
DIN NOU DESPRE REORGANIZAREA ADMINISTRATIVĂ(165)
Regionalismul este un concept ce definește în relațiile internaționale un sens comun al identității și scopului combinat cu crearea și implementarea unor instituții care exprimă ideea particulară a identității și a acțiunii comune într-o anumită regiune geografică.
Regionalizarea este ceva diferit de regionalism. Este procesul administrativ și economic prin care, în cadrul unei entități teritoriale, se descentralizează puterea și responsabilitățile, pentru că resursele să fie coordonate la o scară mai mică, pentru a servi interesele personalizate ale unei anumite comunități.
Problematica regionalizării în Europa este strâns legată de cea a autonomiei și separatismului, exemplele cele mai relevante fiind proclamarea independenței republicii Kosovo față de Serbia, separarea Transnistriei de Moldova că stat de facto susținut militar și financiar de Federația Rusă, republicile autonome Abhazia și Osetia de Sud în Georgia și regiunea Nagorno-Karabah din Azerbaidjan.
Regionalizarea este un model al descentralizării propus și susținut la nivelul Uniunii Europene drept o cheie pentru dezvoltarea pe viitor a României. În România, asemenea proiecte au puține șanse de a fi susținute pe termen lung, iar sistemele care dobândesc, sub o formă sau alta, o tot mai largă răspândire, nu promovează altceva decât o dependență tot mai mare, nu doar a subunităților administrative, în cadrul unui teritoriu, ci chiar a țărilor de anumiți poli de putere, împlinind astfel practic ceea ce s-a definit pe scară largă prin „multipolarism”, o etapă spre guvernarea mondială spre care tinde procesul de globalizare.
De aceea consider ca această regionalizare foarte necesară ar trebui sa înceapă în interiorul județelor deja existente! România este împărțită pe regiuni aproape după harta din 1960-1968. Se știe că acea reorganizare a dus la cresterea capitalelor de regiune si decaderea celorlalte orase. De unde și până unde noile județe trebuie sa fie neapărat regiuni istorice sau parti din ele? De unde și până unde noile județe trebuie sa cuprindă fiecare ori 100% ori 0% dintr-un județ actual? Mai bine ar fi sa definim 12 (sau oricare alt număr) reședințe de județ, iar apoi sa arondăm fiecare localitate acelei reședințe de județ în care se poate ajunge cel mai ușor. De la Wikipedia citire: prin anii '50 România era împărțită în 28 de regiuni si 177 de raioane.
Cât timp crezi că le-a luat oamenilor să renunțe la terminologia de "regiune" și "raion" și să treacă la "județe"? Exact așa va fi și acum. În 2-3 ani, lumea se va obișnui cu noua împărțire teritorială, fără nicio problemă. Și acum, ca și atunci, oamenii vor spune că sunt ardeleni, olteni, moldoveni, dobrogeni sau clujeni, craioveni, bucureșteni, constănțeni etc. Deci, asta chiar n-ar fi o problemă. Dar cu cât sunt mai puține prefecturi, cu atât bătaia va fi mai mare între politicieni să ajungă la ciolan și la statutul de baron local. Așa că, slabe șanse. După mine Dobrogea ar trebui să formeze o euroregiune cu nordul Bulgariei, poate învățăm și noi turism!
Cea mai bună soluţie, 8 judeţe care sunt exact cele 8 euroregiuni... 12 regiuni sunt prea multe, da, euroregiunile sunt mai ok ca și 8 la număr e suficient pt administrare locală , au și populația între 2-3,7 milioane (asta pe hârtie) real 1,5-2,8 maxim , la fiecare 150 000 locuitori să ai un reprezentant în parlamentul unicameral , orice minoritate care are peste 150 000 locuitori să aibă drept la 1 reprezentant cele sub să ne mai lase . iar la calcul să intre doar cetățeni cu CI valid . Maxim nu are cum să fie mai mult de 150 parlamentari și nici nu e nevoie. Și acea idee cu 8 euroregiuni e bună dar cine trece de la 41 județe la 8 euroregiuni? Câți baroni locali rămân pe afară?
Nu mai bine digitalizați cum trebuie administrația și reduceți risipa de bani? Actuala organizare administrativ-teritorială nu împiedică cu nimic dezvoltarea României! Dacă sunt prea mulți bugetari care nu fac nimic, ei pot fi pur și simplu concediați! Cine a dat drumul la fumigena asta numită reorganizare teritorială a fost băiat deștept, în curând vor începe discuțiile interminabile care să fie capitala regiunii, se vor aduce argumente, se vor confrunta pătimaș postacii.
Dar nu vrea nimeni să facă ceva simplu și clar; e mult mai prestigios sa faci județe sau regiuni noi. Despre referendum pe această temă (ca de altfel pe oricare alta) nu poate fi vorba atâta timp cât ultimul referendum - cel cu 300 de parlamentari - nu a fost aplicat. Posibil ca propunerea de reorganizare administrativă să urmărească alte scopuri nedeclarate impuse de la cine știe ce nivel (”teoria conspirației”).