Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Politica Externa
Uniunea Sovietică a salvat țările baltice de sub jugul nazist. Declarația controversată a ambasadorului Chinei în Lituania

Uniunea Sovietică a salvat țările baltice de sub jugul nazist. Declarația controversată a ambasadorului Chinei în Lituania(171)

Ambasadorul Chinei în Lituania, Lu Shaye, a făcut afirmații puternice cu privire la istoria sovietică și la atitudinea Europei față de China, provocând reacții negative în rândul oficialilor din Europa de Est.

Într-un interviu acordat postului de televiziune al Lituaniei, Lu a făcut o paralelă între atitudinea Europei față de China și relația sovietică cu țările baltice în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. El a afirmat că Europa de Est a adoptat o atitudine ostilă față de China și a comparat acest lucru cu poziția adoptată de țările baltice față de Uniunea Sovietică după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Acum, Europa de Est pare să aibă aceeași mentalitate față de China, în special țările baltice. Dar oamenii din aceste țări ar trebui să înțeleagă că Uniunea Sovietică a cucerit aceste teritorii pentru a le salva de sub jugul naziștilor și a oferi o viață mai bună oamenilor de acolo", a declarat Lu.

Declarațiile sale au fost condamnate de oficialii din țările baltice, care au declarat că acestea sunt inacceptabile și nejustificate. Ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a spus că afirmațiile lui Lu reprezintă o încercare de a justifica acțiunile agresive ale Chinei și de a încerca să distorsioneze istoria.

"Încercarea de a compara situația țărilor baltice cu cea a Hong Kong-ului și a Tibetului este inacceptabilă. Încercarea de a justifica acțiunile agresive ale Chinei prin istoria Europei de Est este un lucru inacceptabil și nu poate fi tolerat", a declarat Landsbergis.

Acesta este ultimul incident într-o serie de dispute diplomatice dintre China și țările din Europa de Est. Relațiile dintre China și Lituania au fost tensionate în ultima vreme din cauza deciziei Lituaniei de a își deschide un birou de reprezentare economică la Taipei, capitala Taiwanului. China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său, iar această decizie a Lituaniei a fost condamnată de Beijing ca fiind o încălcare a suveranității sale.

În contextul acestor tensiuni, declarațiile lui Lu au atras o atenție deosebită, cu oficialii din Europa de Est respingând cu fermitate afirmațiile sale și afirmând că acestea reprezintă o încercare de a submina solidaritatea europeană în fața agresiunii chineze.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Justiția a murit când a amuțit legea și a domnit tagma
scris de Pompiliu Comşa
Puteau fi profesioniști. Au ales să nu fie. Puteau să fie normali. Au ales să fie speciali. Puteau să țină cu țara asta. Au ales b(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii