Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Eveniment - Lansare de carte și Conferință - Angelo Mitchievici

Eveniment - Lansare de carte și Conferință - Angelo Mitchievici (412)

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, în colaborare cu Editura Humanitas, organizează VINERI, 27 mai 2022, ora 17.30, în Aula Bibliotecii, lansarea de carte a scriitorului Angelo MITCHIEVICI, Farmecul vieților distruse. Câteva reflecții despre ratare (Humanitas, 2022).

Totodată, scriitorul Angelo Mitchievici va susține conferința cu titlul „Ratarea și tema vieții”.

Angelo Mitchievici este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța. Este autor al volumelor: Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost (coautor: Ioan Stanomir) (2016), Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese (2014), Cultura faliei şi modernitatea românească. O introducere şi câteva lecturi (2013), Filmele care ne-au schimbat viaţa (2013), Umbrele paradisului. Scriitori români şi francezi în Uniunea Sovietică (Humanitas, 2011), Simbolism şi decadentism în Arta 1900 (2011), Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene (2011), Teodoreanu reloaded (Coautor Ioan Stanomir) (2011), Cinema (volum de povestiri) (2009), Mateiu I. Caragiale – fizionomii decadente, (2007) și coautor a numeroase volume printre care O lume dispărută. Patru istorii personale urmare de un dialog cu Horia-Roman Patapievici (2004), trilogia Explorări în comunismul românesc (2004, 2005, 2008), Anatomia resentimentului (2010) etc.

Angelo Mitchievici este președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România din 2013, membru UCIN (Uniunea Cineaștilor din România), membru FIPRESCI (The International Federation of Film Critics), cronicar de film și cronicar literar al revistei România literară.

„Pierderea timpului, vagabondajul epicurian populat de amici de pahar, dolcefarnientismul boem bântuit de fantomele artei, diletantismul profesat fără patimă, toate aceste expresii ale unui hedonism minor se varsă subtil, elevat în formele melancolice ale unui sentiment al ratării. În ce constă ratarea în acest caz? În imposibilitatea de a fixa, de a dura, de a rezista timpului. Cum determini forma eșecului? În această ignoranță cu privire la forma, la felul eșecului consideră Cioran că stă farmecul unei vieți, pentru că a eșua este o certitudine picurată cu fiecare clipă. „Cum” i se substituie lui „când”. Din nou, Cioran se adresează unui „cum”, privilegiind o perspectivă modală asupra vieții prin formele ei care au acest ineluctabil contur al ratării. Forma vieții se particularizează ca formă a eșecului ei, eșecul devine astfel un efect de stil, o stilizare a oricărei existențe.” (Angelo Mitchievici)

Lansarea se încheie cu o sesiune de autografe, iar autorul va răspunde întrebărilor publicului.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii