Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Deputatul Mircea Titus Dobre vrea o lege pentru înființarea profesiei de dietetician

Deputatul Mircea Titus Dobre vrea o lege pentru înființarea profesiei de dietetician(1043)

În momentul de față, în România, sfaturile pentru diete sunt prescrise inclusiv de persoane care nu au o pregătire de specialitate, astfel că, parlamentarii vor să pună ordine în acest haos. Drept urmare, deputatul constănțean Mircea Titus Dobre este inițiatorul unui proiect de lege care propune înființarea profesiei de dietetician, alături de parlamentarul de la malul mării fiind și alți deputați și senatori.


Proiectul denumit „Organizarea şi exercitarea profesiei de dietetician în România’’ a fost depus în Parlament şi prevede că dieteticianul este o persoană calificată în Nutriţie şi Dietetică recunoscută de autorităţile naţionale şi care aplică ştiinţa nutriţiei în alimentaţia şi educaţia grupurilor sau indivizilor atât în situaţii de boală cât şi în starea de sănătate, pentru menţinerea ei.


Concret, legea prevede că dieteticianul este singurul în măsură să recomande diete. Dacă proiectul va fi aprobat, dietetician se va numi doar acela care urmează cei trei ani de cursuri de dietetică şi nutriţie din cadrul universităţilor de medicină şi farmacie.


Potrivit proiectului de act normativ, practicarea profesiei de dietetician de către o persoană care nu are calitatea de dietetician autorizat constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului Penal.
Reprezentanții Asociaţiei Române de Nutriţie şi Dietetică (ARoND) consideră că aceasta este o lege absolut necesară, deoarece dieteticianul este o verigă lipsă în sistemul de sănătate din România, fapt ce are un impact negativ asupra costurilor îngrijirilor de sănătate.


Totodată, pentru susținerea inițiativei legislative, conducerea ARoND a arătat că, în ţările Uniunii Europene, există aproximativ 36.000 de dieteticieni organizaţi în asociaţii profesionale naţionale afiliate la Federaţia Europeană a Asociaţiilor Dieteticienilor (EFAD), iar ARoND este prima asociaţie profesională a dieteticienilor din România, înfiinţată la Târgu Mureş, în luna ianuarie 2012, care a aderat la EFAD.


„Este o profesie de sine stătătoare, cu studii de specialitate, pentru că este un domeniu destul de complex, nu se poate exercita aşa cum se face la noi, pe baza unor cursuri sau a două cărţi citite. Dacă legea va fi aprobată, nimeni nu va putea recomanda sau prescrie diete folosind titulatura de dietetician. Pacientul sau omul are dreptul să ştie dacă respectivul are studii de specialitate. Consecinţele atunci când dai sfaturi de nutriţie după ureche merg de la absenţa unui rezultat aşteptat până la afectarea stării de sănătate”, a explicat și Laczko Kinga, preşedintele Asociaţiei Dieteticienilor din România.
 

În momentul de față, proiectul legislativ se află la Senat.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

SFÂRȘITUL LUMII SAU CUM AM PIERDUT ASTEROIDUL DE ORA 14.00
scris de Lucian Cristea
31.01.2017   Ultima oară am așteptat sfârșitul lumii în data de 11 ianuarie, anul 2000. Așa anunțase, la televizor, un domn(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii