Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Politica Externa
2023 „Black Sea Security Act” a fost adoptat de Senatul SUA

2023 „Black Sea Security Act” a fost adoptat de Senatul SUA(805)

Senatul SUA a aprobat legea privind autorizarea bugetului apărării SUA şi, odată cu ea, și proiectul de lege Black Sea Security Act. Proiectul a fost adoptat cu o majoritate largă, de 86 de voturi pentru. Au fost doar 11 voturi împotrivă, iar trei senatori nu au votat.

„Este în interesul SUA să sprijine eforturile de prevenire a răspândirii altor conflicte armate în Europa prin recunoaşterea regiunii Mării Negre ca o arenă a agresiunii ruseşti. Încercările repetate, ilegale, neprovocate şi violente ale Federaţiei Ruse de a-şi extinde teritoriul şi de a controla accesul la Marea Mediterană prin Marea Neagră constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, a NATO şi a Uniunii Europene”, se arată în preambulul documentului.

SUA ar trebui să continue să lucreze în cadrul NATO şi cu aliaţii din NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung, pentru a spori securitatea, pentru a stabili o prezenţă permanentă şi durabilă de-a lungul flancului estic al NATO şi care să consolideze rezilienţa democratică a aliaţilor şi partenerilor din regiune.

Statele de la Marea Neagră înseamnă Turcia, România, Bulgaria, Moldova, Ucraina şi Georgia, iar statele riverane ale Mării Negre sunt esenţiale în contracararea agresiunii din partea guvernului Federaţiei Ruse. SUA ar trebui să continue să lucreze în cadrul NATO şi cu aliaţii din NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung, pentru a spori securitatea, pentru a stabili o prezenţă permanentă şi durabilă de-a lungul flancului estic al NATO şi pentru a consolida rezilienţa democratică a aliaţilor şi partenerilor din regiune.

SUA ar trebui să colaboreze în cadrul NATO şi cu aliaţii NATO pentru a dezvolta o strategie pentru o prezenţă maritimă rotativă regulată în Marea Neagră. SUA ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu statele din Uniunea Europeană pentru a coordona o strategie de susţinere a iniţiativelor democratice şi a prosperităţii economice în regiunea care cuprinde două state membre UE şi patru state aspirante la statutul de membru UE.

SUA condamnă încercările Federaţiei Ruse de a schimba sau de a modifica graniţele din regiunea Mării Negre prin forţă sau prin orice mijloace contrare dreptului internaţional şi de a impune o sferă de influenţă în întreaga regiune. SUA şi aliaţii săi ar trebui să contracareze cu fermitate acţiunile teritoriale nelegitime ale Rusiei, revendicările nelegitime ale Rusiei în Peninsula Crimeea, de-a lungul teritoriului ucrainean, în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagră şi din Marea de Azov, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în teritoriile pe care le ocupă în mod ilegal în Ucraina.

În proiectul de buget se prevede suma de 21.651.000 de dolari pentru armamentul şi muniţia alocată bazei de la Mihail Kogălniceanu.


Consolidarea sprijinului Statelor Unite pentru securitatea energetică a regiunii şi integrarea cu Europa reducându-le statelor dependenţa de Rusia şi sprijinind în acelaşi timp diversificarea energetică. Atenuarea impactului coerciţiei economice exercitate de Federaţia Rusă şi de Republica Populară Chineză asupra statelor de la Marea Neagră şi identificarea de noi oportunităţi pentru investiţii străine directe în ţările cooperante şi consolidarea legăturilor de afaceri ale Statelor Unite cu partenerii regionali în conformitate cu valorile şi interesele Statelor Unite. Creşterea angajamentului la nivel înalt între Statele Unite şi partenerii regionali, precum şi consolidarea creşterii economice, finanţarea unei infrastructuri de calitate şi consolidarea comerţului, cu accent pe îmbunătăţirea cooperării economice la nivel înalt.

 

Creşterea coordonării Statelor Unite cu Uniunea Europeană şi NATO pentru a maximiza eficienţa şi a minimiza duplicarea. Nu mai târziu de 180 de zile de la promulgarea prezentei legi, Consiliul pentru Securitate Naţională, în coordonare cu Departamentul de Stat, Departamentul Apărării şi alte departamente şi agenţii federale relevante, este autorizat să elaboreze o strategie interinstituţională pentru a spori coordonarea cu NATO şi cu Uniunea Europeană, pentru a aprofunda legăturile economice, pentru a consolida securitatea energetică şi pentru a sprijini eforturile de consolidare a rezilienţei democratice a statelor de la Marea Neagră, se arată în document.

 

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că acest lucru denotă interesul administraţiei americane pentru regiune şi evidenţiază rolul României în acest context. „Veşti foarte bune pentru aprofundarea legăturilor de securitate şi economice în regiunea Mării Negre. Salut evoluţiile privind legea care autorizează bugetul apărării NDAA (National Defense Authorization Act - n.r.) şi Strategie de securitate a Mării Negre a SUA. Ambele ilustrează interesul comun Congresului, Senatului SUA şi administraţiei americane pentru regiune şi evidenţiază rolul României în acest context”, a scris Marcel Ciolacu,  pe Twitter.

 

Sursă: Spotmedia

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ROMÂNA DE TRANZIȚIE
scris de Magda Ursache
De la Ion Papuc știu (Omul Politic, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2023) că președintele Franței, Georges Pompidou, în spital, cu moartea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii