Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Protest pe străzile din Constanța. De ce sunt supărați studenții pe primarul Mazăre

Protest pe străzile din Constanța. De ce sunt supărați studenții pe primarul Mazăre(1425)

Peste 200 de studenţi şi elevi din mai multe licee constănțene au protestat, ieri, pe străzile din oraş plecând de la Universitatea Maritimă Constanța și oprindu-se la Prefectura Constanța. „Vrem o școală pentru toţi, nu guvern de mafioţi” şi „ Ministerul să ne vadă, ţinem orele în stradă”, au fost doar câteva din scandările protestatarilor.

Printre nemulțumirile studenților se numără faptul că universitățile au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să sisteze, în unele cazuri, investițiile care ar îmbunătăți actul educațional. Protestatarii mai sunt nemulțumiți deoarece nu au materiale didactice iar bursele sunt foarte mici comparativ cu nevoile lor.


Elevii au mai cerut dotarea corespunzătoare a școlilor, mai ales că în mediul rural există unități de învățământ cu toalete în curte și fără apă potabilă. În plus, cei care au participat la protest se plâng că navetiștilor nu li se decontează integral cheltuielile de transport. O altă doleanță, de data aceasta a studenților, este legată de bursele sociale.

„Bursele sociale la noi în universitate sunt undeva, sub 200 de lei. Conform legii, bursa socială trebuie să asigure costul de cazare și mâncare pentru un student pe o lună de zile. Regia de cămin este în jur de două milioane iar bursa sub două milioane. Va dați seama, cum se poate trăi”, a spus unul dintre studenții care a participat la protest.

La rândul lui, preşedintele Asociaţiei Elevilor din judeţul Constanţa, Alexandru Bajdechi, a cerut, pe lângă celelalte revendicări, şi reformarea programei şcolare astfel încât elevii să dobândească competenţe după ce termină liceul sau facultatea pentru a se putea integra pe piaţa muncii şi să nu îngroaşe rândul şomerilor.
Profesorii sunt solidari cu cererile studenților și elevilor, astfel că unii dintre ei au fost prezenți la protest.
„Vin ca profesor și ca părinte. Toți avem de suferit de pe urma subfinanțării. Numai împreună putem să câştigăm şi, în final, o grevă generală va fi oportună dacă va fi dusă până la capăt şi dacă vom reuşi să rezistăm până când factorul politic va înţelege că bugetul pentru Educţie este o prioritate”, a declarat Mitică Iosif, președintele SLSIP Constanța.

În altă ordine de idei, pe plan local, studenţii şi elevii constănţeni încearcă să obţină de la Primăria Constanța reducerea cu 50% a abonamentului pentru transportul în comun, însă ei spun că sunt refuzați sistematic de primarul Radu Mazăre.
„Legea Educației este clară că trebuie să beneficiem de reducere la abonamentele la transportul în comun, însă domnul primar Mazăre ne refuză. Nu știm de ce și asta ne face să fim nemulțumiți. Luăm în calcul acționarea în instanță a Primăriei Constanța. Înțelegem să deconteze la pensionari, dar nu înțelegm de ce nu vrea să ne ajute și pe noi”, au mai spus protestatarii.


În Capitală, 500 de studenții au îngreunat traficul și au blocat un bulevard din fața Guvernului pentru câteva minute. În toată țara, mii de tineri din principalele centre universitare au ieșit în stradă într-unul dintre cele mai mari marșuri studențești din ultimii ani. Reprezentanții ministerului Educației spun că au luat act de solicitările studenților.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

SFÂRȘITUL LUMII SAU CUM AM PIERDUT ASTEROIDUL DE ORA 14.00
scris de Lucian Cristea
31.01.2017   Ultima oară am așteptat sfârșitul lumii în data de 11 ianuarie, anul 2000. Așa anunțase, la televizor, un domn(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii