
UMC 33(120)
Universitatea Maritimă din Constanța (UMC), partener dinamic pe piața maritimă internațională, a aniversat luni 33 de ani de la înfiinţare.
În anul 1990, prin desprinderea Secţiei Marină Civilă (Facultatea de Electromecanică Navală și Facultatea de Navigație a Marinei Civile) din structura Institutului de Marină Mircea cel Bătrân, din Constanţa, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, cu efectivul de studenţi şi cadre didactice civile am fondat Institulul de Marină Civilă (precursor al UMC), în baza unei Hotărâri de Guvern, în subordinea Ministerului Învățământului.
Astăzi, binecunoscuta instituție de învățământ superior oferă 12 programe de studii de licență cu o capacitate de școlarizare, pentru anul I de studii, de 1 305 locuri și 16 programe de masterat cu capacitate de 725 locuri. Anul trecut s-au acreditat două noi programe de studii în limba engleză: Electrical Engineering (studii de Licență) și Business administration in Transports (program de Masterat). Din 2001 Universitatea este organizatoare de doctorat în domeniul Inginerie Mecanică, până în prezent fiind validate un număr de 56 de teze de doctorat, niciuna din teze nefiind invalidată.
În perioada imediată, se vor depune documentele necesare pentru înființarea unei noi școli doctorale în domeniul Inginerie Marină și Navigație, domeniu absolut nou în nomenclatorul studiilor doctorale din România. Absolvenţii studiilor universitare de licenţă au avantajul dublei certificări, obţinând Diploma de inginer sau Diploma de licenţă (echivalentul european al diplomei Bachelor of Science), precum şi Brevetul de Ofiţer maritim punte, maşină sau electric în urma susţinerii unui examen la Autoritatea Navală Română.
Universitatea a implementat un sistem de management al calităţii certificat de (UKAS)- încă din martie 2003 și un sistem integrat de management, certificat în iulie 2006, de către Bureau Veritas Quality International (BVQI). Nivelul investițiilor, în ultimii 5 ani, a fost de 27 815 000 lei, din care 20 993 000 lei în construcții, reabilitări, extinderi, modernizări efectuate la imobilele aflate în administrarea și proprietatea UMC și de 6 822 000 lei pentru dotări laboratoare, spații de învațământ și cazare. Investițiile sunt realizate din veniturile proprii ale Universității, alocații de la bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile.
Baza materială academică este constituită din 60 de laboratoare dotate cu echipamente moderne, folosite în activitatea didactică și de cercetare, și un complex de 8 simulatoare care redau perfect situațiile reale întâlnite la bordul navelor și oferă instrumente moderne de real ajutor pentru dezvoltarea competențelor practice ale studenților. La rândul său Centrul de Cercetare pentru Securitate Cibernetică în domeniul Maritim dispune de un cluster de servere înglobând peste 300 TB capacitate de stocare şi peste 200 de nuclee de procesare, 20 de laptopuri de instruire, un centru de coordonare al scenariilor, precum şi un video-wall panoramic format din 16 unităţi TV de 4K. Acest laborator este parte a Centrului de excelență în Securitate cibernetică maritimă, înființat de UMC în 2018. Un an mai târziu Universitatea Maritimă din Constanţa a primit acreditarea unui program de studii de masterat “Securitate Cibernetică și Managementul Riscurilor” în domeniul maritim, conformându-se astfel directivelor International Maritime Organization (IMO). Programul de studii dispune de o infrastructură special destinată securității cibernetice, respectiv un Virtual Cyber Range, unic in peisajul instituțiilor de profil la nivel European la momentul dezvoltării sale (2019).
Anul trecut UMC a facut demersurile necesare acreditării unui program de studii de licență “Securitate Cibernetică”, ce va fi organizat începând cu anul universitar 2023-2024.
La ceas aniversar urăm UMC la 33 de ani de viață din partea redacției noastre Timpul.Info viață lungă, plină de realizări. La Mulți Ani!
Reporter de serviciu: Pompiliu COMȘA