Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” – filmul pe care l-au așteptat generații întregi și pe care mulți l-au văzut cu lacrimi în ochi

”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” – filmul pe care l-au așteptat generații întregi și pe care mulți l-au văzut cu lacrimi în ochi(5426)

Când Toma Enache a avut ideea de a face primul lung-metraj din istorie vorbit în aromână, a afirmat, el însuși: ”E atât de imposibil să fac acest film încât îl voi face”. La zece ani de la primul gând și la doi de la primul ”Motor”, a venit timpul premierei: vineri în Constanța și, cu o seară înainte, în București.

Constănțenii l-au întâmpinat pe Toma Enache peste așteptări. Au umplut nu una, ci patru săli de cinematograf. De altfel, de vineri până sâmbătă bilete s-au vândut ca pâinea caldă. Sute de persoane au vrut să fie alături de echipa filmului, prezentă în marea ei majoritate la premiera de gală. În frunte cu actrițele din rolurile feminine, inclusiv Linda Croitoru, are a zburat special din Statele Unite ale Americii, dar și cu directorul de imagine, un german fără de care filmul nu ar fi arătat pe ecran așa de bine, Alexander Sachs.

În costum, cu papion, vizibil emoționat, Toma Enache a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat în realizarea acestui film. „Sunt fericit că am reușit. E un omagiu adus strămoșilor, am depus foarte multă muncă, buget mic“, a afirmat acesta, făcând referire la primele imagini surprinse de o cameră de luat vederi în Balcani, cele ale fraților Manakia, aromâni. Este, consideră regizorul, un act peste timp. Unul emoționant, care i-a făcut pe mulți spectatori din sală să vadă filmul printre lacrimi. ”Am plâns când am auzit limba noastră în sală. Am plâns pentru că bunici mei și părinții lor nu au avut această bucurie. Este un moment banal pentru alții, poate, dar istoric pentru noi”, ne-a spus un spectator.

La premiera de gală din București au participat, printre alţii, Gheorghe Hagi, însoţit de fetiţa lui, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Sebastian Papaiani, Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Adina Buzatu, Mara Panaitescu, Anemona Niculescu, compozitoarea de muzică aromână Sirma Guci şi Stelu Enache.

"Sunt extrem de onorat de prezenţa dumneavoastră. Aş dori să mulţumesc pentru că acest film este efortul, dorinţa şi împlinirea unui vis al multor aromâni, nu numai de ieri, nu numai de azi, ci cred eu dintotdeauna, de la fraţii Manakia (Ianaki şi Milton Manakia, fotografi şi producători de film, n.r.) şi până acum, cred că au fost mulţi care s-au gândit că ar trebui să facem un film în aromână. Tradiţia se reînnoadă după 100 de ani", a declarat Toma Enache, înainte de proiecţia filmului.

"Nu sunt faimos, dar sunt aromân/ Nu hiu faimos ama hiu armân" este o dramă romantică ce descrie călătoria lui Toni Caramuşat (Toma Enache), un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său. Mitul spune că acest adevăr este purtat de Armânamea (Linda Croitoru), ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează.

Despre lungmetrajul filmat în cinci ţări, în peste 45 de locuri, regizorul Toma Enache afirmă că este "un film cu multă sudoare, cu multă muncă". "Sperăm şi ne dorim ca povestea noastră, povestea lui Toni Caramuşat, în limba în care strămoşii noştri au murit, în limba în care strămoşii noştri nu ştiu dacă vreodată au crezut că vom face asta, dar cert este că foarte mulţi dintre ei au murit pentru această limbă, să fie aşa cum va fi în această seară în filmul acesta. Cred că sunt alături de noi, mi-aş dori şi cred că şi tatăl meu este aici în primul rând, poate nu întâmplător este liber (locul, n.r), pentru toţi aromânii care nu mai sunt şi nu vor apuca să vadă niciodată un film în limba lor, pentru noi este extrem de emoţionant, niciodată nu am fost atât de emoţionat ca în această seară, indiferent de spectacolele pe care le-am avut, nu sunt un om care are emoţii sau care se emoţionează uşor, dar tot ce mi-aş dori este ca povestea noastră să ajungă în sufletul celor pentru care noi am gândit-o şi am clădit la ea mai bine de 10 ani şi m-am bucurat cu fiecare rând pe care îl scriam", a declarat Toma Enache.

Pe de altă parte, el a afirmat că filmul pe care l-a regizat este în mâinile şi mintea spectatorilor, dar şi în a celor care interacţionează pentru prima oară cu cultura aromânilor. "Toţi actorii din acest film au făcut o treabă extraordinară", a mai menţionat acesta.

Pelicula, care a fost filmată în Los Angeles, pe Walk of Fame şi la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania şi România, în Constanţa, Bucureşti şi Peştera Ponicova, şi care durează aproximativ două ore, a fost aplaudată îndelung joi seară, de spectatorii care au participat la premiera de gală.

Cu o coloană sonoră semnată de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Stelu Enache, filmul a stârnit emoţie şi o serie de amintiri celor prezenţi, iar, la finalul proiecţiei, pe scena cinematografului a urcat întreaga echipă a lungmetrajului.

Ovidiu Lipan Ţăndărică s-a arătat onorat ca melodiile realizate în colaborare cu Stelu Enache să facă parte din coloana sonoră a filmului, apreciind că lungmetrajul prezintă "cumva" şi parcursul vieţii sale. De asemenea, acesta a felicitat echipa "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" pentru producţia senzaţională. "Am început cu Roşu şi Negru, am avut o perioadă mare cu Phoenix, am plecat în Germania, în '77, m-am reîntors în România, cumva este o poveste şi a vieţii mele, dar nu am crezut niciodată că e o mare şansă pentru mine, ca muzica mea, o parte din compoziţiile pe care le-am făcut cu Stelu Enache pentru aceste concerte şi muzica armânească să fie într-un asemenea film, care cu siguranţă va intra în istorie, şi pentru mine este o mare onoare", a declarat Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Legenda fotbalului românesc Gheorghe Hagi a venit la premiera de gală împreună cu fetiţa sa, iar după proiecţia filmului acesta a spus că a petrecut două ore frumoase. "Le recomand celor tineri să vadă filmul. (...) Noi în casă vorbim aromână pentru că aşa este normal, este limba cu care ne-am născut, eu am ţinut foarte tare ca copii să înveţe acest lucru, apoi în viaţă fiecare ia deciziile lui şi drumul lui, dar important este să nu uiţi de unde ai plecat. (...) E un film care ne arată unde am fost, cum a trecut şi sincer să fiu am petrecut două ore frumoase, aşteptam foarte tare să văd cum arată şi personal m-a încântat, mi-a plăcut", a declarat Gheorghe Hagi.

Rudy Rosenfeld, cel care îl interpretează în lungmetraj pe bătrânul Iorgu, a dezvăluit că i-a fost foarte greu să vorbească în aromână şi că norocul său a fost că a avut o profesoară bună.

"Am avut însă pe lângă mine o echipă dragă şi foarte entuziastă şi atât de plină de înflăcărare încât m-a luat cu valul, nu ştiu dacă am vorbit bine aromână, dar ştiu că am avut o profesoară foarte bună, am avut nişte oameni minunaţi lângă mine, îmi face mare plăcere să fiu în mijlocul vostru şi cred că este o premieră mondială, în sensul că un actor evreu vorbeşte în aromână", a spus Rudy Rosenfeld, pe scena de la CinemaPRO.

De asemenea, Linda Croitoru, cea care o interpretează pe Armânamea, a declarat pentru MEDIAFAX că filmul are culoare, tradiţie şi cultură. "Toma te impresionează de la începutul filmului cu energia, pasiunea şi talentul lui şi atunci nu ai cum să dai greş. Eram emoţionată doar pentru mine, pentru rolul meu. Filmul a ieşit o minunăţie", a afirmat aceasta.

Actorul Sebastian Papaiani, prezent la premiera de gală a filmului, a declarat pentru MEDIAFAX că pelicula regizată de Toma Enache i-a găsit rădăcina. "În film mi-am găsit orgoliile unei naţii care a fost distrusă în timp, în secole şi acum pare a fi o naţie aciuată undeva, cu toate că a fost un popor mare aşa cum îmi povestea şi mie tata. (...) Eu sunt o fire sensibilă prin profesia pe care o am, prin împletirea pe care o am de familie, că mă trag dintr-o lume de aromâni din partea tatălui şi din partea mamei dintr-o lume maghiară. Şi aceste două combinaţii mi-au dat o sensibilitate care nu e întotdeauna sănătoasă. (...) Am plâns aici, cunoscându-l pe Toma foarte bine şi în adâncime, nu superficial, am fost la el acasă, i-am cunoscut părinţii. (...) Regizorul Toma Enache este un temperamental, el trece dincolo şi devine nervos, devine precipitat şi în vorbire, se îneacă de câte ar vrea să îţi spună şi să facă", a declarat actorul.

Distribuţia lungmetrajului îi aduce pe marile ecrane, alături de Toma Enache şi Linda Croitoru, pe Lică Gherghilescu Tanasoca, Teodora Calagiu Garofil, Rudy Rosenfeld, Camelia Şapera, Mara Panaitescu, Alina Mantu, Ana Donosa, Anca Manolescu, Take Florescu, Cristina Cabel, Sorin Saguna şi Geo Dinescu. O producţie cinematografică independentă, filmul "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" a avut un buget de aproximativ 360.000 de euro, finanţarea acestuia provenind în totalitate din surse private.


"Nu sunt faimos, dar sunt aromân" va fi distribuit pe marile ecrane de MediaPro Distribution, în cinematografele Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Grand Cinema Digiplex Băneasa, Cinema Arta (Târgu-Mureş), Patria (Craiova), Cinema Florin Piersic (Cluj), Cinema Premiera (Ploieşti), Cinema Sergiu Nicolaescu (Târgu-Jiu), Patria (Bucureşti), Cinema Europa, Orizont Café Cinema 3D (Călăraşi), Centrul Cultural Calaraşi, Unirea (Botoşani), Dacia (Piatra-Neamţ), Cortina (Oradea), Palace (Oradea), Cityplex (Constanţa şi Tulcea), Cinema City (Cotroceni, Arad, Brăila, Cluj, Constanţa, Sun Plaza, Târgu-Mureş şi Ploieşti).

Cunoscut îndeosebi pentru succesele sale la teatrul radiofonic, Toma Enache a mai regizat atât spectacole de teatru în aromână, ca "Lali Nida s-ampuliseashti cu stranghilji", "Tenda" şi "Secta a muljeriloru", cât şi în limba română - "Pluralul englezesc", "Richard al III-lea", "Mincinosul", "O noapte furtunoasă" şi "Alcesta".


  

Taguri: nu, sunt, faimos, dar, sunt, aroman, film, premiera, toma, enache, linda, croitoru, hagi,
Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
Mohammad Murad Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Mihai Lupu - DECISIV în spargerea valului lui Mitroi
scris de Pompiliu Comşa
Mare e grădina lui Dumnezeu, spuneam pe timpuri. Parafrazând, putem afirma azi că mare e grădina politicii, inclusiv a celei dobrogene.(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii