Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
LACUL  CORBU.  S-a încheiat prima etapă a Campionatului A.G.V.P.S. de Pescuit Sportiv la Crap. Cele mai bune șase loturi se vor înfrunta, în același loc, în iunie, pentru a dobândi dreptul de a reprezenta România, la Campionatul Mondial din Franța

LACUL CORBU. S-a încheiat prima etapă a Campionatului A.G.V.P.S. de Pescuit Sportiv la Crap. Cele mai bune șase loturi se vor înfrunta, în același loc, în iunie, pentru a dobândi dreptul de a reprezenta România, la Campionatul Mondial din Franța(3990)

Cei mai “meșteri” și mai pasionaţi dintre mânuitorii de lansete din România au venit, săptămâna trecută, pe Lacul Corbu, din județul Constanța, pentru a participa la prima etapă a Campionatului de Pescuit Sportiv la Crap organizat de AGVPS din România, “mânați în luptă” fiind de deviza-crez: „Din pescar… nu mai faci om, dar din orice om… poţi face pescar!”

  Cele mai puternice 12 loturi de pescari, din întreaga țară, au venit, saptămâna trecută (19-22 mai), pe “Carpodrom”-ul de la Corbu (zona Midia-Năvodari), județul Constanța, pentru a se înfrunta, in măiestrie, nadă și, nu în ultimul rând,… noroc (!) în cadrul primei etape a Campionatului de Pescuit Sportiv la Crap. Este prima luptă pentru accederea la Campionatul Mondial din acest an, care va avea loc în Franța - Lac du Bourdon, Saint-Fargeau – în perioada 20 – 24 septembrie.
 Timp de trei zile (până duminică, la ora 12 fix), maeștrii pescuitului sportiv staționar s-au întrecut într-un maraton de pescuit, pe cele 36 de standuri de concurs (din cele 75 existente) de pe pista internaţională de pescuit Nimeni nu s-a plâns, însă, din cauza efortului depus! Efort fizic, dar și …psihic, căci este vorba despre un pescuit… NON-STOP, zi și noapte, fără întrerupere, timp de 72 de ore!
  Miza competitiei a fost mare: dintre cele 12 loturi, doar primele șase (6) clasate primesc dreptul de a participa la etapa finală, care se va desfășura tot pe Lacul Corbu, de altfel, această amenajare fiind, singura “pistă” de concurs pentru pescuitul sportiv la crap din țara noastră, omologată de către forul internațional din domeniu FIPS-CIPS (Federaţia Internaţională de Pescuit Sportiv – Confederaţia Internaţională de Pescuit Sportiv), această recunoaștere fiind obținută în anul 2012, când România a găzduit, în premieră, Campionatul Mondial de Pescuit Sportiv la Crap pe lacul Corbu, şi a câştigat titlurile mondiale atât pe echipe cât şi la individual!


C.S. “Carp United” a fost numărul unu, în prima etapă a Campionatului A.G.V.P.S. de Pescuit la Crap, de pe Lacul Corbu

Lotul C.S. “Carp United” a terminat, duminică la prânz, pe primul loc, cu o cantitate de pește de 734 kilograme. Dar trebuie menționat că, la această competiţie, criteriul de departajare este mai complex, contând atât cantitatea totală de peşte capturat de fiecare echipă cât şi poziţia în clasamentele pe sectoare ale celor 3 echipe aparţinând unui lot.

Au urmat, în clasamentul final, în ordine descrescătoare a locului ocupat: “W.L.C. CARP CLUB”, “C.S. “ENERGY CARP”, C.S. “SENIOR CRAP”, “CARPING CLUB” și, calificați…“ la mustață” pentru etapa următoare cei de la “ABBARA CARP TEAM”.

  Merită, bineînțeles, sa fie nominalizate și celelalte șase loturi, pentru că și membrii acestora au muncit ,la fel de mult :”Clubul PELICANUL”, “Clubul TOMIS CARP”, “THE ONE”, “CLUB CRAP CORBU C.C.C.” (așadar… chiar reprezentanții gazdei competiţiei, ceea ce adevereşte, înca o dată, zicala că… “Nimeni nu-i… Profet în… țara sa”!), C.S. A.P.S. și C.S. “PLANET CARP”.

  Concluzia acestei întreceri a tras-o chiar arbitrul-principal, Oliviu Orhei care ne-a declarat: “Cheia succesului, în pescuitul sportiv, înseamnă… alinierea a patru astre, adică: pescar bun, nadă buna, loc bun și (nu în ultimul rând!)… NOROC”!!!

 

Conf. www.crapimari.ro :
Lacul Corbu: SINGURA “pistă” de concurs, din țara noastră, pentru pescuitul sportiv la crap, OMOLOGATĂ de către FIPS-ed, forul internațional din domeniu!

Pentru cei care nu au vizitat înca lacul Corbu din judeţul Constanţa, dorim să facem o scurtă prezentare, atât a fermei piscicole cât şi a facilităţilor competiţionale dezvoltate aici, pentru susţinerea pescuitului recreativ/sportive, la nivel naţional şi internaţional.

Mândria principală este reuşita din 2012 şi anume găzduirea Campionatului Mondial de Pescuit la Crap - 2012, desfăşurat pentru prima dată în România! Răsplata a fost pe măsura emoţiilor, echipa României reuşind să învingă mari nume ale pescuitului mondial, devenind astfel, pentru prima oară, campioana mondială, atât pe naţiuni cât şi la individual.
Istoria recentă a acestor realizări este destul de bine cunoscută printre împătimiţii pescuitului la crap. Lacul Corbu este la o aruncătură de băţ de plaje şi mare, de staţiunea Mamaia, de Constanţa … de tot litoralul, de altfel. Accesul este foarte facil, mai ales de când s-a finalizat Autostrada Soarelui şi tronsonul Bucureşti – Constanţa poate fi parcurs în cca. 2 ore.

Lacul Corbu face parte din salba de lacuri situate pe litoralul Mării Negre şi are o lungime de 4,5 km, de la S la N, având forma de pară, cu gâtul pe direcţia Nord. Este situat la o distanţă de cca. 8 km faţă de Mamaia, în perimetrul sitului “NATURA 2000” - „ROSPA0060 Lacurile Tasaul – Corbu”.
Înainte de amenajare, constituia albia minoră a Văii Corbu, întinsă pe o lungime de 24 km şi era condiţionat hidric de aceasta, fiind un bazin de acumulare a apelor dulci care se colectau din bazinul de recepţie.
Prima amenajarea din punct de vedere piscicol a lacului Corbu a avut loc în perioada 1980 – 1983, căpătând statut de crescătorie. Societatea S.C. RIG SERVICE S.A. a preluat-o în cursul anului 2006, şi, de atunci, an de an, a făcut investiţii uriaşe pentru a o aduce la nivelul la care se afla azi.

Ferma are o suprafaţă totală de 450.03 ha şi este alcătuită din trei (3) bazine care însumează 448.92 ha luciu de apă. Cel mai mare bazin, pe care s-a amenajat pista internaţională de concurs, este EC2 şi are 436,70 ha, apoi celelate două bazine, EC 3 cu 8,27 ha şi EC 4 cu 3,95 ha. Fundul lacului Corbu este natural, cu o structură în principal nisipoasă dar şi cu pietriş şi argilă.

Este de menţionat şi faptul că S.C. RIG SERVICE S.A. deţine licenţa pentru producerea de peşte de consum: ciprinide, autohtone şi asiatice, morun, nisetru, păstruga, cegă, poliodon, somn, şalău, ştiucă, principalele activităţi derulate în ferma fiind:
1 Creştere în regim natural - dirijat a speciilor de peşte de consum;
2.Populare cu puiet din producţie proprie sau achiziţionat de la ferme specializate;
3. Hrănire naturală cu suplimente furajere doar în perioadele de creştere (martie – septembrie);
4.Pescuit pentru comercializarea materialului piscicol:

Poducţia de peşte se obţine prin aplicarea tehnologiei de creştere în policultura de ciprinide autohtone cu specii de peşti fitoplanctonofagi şi alte specii complementare, conform licenţei. Ciclul tehnologic programat la speciile de cultură populate este pentru o perioadă de creştere de 3 – 4 ani.
Popularea se face toamna şi/sau primăvara, în principal cu puiet de vara a II-a şi exemplare de dimensiuni mai mari, atat din producţia proprie cât şi prin achiziţii de la ferme specializate.
Linia speciei este una deosebită deoarece reproducatorii sunt sănătoşi şi foarte viguroşi. Cu puietul obţinut în fermă se populează bazinul mare (EC 2) unde mediul sănătos şi modul de hrănire asigură un gust deosebit al peştilor crescuţi în acest lac.
Furajarea în perioadele de creştere se face cu granule obţinute în staţia proprie de furaje. Granulele au in compoziţie făina de cereale, melasă de zahăr, premixuri, drojdie de bere şi substanţe minerale. Furajul folosit poate fi considerat furaj BIO, deoarece nu se folosesc în compoziţie hormoni de creştere sau alte subtanţe stimulative. De aceea şi gustul cărnii peştelui de Corbu este excelent în comparaţie cu produse similare, crescute intensiv, majoritatea aduse din import.
Peştele cu greutate comercială este exploatat din punct de vedere tehnologic atât prin comercializare în stare proaspătă cât şi prin prelucrare în cherhanaua proprie, în conformitate cu cerinţele standardului ISO 22000:2005 (acvacultura şi activităţi de pescuit) emis de Germanischer Lloyd.
Pentru dezvoltarea corespunzătoare a faunei şi florei din lacul Corbu se monitorizează periodic parametrii fizico-chimici ai apei, atât cu instrumentele din dotare precum şi prin analize efectuate de laboratoare autorizate, urmărindu-se permanent încadrarea in limitele de siguranţă.

În ceea ce priveşte facilităţile pentru pescuitul recreativ/sportiv realizate la Corbu, sunt foarte multe de spus. Cei care cunosc bine locul, ştiu că înainte de 2012, acolo unde se întinde astăzi pista competiţională nu era nimic amenajat iar accesul era aproape imposibil, toată infrastructura şi dotările fiind realizate în cursul anului 2012, pentru a putea găzdui Campionatul Mondial şi a dovedi ca România poate fi la înălţime din toate punctele de vedere. Competiţiile organizate pe această pistă din primăvara anului trecut şi pâna în prezent au dovedit că această investiţie a fost o decizie bună, pista fiind foarte apreciată atât de pescarii români cât şi de cei străini.
Pista de concurs realizată de-a lungul malurilor bazinului mare (EC2) cuprinde 3 sectoare de concurs, A, B si C, cu câte 25 de standuri standardizate, dotate cu casuţe, fiecare cu 2 paturi, mese (total 75 standuri).
Accesul se poate face cu maşina până la intrarea în stand. Pe căile de acces sunt amplasate căsuţe pentru arbitri precum şi toalete şi duşuri ecologice.
Toată zona este împrejmuită cu gard şi se asigură pază permanentă. În plus, în timpul competiţiilor, la cererea participanţilor, se pot asigura şi servicii de catering.

Însumând, lacul are peşte din belşug, condiţiile de concurs sunt la nivel mondial, accesul este facil, iar plaja este la doi paşi!



 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii