Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
MIRAREA *LIDERILOR*

MIRAREA *LIDERILOR*(311)

 Am observat în ultima vreme că politicienii obedienţi care se află în fruntea ţării noastre au căpătat un nou tic: mirarea. Se miră de te sperii ca nu cumva să rămână mutilaţi la chip, cu sprâncenele ridicate şi privirea uluită.

 Până acum nu aveau decât un singur tic. În vorbirea lor, nu foloseau decât verbe la timpul viitor. „Vom face”, „vom drege”, „vom lua măsuri”, „va fi mai bine”. Niciodată, niciunul, nu a folosit un verb la trecut: „Am făcut”, „am dres”, „am luat măsuri”, „am reuşit să fie mai bine”. Cred că dacă în Limba Română nu ar exista şi timpul viitor al verbelor, am avea un Parlament şi un Guvern de muţi. Las de-o parte că nici aşa, preşedintele şi premierul nu sunt prea vorbăreţi, iar dacă le pică prompterul de pe care citesc cu greu, amuţesc şi ei. Se lasă o linişte de-ţi ţiuie urechile.

 Această a doua trăsătură, mirarea, le-a apărut politicienilor pentru că s-au prins şi ei că nu mai merge doar cu folosirea viitorului. Că oamenii nu mai cred în poveştile lor. În promisiunile pe care niciodată nu le-au dus la îndeplinire. În minciuni spuse cu seninătate. Şi atunci au recurs la acest nou tertip. Să se mire. Să constate ceva ce nu merge în ţara asta şi să se mire.

 Cele mai noi exemple de mirători sunt Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, partid aflat la putere, şi europarlamentarul Rareş Bogdan, prim vice-preşedinte al PNL, partid aflat, de asemenea, la guvernare.

 Marcel Ciolacu pare să nu ştie unde se află România. Şi nu este vorba despre emisfera sau continentul unde se situează ţara noastră. Ci pur şi simplu nu ştie care este planeta. Referindu-se la impozitarea progresivă a capitalului, acesta a declarat: „Nicăieri în lume nu este altfel”.

 După care acelaşi Marcel Ciolacu se miră. A constatat abia acum că impozitarea la noi este după modelul din Rusia şi că nu avem nimic în comun cu ceea ce se întâmplă în acest domeniu în lume. Că statul român pierde bani foarte mulţi. Că firmele de afară ne jecmănesc bogăţiile şi nu plătesc aproape nimic pentru ele. Că îşi exportă în ţările de origine profiturile uriaşe făcute pe spinarea noastră, iar noi rămânem cu buza umflată. Şi după ce constată toate astea, se miră că la noi este altfel decât la alţii.

 Desigur că acest jaf se întâmplă de ani de zile. Iar partidul condus de Marcel Ciolacu este la guvernare tot de ani de zile. Dar se miră! Se miră şi atât. Ca şi când nu ei ar trebui să modifice Codul Fiscal. Ca şi când nu ei au toate pârghiile, toate butoanele pe care să apese ca să pună capăt acestei stări de fapt.

 Bine că nu ne scoate vinovaţi pe noi, oamenii de rând, pentru ceea ce se petrece.

 Nici Rareş Bogdan nu se lasă mai prejos cu mirarea. Constată, pe acelaşi subiect, al impozitării: „Companii care făceau în ultimii cinci ani un profit de trei miliarde, au ajuns să declare la 9 luni de zile – 9 miliarde iar estimarea lor este că profitul va fi de 12 miliarde pentru acest an”. Constată şi se miră. Se miră şi el, şi atât.

 De constatat şi de mirat, asta putem să o facem noi, oamenii de rând. Dar ei? Ei, cei care au, aşa cum am spus, toate pârghiile ca să îndrepte situaţia? Să intre şi România în rândul lumii? Să coboare de pe planeta unde se află acum şi să vină cu picioarele pe pământ? Ei doar se miră şi atât. De ce doar atât? Pentru că altfel, ar trebui să folosească din nou un verb la viitor. Să mai promită ceva. Ceea ce au constatat că nu mai ţine. Că nu mai pot prosti lumea.

 Nu mai este mult până la alegeri. Ce-ar fi să începem şi noi să ne mirăm, cum dracu de au ajuns în fruntea ţării asemenea specimene şi să trecem la nivelul următor. Să alegem pe unii care să folosească şi timpul trecut al verbelor şi să nu se mai mire când constată că România este jefuită. Ci să facă în aşa fel încât să curme această stare de fapt.
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Ochii plâng a neputință
scris de Pompiliu Comşa
Sunt egoist. Plâng de mila mea. Nici nu ştiu cum fac pagina întâi când viaţa şi moartea scriu aceeaşi secundă. E târziu, e aproap(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii

  • ROSTOCK - cel mai important accident naval din Deltă
  • TIMPUL * Cenaclul Elitelor - RODICA CERNEA
  • Corb la corb nu-și scoate ochii. Oare?
  • CONSTANȚA - ITALIA CEA MICĂ
  • Corupția și crima în bandă organizată la facultatea de Alimentație si Turism (AT), secția IMIT (Ingineria și Managementul din Industria Turismului) de la Universitatea Transilvania din Brașov