Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Suspiciuni privind o amplă fraudă fiscală - cinci bănci, printre care şi Societe Generale, banca-mamă a BRD, vizate de percheziţii

Suspiciuni privind o amplă fraudă fiscală - cinci bănci, printre care şi Societe Generale, banca-mamă a BRD, vizate de percheziţii(159)

Percheziţiile, pentru care au fost mobilizaţi 150 de anchetatori din Ministerul Finanţelor, 16 magistraţi francezi şi şase germani, au loc în cadrul unei serii de anchete lansate de PNF la sfârşitul lui 2021 cu privire la un mecanism „CumCum” de eludare a impozitului pe dividende, al cărui prejudiciu pentru ţările afectate s-ar ridica la peste 100 de miliarde de euro, scrie Agerpres.

Băncile vizate, potrivit Le Monde, sunt Société générale, BNP Paribas, Exane (filială a BNP), Natixis şi HSBC. Un purtător de cuvânt al Société générale a confirmat pentru France Presse că are loc o percheziţie, celelalte bănci nerăspunzând imediat.

Un grup de 16 publicaţii a dezvăluit existenţa unor suspiciuni privind o vastă fraudă fiscală bancară în 2018, via „CumEx Files”. Valoarea prejudiciului, estimată iniţial la 55 de miliarde de euro, a fost revizuită în sus în 2021, ajungând la 140 de miliarde de euro într-o perioadă de 20 de ani.

Potrivit ministerului public francez, anchetele au loc în parte în urma unei plângeri depuse la sfârşitul lui 2018 de colectivul „Cetăţeni în bandă organizată”, creat de deputatul socialist Boris Vallaud.

Practica denumită în jargon financiar „CumCum” constă în sustragerea de la plata impozitului pe dividende pe care ar trebui să-l plătească, în principiu, străinii care deţin acţiuni la societăţi franceze listate la bursă. În momentul colectării impozitului, aceştia încredinţează acţiunile unei bănci, evitând impunerea, explică AFP.

Băncile ar fi jucat rolul de intermediar în acest sistem, încasând şi un comision de la deţinătorii de acţiuni.

 

Sursa: www.economica.net

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PUNCT ȘI DE MEDITAT
scris de Pompiliu Comşa
Nu există nicio dovadă că întâmplările violente de miercuri de la Parlament reprezintă un montaj comun al AUR, PSD și PNL, dar unel(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii