Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Deputatul Remus Cernea spune „adio” Partidului Verde şi transmite un mesaj susţinătorilor

Deputatul Remus Cernea spune „adio” Partidului Verde şi transmite un mesaj susţinătorilor(1546)

Deputatul Colegiului 9 din Constanţa, Remus Cernea, a părăsit Partidul Verde, invocând tensiuni şi divergenţe valorice în interiorul formaţiunii politice.

„Dragi prieteni, după cum se ştie, atunci când mai mulţi oameni se asociază într-o organizaţie devin mai puternici în măsura în care împărtăşesc aceleaşi valori şi în care se dedică, împreună, unor scopuri comune. Altfel, asocierea respectiva îi vulnerabilizează pe toţi şi le iroseşte energia şi timpul în neînţelegeri şi tensiuni continue. În ce mă priveşte, am mers şi voi merge întotdeauna înainte alături de cei îşi asumă principii şi valori similare întrucât acestea sunt cele care dau sens unui efort comun. Am demonstrat că îmi asum total cauze necesare pentru schimbarea în bine a României şi pentru ridicarea standardelor de mediu şi de respectare a drepturilor omului şi a valorilor democratice ale societăţii deschise. O voi face în continuare şi îmi voi extinde atât echipa cu care lucrez, cât şi aria temelor şi cauzelor pe care le asum”, a spus Remus Cernea într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La ultima şedinţă a partidului, Cernea a propus un plan de acţiune pentru alegerile europarlamentare, dar colegii săi l-au respins. Deputatul ar urma să-şi continue activitatea fie ca independent, fie într-o organizaţie, cu oameni care împărtăşesc aceleaşi principii.

De ce a părăsit grupul PSD 

Remus Cernea, lider al Partidul Verde, a fost ales deputat în Colegiul uninominal 9 din Constanţa din partea USL. În luna mai, el a anunţat că Partidul Verde întrerupe colaborarea cu USL şi personal se retrage din grupul PSD, ca urmare a iniţierii proiectelor privind gazele de şist.
Vizavi de acest subiect, reprezentanţii Partidului Verde au transmis un comunicat de presă prin care doresc să clarifice problema „divorţului” dintre deputatul Remus Cernea şi PSD.

„Verzii din România au dezvoltat în ultimul an un parteneriat politic cu USL şi cu premierul Victor Ponta care s-a concretizat într-o colaborare foarte buna şi în accederea în Parlamentul României, pentru prima dată, a unui partid membru al Verzilor Europeni. Am intrat în acest parteneriat politic cu gândul şi speranţa de a lucra împreună pentru dezvoltarea unor politici publice prietenoase cu mediul, progresiste în raport cu apărarea drepturilor omului şi reformatoare, în general, pentru societatea românească. Verzii au salutat deschiderea arătată de premier, de-a lungul timpului, faţă de temele de mediu şi faţă de drepturile minorităţilor de orice fel din România. În acelaşi timp, ne-am afirmat opoziţia categorică faţă de proiectele de explorare/exploatare a gazelor de şist şi faţă de mineritul pe baza de cianuri. Astfel de teme sunt nu doar prioritare, pentru noi, Verzii, ci definitorii. Recent au fost asumate decizii guvernamentale în favoarea explorării gazelor de şist de către Chevron şi pentru realizarea companiei de stat Minvest Roşia Montana care să preia participaţiunile statului la Roşia Montana Gold Corporation”, se spunea în comunicatul transmis de Partidul Verde.

Totodată, Verzii acuzau că aceste decizii au fost luate fără o consultare prealabilă cu ei şi fără a se ţine cont de opiniile pe care le-au exprimat cu privire la astfel de teme.
Din aceste raţiuni, deputatul Remus Cernea a hotărât să se retragă din grupul PSD de la Camera Deputaţilor, iar decizia sa avea suportul colegilor de partid din conducerea centrală.

La rândul lui, Remus Cernea spunea că Partidul Verde pe care îl reprezintă este deschis pentru diverse forme de colaborare politică, atât cu parlamentari din USL, cât şi din alte partide.
„Vom încerca, atât în Parlament cât şi prin alte forme de activitate şi exprimare politică să ne afirmăm valorile şi propunerile, să facem opoziţie constructivă sau să cooperăm atunci când este găsită o platformă comună. Acum însă, opoziţia PDL este anemică, fiind puternic decredibilizată ca urmare a prestaţiei din timpul guvernării PDL, până şi preşedintele Traian Basescu delimitându-se public de acest partid. Opoziţia făcută de PP-DD este prea populistă. UDMR răspunde cu precădere cerinţelor comunităţii maghiare din România. În acest context, Partidul Verde va putea fi acea voce care să formuleze critici necesare, bine fundamentate şi raţionale faţă de deciziile majorităţii parlamentare şi care, totodată, să aducă în dezbaterea politică teme necesare rămase prea mult timp tabu pentru politicieni”, susţinea la timpul respectiv, Remus Cernea.

Cernea vroia să ajungă preşedintele României

La începutul acestei luni, deputatul Remus Cernea a anunţat că vrea să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor din partea Partidului Verzilor. Totodată, Cernea mai spunea că îşi propune ca „verzii” să obţină şi două locuri în Parlamentul European la viitoarele alegeri europarlamentare.

„Ţinând cont de contextul actual care cere schimbări de substanţă în ceea ce priveşte modul de a face politică, de rezultatele obţinute în cei patru ani de când fac politică activă, de nenumăratele mesaje de susţinere primite, de solicitările care vin dinspre societatea civilă dar care sunt ignorate de majoritatea liderilor politici, de interesul crescut al presei, de temele şi propunerile de reformare a societăţii pe care le-am promovat până acum sau pe care le pregătesc alături de colegii mei pentru următoarea perioadă, doresc să îmi anunţ intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Desigur că decizia finală va fi luată de către forurile statutare ale Partidului Verde”, a precizat Remus Cernea.
El a mai spus că este necesar ca „verzii” să obţină mandate în Parlamentul European pentru ca problemele care ţin de apărarea drepturilor omului, exploatările de la Roşia Montană şi gazele de şist să îşi găsească o voce şi o reprezentare în Parlamentul European.

Remus Cernea a mai candidat la alegerile prezidenţiale şi în 2009, dar nu a trecut de primul tur. Atunci, el a reuşit să obţină 0,62% din voturile românilor.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

SFÂRȘITUL LUMII SAU CUM AM PIERDUT ASTEROIDUL DE ORA 14.00
scris de Lucian Cristea
31.01.2017   Ultima oară am așteptat sfârșitul lumii în data de 11 ianuarie, anul 2000. Așa anunțase, la televizor, un domn(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii