
NOSTALGII ȘI ÎNCREDERE ÎN VIITOR: FOTBALUL CONSTĂNȚEAN (VIII)(273)
Continuăm, spre satisfacția microbiștilor la ora când suntem atât de aproape de un titlu de campioană națională, cu amintirile din fotbalul constănțean.
Începem cu marele meu prieten Marin Bebe TUFAN, pe care l-am cunoscut mai bine când evolua în tricoul celor de la Delta Tulcea, iar subsemnatul era crainicul stadionului de la porțile Deltei, având alura unui Cristian Țopescu de provincie, adică meticulos în documentare și elocința prezentării. În paranteză fie spus aceeași prestație, apreciată de tulceni, o aveam și de la microfonul Sălii Sporturilor la meciurile de volei, baschet sau la reuniunile pugilistice.
Atacantul Marin Bebe Tufan mi-a fost prieten, a fost unul din preferații mei. Născut pe 16 octombrie 1942 la Istria, ava o înălțime de 1,72 cm, și a început să joace în atacul celor de la Cimentul Medgidia în sezonul 1961-63. A atras atenția celor de la Farul pentru care a jucat în perioada 1963-1973 evoluând în 230 partide în care a înscris 62 de goluri. Între 1973-1977, când l-am cunoscut eu, a evoluat la SC Tulcea în 292 de partide în care a înscris de 79 de ori. A avut și o carieră internațională evoluând o dată pentru România B, și d două ori pentru națională în ani 1969-1970. A fost și antrenor la Granitul Babadag în 1977-1978.
Marin Tufan a crescut la Sinoe, începând să joace fotbal la vârsta de 18 ani ca junior la Cimentul Medgidia, unde primul său antrenor a fost Kostas Choumis. La scurt timp după ce a început să joace la echipa de seniori a Cimentului din Divizia C, fiind remarcat într-un amical cu Farul Constanța de antrenorul echipei adversare, Petre Steinbach, care l-a adus la club, debutând în Divizia A pe 15 septembrie 1963 în ultimele 20 de minute ale unei înfrângeri cu 2-0 în deplasare cu UTA Arad iar în meciul următor, o victorie cu 4-0 pe teren propriu cu Știința Timișoara a jucat ca titular și a marcat o dublă, precum și partenerul său din ofensivă, Constantin Dinulescu.
De-a lungul a zece sezoane, Tufan a apărut în 230 de meciuri în Divizia A, punctul culminant al acestei perioade fiind o poziție a patra la sfârșitul sezonului 1966-67 și 13 goluri marcate în sezonul 1968-69, fiind golgheterul all-time al Diviziei A cu Farul, cu 62 de goluri, făcând ultima sa apariție în competiție pe 13 mai 1973 într-un meci cu 2 de goluri, scor 2-3 împotriva Petrolul Ploiești.
Tufan a avut și o scurtă carieră de antrenor la Granitul Babadag, ajutând clubul să obțină promovarea în Divizia C. Marin Tufan a jucat două meciuri pentru România, ambele sub îndrumarea antrenorului Angelo Niculescu, debutând pe 14 mai 1969 într-o victorie cu 1-0 în deplasare împotriva Elveției în preliminariile Cupei Mondiale din 1970. Al doilea său meci pentru echipa națională a fost un amical care s-a încheiat 1-1 împotriva Iugoslaviei.
Tufan a făcut parte din lotul României la Campionatul Mondial de Fotbal 1970, iar pentru participarea la acel turneu a fost decorat de președintele României, Traian Băsescu, la 25 martie 2008, cu Ordinul "Meritul Sportiv" – Medalia "Meritul Sportiv") clasa a III-a.
Câteva curiozități: Marin a înscris șase goluri în meciul care l-a adus la Farul. Lotul României la CM-ul din 1970 era format din Răducanu, Sătmăreanu, Lupescu, Mocanu, Dinu, Dan Coe, Dembrovschi, Dobrin, Dumitrache, Nunweiller, Ivăncescu, Coco Deleanu, Gergely, Dumitru, Neagu, Tătaru, Tufan, Domide, Pescaru, Adamache,. Gornea, căpitanul echipei fiind Mircea Lucascu, iar antrenor celebrul Angelo Niculescu.
Doamne, ce nume, ce cariere în acestă primă reprezentativă.
Va urma-