Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Politica Externa
BREAKING NEWS TOMITAN

BREAKING NEWS TOMITAN(316)

Un avion de vânătoare al Rusiei s-a ciocnit cu o dronă de supraveghere a SUA deasupra Mării Negre. Din cauza coliziunii, drona a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de Forţele Aeriene americane. Incidentul a avut loc marţi dimineață, la ora 8. Forțele Aeriene americane precizează că au fost implicate două avioane Su-27 care au făcut o interceptare “nesigură și neprofesionistă” a dronei. Aeronavele nu au tras, dar aripa unui avion i-a lovit elicea dronei. Din cauza incidentului, unul dintre avioanele militare ruse a fost pe punctul de a se prăbuşi, dar s-a redresat. Evident ruşii au altă versiune a poveştii şi spun că avioanele lor de luptă nici nu au atins drona americană, care a căzut singură în Marea Neagră, după ce anterior se îndrepta spre spaţiul aerian al Rusiei cu transponderele oprite.

Relatarea americanilor. Iată ce spune US Air Force în comunicatul oficial: "Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională asupra unei aeronave MQ-9 fără pilot de supraveghere și recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. La aproximativ 7:03 AM (CET - 8:03, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând forțele americane să doboare MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața dronei MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă. Acest incident demonstrează o lipsă de competență pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist. „Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional, când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe și Africa. „De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesionist și în siguranță”, a adăugat generalul Hecker. Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși, în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate în spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată".

Varianta ruşilor. Ministerul rus al Apărării are altă versiune a incidentului şi susține că drona americană a căzut singură în apă, lângă Crimeea. Piloţii ruși nu au folosit armele de la bord și nu au intrat în contact drona, adaugă sursa citată. Ministerul mai spune că drona se îndrepta spre granița cu Rusia, cu transponderele oprite: "Pentru identificarea intrusului, au fost ridicate de la sol avioane din forțele de apărare aeriană aflate de serviciu. În urma manevrelor bruşte, drona MQ-9 a intrat în zbor necontrolat cu pierdere de altitudine și s-a lovit de suprafața apei". Transponderele despre care vorbesc ruşii sunt nişte aparate radio de la bordul avionului destinate a răspunde la interogările radarului de la sol.

Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus că nu este neobișnuit să existe interceptări de către ruşi ale aeronavelor americane deasupra Mării Negre, dar „incidentul este demn de remarcat pentru cât de nesigur și neprofesionist a fost”. Președintele Joe Biden a fost informat despre incident. Departamentul de Stat al SUA va „vorbi direct” cu omologii lor ruși și „își va exprima îngrijorarea cu privire la această interceptare nesigură și neprofesională”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a precizat că va fi convocat ambasadorul Rusiei. "Incidentul nu va descuraja SUA să opereze deasupra Mării Negre. Marea Neagră nu aparține niciunei națiuni. Și vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii", a adăugat Kirby. Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) din SUA subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar acest incident este ”unic”, pentru că a condus la pierderea dronei Reaper.

Drona nu a fost recuperată
Drona nu a fost recuperată din Marea Neagră. Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder a evitat să ofere detalii despre soarta dronei. „Rusia nu are drona”, a spus sec Ryder jurnaliştilor. El nu a precizat dacă Rusia a încercat să găsească epava în mare, dar nu există nicio îndoială că serviciile de informații militare ale lui Vladimir Putin ar fi nerăbdătoare să facă acest lucru și să disece drona prăbuşită, scrie The Guardian.
 

Detalii despre drona doborâtă

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni - bulă optronică şi radar - în vederea unor operaţiuni de supraveghere, la o viteză de croazieră de 335 km/h. Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane. Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor. Poate duce la bord mai multe tipuri de armament - bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire.

ULTIMA ORĂ: deputaţii au aprobat semnarea unui acord al Nuclearelectrica SA pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. Asta inseamnă că în mai puțin de 10 ani ar trebui să avem gata reactoarele 3 și 4. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031.
                                   

Pe recepție Pompiliu Comșa

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii