Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
„MOLDOVA NU E A MEA ŞI NICI A VOASTRĂ”! CI A AMERICANILOR

„MOLDOVA NU E A MEA ŞI NICI A VOASTRĂ”! CI A AMERICANILOR(3248)

 Bravo patrioţilor din Basarabia! Bravo că nu se lasă călcaţi în picioare, în propria lor casă! Bravo că ştiu să pună imediat la punct pe cei care-i jicnesc, indiferent cât de puternici ar fi aceia. Bravo lor!

 Şi mă doare că nu suntem şi noi la fel ca ei.

 În anii ’90, am fost ca reporter, împreună cu poetul Lucian Avramescu, pe frontul din Transnistria. Am văzut oameni echipaţi sumar, care se încriau voluntar în nişte formaţiuni de luptă, care aveau să constituie baza viitoarei armate a noului stat. Dar, mai ales, am văzut bătălia pentru limba română. Pentru ca ea să devină limbă oficială în Basarabia. Când spun „bătălie”, nu exagerez deloc. S-a luptat ca în tranşee. Toţi oamenii de cultură din Basarabia, în frunte cu Grigore Vieru, Leonida Lari, Vitalie Usturoi, Nicolae Dabija, Ion Druţă, Petru Movilă şi-au luat traista cu cărţi pe umăr şi au prins a colinda, de multe ori pe jos, satele basarabene, pentru a le reaminti locuitorilor limba strămoşilor lor. Şi au biruit. Astăzi, limba oficială a Basarabiei este limba română. Deşi se mai găseşte câte un deştept să o numească „limba moldovenească”, fără să îmi explice de ce, atunci când mă întâlnesc cu prietenul meu, jurnalistul Mihai Molodoi, dacă el vorbeşte moldoveneşte, iar eu vorbesc româneşte, de ce totuşi ne înţelegem perfect.

 Zilele trecute, liderii basarabeni s-au dovedit încă o dată patrioţi. Au dovedit încă o dată că nu se lasă călcaţi în picioare.

 Cu ocazia unei sărbători care în mod normal nu ar fi trebuit să existe, Ziua Independenţei Republicii Moldova, pentru bunul motiv că Republica Moldova nu există din punct de vedere istoric, există Basarabia şi atât, ambasadorul SUA la Chişinău, unul mic de-i zice şi Pettit, ca să nu existe dubii, a dat-o în bară rău, cu o declaraţie cel puţin tâmpită:

 "Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici in Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici in Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile provocări."

 Să juri, nu alta, că-i sovietic, nu american. E clar că toată ignoranţa americănească s-a adunat în pettit mec cola ăsta. Omul ori vrea să-şi păstreze postul, pentru că dacă se va înfăptui Unirea, Ambasada SUA la Chişinău va fi desfiinţată, ori habar nu are în ce loc de pe planetă l-a azvârlit Departamentul de Stat. Se crede în altă parte decât Europa.
 Dar ceea ce mi se pare de admirat este reacţia liderilor basarabeni.

 Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal şi fost preşedinte interimar a spus cât se poate de clar, fără farafastâcurile limbajului diplomatic: „Moldova ESTE Romania, pentru că vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi identitate şi România a fost formată de Moldova şi Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei şi Transilvania, care erau sub ocupatia rusă şi austro-ungară. Este profund regretabil că Excelenţa Sa face afirmaţii care nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova şi dreptul cetăţenilor de a-şi decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomaţiei imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim şi ,în general, cum să ne identificăm ca neam”.
La fel de dur a reacţionat şi fostul premier Ion Sturza:

"Lasaţi-ne pe noi, cetăţenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să prietenim. Pentru asta înaintaşii noştri au luptat şi au fost duşi în Gulag. Este prea de tot... Sunt şocat. După ce ne-aţi „stabilizat” aruncându-ne în braţele oligarhiei corupte, ne daţi şi lecţii de identitate?! Dacă doriţi o cortină de fier între Moldova şi România, puteţi să o faceţi din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în „ţarcul independenţei” de la Chişinău.”

Încă o dată, bravo lor!

Mai mult, cetăţenii din Basarabia au iniţiat o petiţie pentru expulzarea lui pettit big mec coca cola kfc, pentru afirmaţiile pe care le-a făcut.

Comparaţi aceste atitudini demne şi intransigente, cu atitudinea umilă, de slugi, a politicienilor nostri, care, indiferent de culoarea politică, dau năvală la Ambasada SUA de la Bucureşti ca să se toarne unul pe altul. Ca să-şi arate loialitatea, să fie sprijiniţi pentru o funcţioară. A reacţionat cineva când, cu o aroganţă incredibilă, ambasadorul SUA ne-a dat directive ce legi să votăm în Parlament şi ce nu? Asemenea lui Kuzmin cel de tristă amintire în Basarabia? A reacţionat cineva când acelaşi ambasador s-a dus ca la mă-sa acasă în Parlament ca să-şi arate susţinerea faţă de Zgonea, când partidul care-l pusese în funcţie voia să-l schimbe de la şefia Camerei?

Aţi auzit cumva vreun politician de la noi să reacţioneze la declaraţiile profund jicnitoare şi la adresa României, ale lui Pettit?

Nimeni. Nişte laşi fără coloană vertebrală.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

În umbra laptelui și-a mierii
scris de Mircea Lungu
M-am postat ieri sub un afiș electoral liberal al unui candidat local, cu gura căscată și ochii cu osârdie drăcească deschiși. N-am(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii