentul capturării, cât durează până se va trece la eutanasiere şi care sunt etapele, decizia finală fiind în mâinile primarilor.

Potrivit legii, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturi pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare. În termenul prevăzut, câinii capturaţi şi înregistraţi în evidenţele adăposturilor pot fi revendicaţi sau adoptaţi în primele şapte zile lucrătoare de la data înregistrării în evidenţele adăposturilor. După expirarea termenului de şapte zile şi până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi de către persoane fizice sau juridice, din ţară sau străinătate. Revendicarea şi adopţia sunt gratuite, se stipulează în lege. 


„Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, se mai arată în noul act normativ.

De asemenea, la nivelul serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân se înfiinţează Registrul de evidenţă a câinilor fără stăpân capturaţi de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

SFÂRȘITUL LUMII SAU CUM AM PIERDUT ASTEROIDUL DE ORA 14.00
scris de Lucian Cristea
31.01.2017   Ultima oară am așteptat sfârșitul lumii în data de 11 ianuarie, anul 2000. Așa anunțase, la televizor, un domn(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii