Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Ultima șansă pentru fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod

Ultima șansă pentru fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod(2627)

Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au respins apelul formulat de fostul primar al orașului Năvodari, Tudorel Calapod, în dosarul în care acesta a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, după ce ar fi acordat ilegal certificatul de urbanism pentru construirea unui depozit de deşeuri. Totodată, în același dosar, judecătorii de la Curtea de Apel Constanta au admis apelul procurorilor și i-a condamnat pe Roberto Vincentelli la un an de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită, iar pe Manuela Ştefania Marinescu, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru uz de fals. Anterior, în primă instanță, cei doi fuseseră achitați și obligați la plata unei amenzi administrative în valoare de 1.000 de lei. Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la instanța superioară.


Tudorel Calapod a fost primar al oraşului Năvodari între 2004 şi 2008. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus în septembrie 2011 trimiterea în judecată a celor trei persoane. Anchetatorii stabiliseră că în perioada 2004 - 2007, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, Tudorel Calapod, în calitate de primar al oraşului Năvodari, a creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, reprezentată de Roberto Vincenteli şi Manuela Ştefania Marinescu.


Astfel, potrivit rechizitoriului, societatea respectivă a obţinut în mod nelegal din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţie Mediului Bucureşti acordul de mediu vizând edificarea unui depozit de deşeuri toxice şi periculoase pe raza oraşului Năvodari.


Procurorii au constatat că Tudorel Calapod a emis certificatul de urbanism care atesta în mod nereal un drept de proprietate (inexistent în cauză), necesar pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. Pe de altă parte, anchetatorii susțin că el nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautică Română, şi nici Planul de Urbanism Zonal, aşa încât nu s-a cunoscut adevărata dimensiune a depozitului de deşeuri.


De asemenea, Roberto Vincenteli a fost acuzat că la data de 18 noiembrie 2010 a oferit un beneficiu cuantificat la echivalentul a 4.500 euro/lunar pe o perioada nedefinită, prin intermediul unei firme străine, primarului în funcţie din Năvodari, pentru a-l determina să nu-şi îndeplinească în mod corect atribuţiunile de serviciu, adică să elibereze ilegal autorizaţia de construcţie şi să organizeze un control formal al gestiunii deşeurilor, promisiunea de mituire nefiind acceptată de primar.


Totodată, anchetatorii mai susțin că, Manuela Ştefania Marinescu, administratorul firmei respective, a folosit în faţa Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instanţelor judecătoreşti certificatele de urbanism nr.715/2004 şi nr.719/2007, care cuprindeau menţiuni nereale, aşa încât pe baza unor documente false au obţinut acordul de mediu nr.3/2008 şi mai multe sentinţe judecătoreşti favorabile, prin inducerea în eroare a magistraților.
 

Taguri: calapod
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

SFÂRȘITUL LUMII SAU CUM AM PIERDUT ASTEROIDUL DE ORA 14.00
scris de Lucian Cristea
31.01.2017   Ultima oară am așteptat sfârșitul lumii în data de 11 ianuarie, anul 2000. Așa anunțase, la televizor, un domn(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii