Tradiții românești de sfârșit și început de an II(1518)
Sarbatoarea Craciunului, a nasterii Mantuitorului, este una plina de credinte populare si ritualuri.
Este perioada colindelor, a bucuriei intampinarii nasterii lui Iisus. Preotii merg din casa in casa cu icoana, pentru a prevesti nasterea lui Hristos, iar copiii isi pregatesc traistutele. Cand se lasa seara, in Ajun, copiii mici merg din casa in casa cu cantece de slava pentru acesta sarbatoare minunata. Femeile din satele din Bucovina aseaza pe masa un colac mare, impletit si un pahar cu apa rece, ca dar pentru sufletele celor raposati. In satele din Maramures, femeile pun pe pereti prosoape brodate chiar de ele in timpul anului, ca sa se apere de rau, atat ele, cat si familia. Femeile carora le ramane aluat de la colaci il folosesc pentru a descanta animalele, in caz ca acestea se imbolnavesc. Cand se aseaza masa, nu se pune niciodata intai bautura, ci bucatele obtinute prin truda, altfel, norocul si bunastarea vor parasi acea casa.
Este momentul colindelor – cantecele care poarta noroc celor care deschid usile sa le asculte. Colindele rasuna de cu seara, pana in zori, nu ramane nici o casa necantata. Tinerii se unesc in grupuri si merg cu Vicleimul sau cu Irodul, cu colinde despre siretenia si cruzimea lui Irod. Cine nu le deschide usa – se spune in popor – va avea parte numai de ghinion, intregul an. Se spune ca zgomotul facut de catre colindatori in seara de Ajun alunga tot raul. Cele mai indragite colinde sunt Florile dalbe, Ziurel de ziua, Sus la poarta Raiului, La Vitleem colo-n jos, Trei pastori, Iata, vin colindatori.
Una dintre cele mai frumoase datini este aceea a impodobirii bradului. Nu este un moment doar pentru copii, ci si pentru cei mari, pentru cei care au credinta in suflete. Cele mai frumoase decoratiuni sunt asezate in brad, acesta fiind piesa de rezistenta a sarbatorii de Craciun. Este momentul darurilor. Daca celor mici Mos Craciun le aduce ceea ce au scris in scrisorica, cei mari isi fac daruri intre ei.
Poarta ghinion – se spune in popor - sa oferi cuiva esarfe, fulare sau manusi. Poarta noroc darurile precum cartile, tablourile, bijuteriile din aur sau argint.
In case miroase a cozonac si a carnati afumati, a colacei proaspat scosi din cuptor. Craciunul este una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinismului, asadar masa de aceasta sarbatoare trebuie sa fie una imbelsugata, plina de merinde bogate.
Se spune ca Dumnezeu a dat aceasta sarbatoare ca sa vada veselie si bogatie in casele oamenilor.