Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Politica Externa
Cazurile de tortură din Iran dezvăluite de CNN șochează lumea și cer acțiune urgentă

Cazurile de tortură din Iran dezvăluite de CNN șochează lumea și cer acțiune urgentă(477)

Senatul SUA cere anchetă ONU în cazul centrelor de tortură din Iran dezvăluite de CNN: Regimul iranian folosește metode brutale pentru a reprima protestele.

Senatorii americani cer o investigație a ONU în privința centrelor de tortură secrete din Iran dezvăluite de CNN
Un comitet de senatori americani a cerut Organizației Națiunilor Unite să investigheze o rețea de centre de tortură secrete din Iran expusă de o anchetă CNN luna trecută.

Comitetul de relații externe al Senatului SUA a declarat că raportul CNN - care a dezvăluit o serie de centre de detenție clandestine folosite de regimul iranian pentru a brutaliza protestatarii - a demonstrat că Iranul este pregătit să tortureze proprii săi oameni pentru a reduce revoltele.

"Descoperirea acestor închisori secrete este cel mai recent exemplu al cruzimii regimului iranian. Comunitatea internațională trebuie să ceară Teheranului să răspundă pentru torturarea propriilor cetățeni", a declarat un tweet postat de contul oficial al Comitetului de relații externe al Senatului, legat de raportul CNN. Acesta a spus că dezvăluirile ar trebui investigate de misiunea de cercetare a faptelor privind drepturile omului din Iran a Consiliului ONU pentru drepturile omului.

În noiembrie, Consiliul ONU pentru drepturile omului (UNHRC) a lansat o investigație independentă asupra represiunii Iranului asupra unei revolte naționale care a izbucnit în septembrie în urma morții în detenție a femeii kurde-iraniene Mahsa Amini în vârstă de 22 de ani. Misiunea va colecta probe ale abuzurilor din reprimarea protestelor.

Descoperirile unei anchete realizate de unitatea de investigație internațională a CNN publicată la sfârșitul lui februarie au identificat peste treizeci de închisori clandestine, sau „centre negre”, multe dintre ele nedezvăluite și operate în interiorul instituțiilor guvernamentale sau ale Gardienilor Revoluției Iraniene (IRGC).

Bazându-se pe circa douăzeci de mărturii ale avocaților iranieni și ale supraviețuitorilor din centrele negre, CNN a constatat că utilizarea acestor centre - care există în afara procesului legal iranian - este fără precedent în amploare.

Printre cele mai grave forme de tortură detaliate în aceste mărturii se numără electrocțiile, smulgerea unghiilor, bătăile care au dus la cicatrici și fracturi de membre și violența sexuală.

Descoperirile prezintă imaginea unui regim care aplică tortura într-o scară industrială pentru a zdrobi o revoltă care a reprezentat cea mai mare amenințare internă pentru elita clericală în decenii.

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Mărirea și prăbușirea lui Florin Cîțu
scris de Radu Vladimirescu
Îl mai țineți minte pe Florin Cîțu, cel care din postura de postac pe Facebook a bifat în doar trei ani de zile funcțiile de ministr(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii