Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Politica Externa
Polonia: Opoziția Câștigă Alegerile Generale Conform Exit Poll-ului

Polonia: Opoziția Câștigă Alegerile Generale Conform Exit Poll-ului(216)

Conform unui Exit Poll realizat după încheierea votului la ora 21:00 duminică, partidele de opoziție din Polonia par a obținut o victorie solidă în alegerile generale. Chiar dacă partidul aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS), a obținut cel mai mare sprijin, trei partide de opoziție de frunte ar avea majoritatea locurilor în parlamentul format din 460 de membri. Aceasta ar reprezenta o înfrângere semnificativă pentru PiS și ar putea îmbunătăți relațiile dintre Polonia și Uniunea Europeană.

 

Rezultatele Exit Poll-ului indică că PiS a obținut 36,8% din voturi, urmat de Coaliția Civică centristă cu 31,6%, Partidul Centrului Drept cu 13%, Stânga cu 8,6% și Confederația de extremă dreapta cu 6,2%. Comparativ cu alegerile din 2019, PiS a înregistrat o scădere semnificativă de la 43,6%.

 

Prezența la vot a fost semnificativă, atingând 73%, conform sondajului de ieșire, un nivel record. PiS pare a obține prea puține locuri pentru a forma o majoritate în parlament, chiar și în colaborare cu Confederația, care a anunțat că nu va forma o coaliție cu Lege și Justiție. Celelalte trei partide de opoziție au promis să colaboreze pentru a înlătura PiS.

 

În ceea ce privește următorul pas, președintele Andrzej Duda are sarcina de a alege un membru al celei mai mari formațiuni pentru a-l nominaliza drept prim-ministru. Acel prim-ministru desemnat va avea 14 zile pentru a forma un guvern și pentru a încerca să obțină o majoritate absolută într-o votare de încredere în parlament. Dacă acest efort eșuează, parlamentul va avea responsabilitatea de a numi un prim-ministru.

 

Campania electorală a fost una dintre cele mai aprige din istoria democratică a Poloniei. Liderul PiS, Jarosław Kaczyński, a prezentat opoziția ca o amenințare existențială pentru națiune, în timp ce opoziția a avertizat că un al treilea mandat PiS ar putea transforma Polonia într-o democrație liberală prin consolidarea controlului partidului asupra justiției, mass-media și corporațiilor de stat, similar cu modelul din Ungaria. 

 

Rezultatele finale ale alegerilor vor deveni mai clare pe măsură ce procesul de numărare a voturilor avansează și se iau decizii cu privire la formarea noului guvern.

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii