Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Cum au votat parlamentarii constănțeni modificările din Codul Penal

Cum au votat parlamentarii constănțeni modificările din Codul Penal(1253)

Parlamentarii şi preşedintele țării nu vor mai putea fi anchetaţi pentru conflict de interese, definit în Codul Penal drept faptă a funcţionarului public, după ce au fost scoşi din această categorie, printr-un proiect de lege adoptat de Parlament.


Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".


Comisia juridică a introdus un nou alineat potrivit căruia: "Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat".


Potrivit raportului, la şedinţa comisiei au fost prezenţi 22 de deputaţi, din totalul de 27 membri, iar raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar 4 abţineri. Proiectul nu a fost dezbătut în plen, fiind trecut direct la vot final. Astfel, raportul propus de Comisia juridică a fost adoptat cu 240 voturi "pentru", 57 de voturi "împotrivă" şi 4 abţineri. Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect.


Conform votului electronic afișat de Camera Deputaților au votat pentru aceste modificări parlamentarii constănțeni Varol Amet (UDTTMR), Radu Babuș (PSD) , Andrei Răzvan Condurățeanu (PP-DD), Mircea Titus Dobre (PSD), Gheorghe Dragomir (PNL), Cristina Dumitrache (PSD), Mihai Lupu (PNL), Victor Manea (PNL), Eduard Martin (PSD), Manuela Mitrea (PSD) și Mihai Tararache (independent). În schimb, Florin Gheorghe (PDL) și Dănuț Culețu (FC) au votat împotriva acestor modificări. Deși prezent la lucrări, deputatul Remus Cernea a refuzat să voteze. Dintre parlamentarii constănțeni, de la ședință au lipsit deputații Mădălin Voicu (PSD) și Ibraim Iusein (UDTR).
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

SFÂRȘITUL LUMII SAU CUM AM PIERDUT ASTEROIDUL DE ORA 14.00
scris de Lucian Cristea
31.01.2017   Ultima oară am așteptat sfârșitul lumii în data de 11 ianuarie, anul 2000. Așa anunțase, la televizor, un domn(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii