Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Editoriale de Colectie
DESPRE SCULE

DESPRE SCULE(1606)

Miercuri, 06 Septembrie 2006

 

S-a discutat și s-a scris foarte mult pe tema baronilor locali. S-au dat tot felul de definiții și s-au făcut zeci de comentarii. Dintre toate ieșirile la rampă am reținut opinia unui domn parlamentar.

Declarația sa a ieșit din toate tiparele existente. Spunea respectivul, luând de bază propria sa biografie, că baronul nu este altceva decât un sculer-matrițer!

Revin asupra acestei definiții, pentru că se dovedește a fi extrem de bine ancorată în realitate. Sunt în măsură să spun acum că respectivul domn parlamentar are perfectă dreptate.

Politichia a fost invadată de tot felul de sculeri matrițeri. Mulți dintre ei, care nu au nici o legătură cu politica, par a fi fugiți de la școala de meserii, grupa repetenți. Sunt stângaci și habar nu au cum să se poarte ca niște politicieni autentici. Cu alte cuvinte, sculerii în cauză sunt adevărate bâte.

Ca și la școala de meserii, își dau adesea cu secera și ciocanul peste mâini. Îi cunoști de la o poștă pentru că sunt plini de vânătăi. Unii au degetele zdrelite sau ochii tumefiați. Se joacă câte unul la strungul politichiei și îi sare șpan în ochi. Nu poartă ochelari de protecție, ca să nu se spună că poartă ochelari de cal. Am mai vorbit noi despre liderii îndobitociți de excesul de ochelari de cal.

S-au înmulțit sculerii matrițeri din politichia noastră. Pe vremuri aveam un singur cizmar în fruntea țării. Ne pingelea ăsta viața de ne săreau fulgii din cap! A pus poporul pe calapodul său mai bine de 25 de ani. În acea perioadă nimeni nu auzise de sculerul matrițer, iar istoricii nu intuiau că din sămânța lui va ieși baronelul de astăzi.

N-am crezut niciodată că tagma sculerilor matrițeri ne va lăsa în izmene. Pur și simplu, numai în izmene. Și dacă o să o ținem, fraților, tot așa, parcă văd că rămânem fără ele, că i-au apucat pe unii pandaliile când au auzit că nu mai este nimic de furat în țărișoara asta!

S-a apucat un fost prim-ministru să-și dea el cu părerea în materie de furtișaguri și să facă anunțuri menite să-i alerteze pe jefuitorii de profesie. Și-au strâns sculerii rândurile și au dat năvală peste tot ce a mai rămas de furat.

Sculerii s-au mai liniștit când au văzut că mai au încă de jumulit bine de tot. Unii dintre ei,chiar foarte supărați, nu au pierdut prilejul de a-l lua peste picior pe fostul prim-ministru poet, concluzionând că nu le-a fost dat în viața lor să audă o glumă mai proastă...

Sculerii matrițeri ajunși baroni nu s-au mulțumit doar cu bogățiile adunate de pe urma noastră. Ei visează la funcții cât mai importante. Trag sforile să ajungă în Parlament. Sunt mulți sculeri matrițeri cărora nu le mai plac pozițiie pe care le ocupă în prezent pe plan local. S-au săturat de administrația locală, de fotoliile de directorași, de mapa de șefuleți.

Ei aspiră acum la paratrăznetul Parlamentului, unde e cald și bine și nimeni nu se ia de tine.Când ți-ai făcut suma, e numai bună o brumă de imunitate.

Sculerii matrițeri vor să renunțe la statutul de baroni locali. S-au plictisit. Îi văd pe mulți cum cască și cum se târăsc agale prin urbea noastră. Unii sunt și puțin îngrijorați și gândesc ei bine că ar trebui ca și sculerii să aibă parte de mai multă protecție.

Sigur, în funcție de capacitatea fiecăruia, sunt scule mari și scule mai mici. Indiferent de toate datele matematice luate în calcul, toți sunt răi, aroganți și proști.

Sculerul matrițer devenit baron este un parvenit de cea mai înaltă clasă. La ce să te aștepți de la el? Ăsta e în stare de orice ca să-și vadă matrița lui politică în căruță.

Greu se mai schimbă un sculer matrițer care se dă mare sculă și care confundă urbea cu matrița lui. Culmea tupeului, sunt unii care ne scot ochii cu realizările lor contrafăcute...

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ROMÂNA DE TRANZIȚIE
scris de Magda Ursache
De la Ion Papuc știu (Omul Politic, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2023) că președintele Franței, Georges Pompidou, în spital, cu moartea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii