Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Fortuna S, un nou caz Rostock?

Fortuna S, un nou caz Rostock?(6725)

8 octombrie 2014. Cargoul Fortuna S, încărcată cu 2.600 de tone de sare, se îndreaptă din Tulcea spre Galați. La intrarea pe canalul Sulina, a eșuat pe digul de sud. Operațiunea amplă pentru salvarea celor 12 membri ai echipajului. ”Membrii echipajului au încercat dezeșuarea cu mijloace proprii, însă încercările nu au avut succes, motiv pentru care s-a intervenit cu remorcherul Administrației Fluviale a Dunării de Jos Gheorghieni 2. Condițiile meteorologice s-au înrăutățit însă, iar corpul navei Fortuna s-a izbit de dig, apa intrând în tancul acesteia”, a declarat atunci căpitanul șef al Căpităniei Portului Sulina, Radu Andricencu.

Vremea se înrăutățește. Vântul izbește cargoul de dig, iar apa intră în tancul navei. Pentru a salva oamenii, s-a intervenit cu un elicopter. Într-o intervenție spectuloasă, toți cei 12 marinari sunt salvați.

Au trecut de atunci aproape 4 luni, iar cazul pare să semene din ce în ce mai mult cu un nou Rostock. Ce s-a întâmplat în tot acest timp? Mai nimic. A existat o tentativă de dezeșuare, pe care au încercat să o facă două firme relativ mici, fără capacitate tehnică tehnică și fără succes.

În prezent, nava este tot acolo și pierderile economice sunt extrem de importante. În primul rând, pe canalul Sulina nu se mai circulă noaptea. Acest lucru dublează practic costurile navelor care operează în zonă.
Mai grav este că nava se poate desprinde oricând, în cazul unei furtuni, și poate bloca în întregime traficul pe canal. Operatorii și românii, în general, își mai aduc aminte de coșmarul Rostock, care a blocat brațul Sulina timp de 14 ani. Consecințele pentru România au fost dezastruoase, pierderile ridicându-se la nivelul miliardelor.
Dacă se va întâmpla așa, traficul maritim va fi deviat pe canalul Bâstroe. Acest lucru înseamnă că statul român pierde banii încasați de la operatori și cei care au de câștigat sunt cei din Ucraina.

O altă implicație importantă este faptul că BIMCO, cea mai mare asociație de shipping la nivel mondial, cu 2.300 de membri în aproximativ 130 de țări, ar putea declara intrarea în portul Sulina nesigură. Ce înseamnă acest lucru? ”Implicații în asigurarea navelor. Va fi ca într-o zonă de război. Când te duci într-o zonă de război îți crește asigurarea, îi crește navlul, absolut tot. În condițiile acestea, pentru România este un dezastru”, spun surse portuare.

Din informațiile primite de experții consultați de Ziarul Timpul, asiguratorii spun că dezeșuarea navei ar costa circa 5 milioane de euro. Despre marfă… numai de bine. Aceasta nu mai poate fi salvată: sarea a fost distrusă după ce tancurile au fost invadate din apă. O firmă românească ar putea să facă acest lucru cu bani mai puțini, dar ”se încearcă să se aducă de la turci o altă firmă”, spun sursele noastre.

Am contactat reprezentanții Grup Servicii Petroliere pentru a le cere un punct de vedere referitor la acest aspect. ”Am primit o solicitare din partea Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) pentru a participa la ranfluarea cargoului. În momentul de față schimbăm informații de ordin tehnic cu cei de la AFDJ, pentru a identifica o soluție potrivită în acest caz”, a precizat Radu Petrescu, director de comunicare GSP.

Drama Rostock


Rostock a fost o navă sub pavilion ucrainean care a eșuat și s-a scufundat în brațul Sulina al Dunării, în dreptul localității Partizani la 2 septembrie 1991.

Scoaterea la suprafață a epavei a durat mai mult de 14 ani, încheindu-se abia la 30 noiembrie 2005, timp în care circulația fluvială pe brațul Sulina a fost sever afectată. Încercările de scoatere la suprafață a epavei au costat și viața a doi scafandri.

Blocarea parțială a șenalului navigabil al Brațului Sulina a obligat navele de mare tonaj să treacă prin Canalul Dunăre-Marea Neagră, pentru care însă taxele de tranzit percepute de statul român sînt mai mari.
 

Taguri: fortuna, s, rostock, sulina, gsp,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

habarnist articolul
20-04-2015
cum se dubleaza costurile exploatare pentru o noapte asteptare? Cum se poate devia pe Bystroe traficul de pe Dunare, avind in vedere ca au draft in medie 3.5 - 4 m, uneori chiar si 3 m, cu eforturi mari din partea lor (dragaje) sa mentina 4 m. Navele care circula pe Sulina au pescaje de pana la 7 - 7.3 m. Dl Tofan are dreptate in privinta balizajului, putin cam precipitata decizia AFDJ.
cristian
06-02-2015
Ai dreptate tofan, vine in ordine, sulina, tulcea si apoi galati. E un articol numai de dragul de a scie.
Tofan Ioan
06-02-2015
Am activat ca pilot de Dunăre Maritimă până în iunie 2013. Chiar atunci A.F-D.J.-ul a luat hotărârea ca navele maritime să poată naviga şi noaptea pe canalul Sulina deşi canalul, în opinia mea, cel puţin atunci, era impropriu pentru navigaţia de noapte (şenal foarte îngust, balizaş insuficient, luminozitate proastă, epiuri nesemnalizate). Deja, de ceva timp, se luase hotărârea ca navele maritime să poată intra şi noaptea prin Bara Sulina. Din punctul meu de vedere intrarea pe timp de noapte a navelor prin Bara Sulina, cât şi continuarea voiajului amonte, în aceleaşi condiţii, sunt cascadorii. Era inevitabil ca într-o zi să se producă un eveniment ca cel semnalat de d-voastră. Acolo, pe digul de sud, unde se află acum epava, nu prezintă deocamdată pericol de navigaţie şi dacă nu a fost dezeşuată până acum, mă îndoiesc că s-ar putea desprinde singură. Totuşi ea trebuie scoasă de acolo cât mai urgent.Începutul articolului d-voastră este eronat. Cargoul FORTUNA nu ar fi putut să se îndrepte dinspre Tulcea spre Galaţi , din moment ce eşuase la intrarea în canalul Sulina.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ROMÂNA DE TRANZIȚIE
scris de Magda Ursache
De la Ion Papuc știu (Omul Politic, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2023) că președintele Franței, Georges Pompidou, în spital, cu moartea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii