Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Politica Externa
După Brazilia, și Argentina va plăti importurile din China în yuani, şi nu în dolari

După Brazilia, și Argentina va plăti importurile din China în yuani, şi nu în dolari(268)

Argentina va plăti importurile sale din China mai repede în yuani decât în dolari, urmând exemplul celuilalt gigant sud-american, Brazilia, care a luat o decizie similară la sfârşitul lui martie, a anunţat miercuri ministrul economiei Sergio Massa, notează AFP.

"În urma acordului cu diferitele companii, Banca Populară a Chinei şi Banca centrală argentiniană, am reeşalonat instrumentul de plată de peste 1,04 miliarde de dolari pentru această lună, pentru importurile din China", a anunţat Sergio Massa alături de ambasadorul chinez la Buenos Aires, Zou Xiaoli.

Ministrul a adăugat că de luna viitoare va fi posibilă "programarea unui volum de importuri în yuani în valoare de peste un miliard de dolari, ceea ce va înlocui utilizarea dolarilor".

Abandonarea dolarului în tranzacţiile cu China "îmbunătăţeşte perspectivele pentru rezervele nete ale Argentinei" şi "ajută la menţinerea nivelului de activitate, a volumului importurilor, a ritmului comerţului dintre" cele două ţări şi "nivelurilor de funcţionare economică de care Argentina are nevoie", a adăugat el.

La rândul său, Zou Xiaoli a subliniat importanţa acestei decizii pentru "a proteja şi dezvolta pieţele mondiale sprijinind companiile cu scopul ca acestea să poată folosi monedele locale pentru plata schimburilor comerciale".

Acest anunţ a fost făcut în contextul în care pesoul argentinian suferă de câteva zile o eroziune spectaculoasă faţă de dolar, ajungând, la cursul paralel neoficial, la aproape 500 de pesos pentru un dolar, marţi, faţă de 227 pentru un dolar la cursul oficial, pierzând aproximativ 20% din valoarea sa într-o săptămână.

La sfârşitul lui martie, guvernul brazilian a anunţat un acord cu China pentru ca schimburile comerciale dintre cele două ţări să fie efectuate în propriile monede, realul şi yuanul. Preşedintele Lula da Silva chiar s-a întrebat în cursul vizitei sale în China la mijlocul lui aprilie: "De ce toate ţările sunt obligate să-şi facă schimburile lor comerciale bazându-se pe dolar?".

A doua economie mondială, mare rival politic al Washingtonului, China îşi internaţionalizează moneda de câţiva ani.

(stiripesurse.ro)

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii