Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
GOODBYE ŞI UŞCHEALA REPEDE

GOODBYE ŞI UŞCHEALA REPEDE(2978)

 În urmă cu aproape două săptămâni, o ştire mai întâi m-a uimit, apoi m-a făcut să râd. Să râd ca românul, de capra altuia. În ştire nu era vorba despre o capră, ci despre un aeroport. Aeroport construit pe cel mai îndepărtat teritoriu britanic. Insula Sfânta Elena, ultima închisoare a lui Napoleon. Pentru cei 4.100 de locuitori şi presupuşii turişti care-i vor invada, metropola a construit un aeroport pe care a dat o groază de bani, 295 milioane de lire sterline. Aeroport ce trebuia inaugurat cu mare fast pe data de 21 mai. Şi pentru ca băştinaşii să nu uite cine le este stăpânul, aeroportul urma să fie inaugurat de prințul Edward, care trebuia să zboare la bordul unei aeronave Boeing 737 a companiei British Airways, pentru a deschide aeroportul zborurilor comerciale.

 Numai că de toate acestea s-a ales praful. Când construcţia a fost gata, s-a constatat că nici un avion nu poate ateriza pe ea, din cauza vânturilor puternice, care bat tot timpul anului. Deci, nu numai la noi sunt unii care construiesc şosele care pleacă de nicăieri şi ajung niciunde, treceri de pietoni care se opresc prin garduri, sau visează autostrăzi suspendate. Englezii, mai tari, au construit un ditamai aeroportul care nu foloseşte la nimic. Aşa că sfântelenii, că altfel nici nu pot să le spun, nu numai că au rămas datori vânduţi pe la bănci, unde s-au împrumutat ca să construiască hoteluri, convinşi că turismul va înflori, dar vor face în continuare patru zile cu vaporul, cale de de 3.500 km până la Cape Town, în Africa de Sud, cea mai apropiată localitate.

 Mi-am zis, totuşi, că englezii nu o pot da atât de glorios în bară. M-am gândit că poate este ceva ce ne scapă nouă, oamenilor de rând, ceva secret, un proiect militar pe care nu-l înţelegem, sau ceva din categoria aceasta.
Vineri însă, m-am convins că nu este nimic abscons. Că şi englezii sunt capabili să facă tâmpenii. Chiar unele mai mari decât ale noastre, ale românilor, pe care ne consideră cetăţeni de mâna a doua.

 Anglia, bătrâna doamnă chinuită de bufeuri, care ori de câte ori venea la bal la UE, la Bruxelles, totul îi puţea: ba că scaunul nu era prea comod, ba că are catifeaua de o culoare nepotrivită, ba că ceaiul era prea fierbinte, sau prea rece, ba că nu era servit fix la ora 5, ba că trebuia să stea la aceeaşi masă cu românii şi bulgarii. Această doamnă răsfăţată a UE, care a refuzat să-şi schimbe moneda naţională, spre deosebire de nemţii care au renunţat la marcă, unul din simbolurile renaşterii Germaniei distrusă de război, sau grecii, care au renunţat la drahmă, una dintre cele mai vechi monede din lume, această doamnă căreia i se acceptau toate ifosele de superioritate, s-a trezit dată afară de la bal fără nici un fel de menajamente.

 Vineri, englezii au votat ieşirea din UE. Iar liderii de la Bruxelles, în loc să cadă pe spate şi să-i lingă casmalele bătânei doamne rugând-o să rămână, au poftit-o fără menajamente, afară.

 Sincer, eu sunt convins că liderii britanici nici nu s-au gândit să iasă din UE. Ci au folosit o metodă extremă de şantaj, pentru ca Anglia să obţină şi mai multe privilegii în cadrul UE. Manevră complet greşită. UE a reacţionat mai dur ca niciodată. A spus „Adio!

 Treziţi ca dintr-o beţie cu multă bere, englezii au început să o dea la-ntors. Că referendumul nu este decât unul consultativ, că ar fi bine să se organizeze un alt referendum, dar şi aberaţii de genul, independenţa Londrei faţă de Anglia, pentru că Londra vrea în UE. Mai mult, Regatul Unit nu mai este deloc unit. Iar lira, la care nu au vrut să renunţe, s-a prăbuşit. Previziunile unor analişti de doi lei cum că dacă pleacă Anglia, se alege praful de UE, s-au dovedit a fi fantasmagorii.

 Bufeurile şi ifosele de superioritate ale bătrânei doamne, nu au mai impresionat pe nimeni. 

 Învăţătura nu poate fi decât una. Şi bine ar fi să ne-o însuşim şi noi. În UE, regulile sunt respectate cu stricteţe. Iar apartenenţa la Uniune, înseamnă privilegii, dar şi îndatoriri. Şi nimeni nu poate avea numai privilegii, iar alţii numai îndatoriri. 

 Chiar dacă eşti o doamnă cu pălărie şi rochie foarte elegantă. Rişti să fii dată afară de la bal, fără menajamente.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii