Credincioșii de la Biserica Sfântul Mina nu se lasă șantajați de Arhiepiscopie. De luni încep procesele(1825)
Credincioșii reiau protestele la biserica Sf. Mina, din Parcul Tăbăcăriei. Unul dintre cei mai aprigi susținători ai preotului Nicolae Picu, cunoscutul artist constănțean Harry Tavitian a transmis un comunicat de presă în care, printre altele, amintește că se împlinesc șase luni de la primul protest care a marcat nedreptatea făcută preotului Nicolae Picu.
“Azi, 17 septembrie, se împlinesc 6 luni de la primul protest pașnic cu flori de pe pajiștea bisericii Sfantul Mare Mucenic Mina din Constanța împotriva caterisirii fără nicio vină a părintelui nostru duhovnic, Nicolae Picu, ctitorul bisericii, și a ocupări ilegale și abuzive a bisericii de către Arhiepiscopia Tomisului. Mulțumim Domnului că părintele Nicolae e sănătos și ne putem bucura de prezența și harul dânsului, în fiecare duminică pe pajiștea dintre biserică și Centrul Arca pentru tineri cu handicap, după Sfânta Liturghie. De asemeni, părintele ne așteaptă la Centrul Arca de la ora 18, în fiecare marți (la întâlniri de grup pe teme de spiritualitate ortodoxă) și joi (pe cei care doresc să vorbească personal cu dânsul, pentru sfaturi duhovnicești, etc). Mulțumim lui Dumnezeu și că ne-a dat putere să nu ne părăsim părintele, căci, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel în prima epistolă către Corinteni: de ați avea zeci de mii de învățători în Hristos, totuși nu aveți mulți părinți. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos. Deci, vă rog, să-mi fiți mie următori, precum și eu lui Hristos”, spune Harry Tavitian.
El a mai adăugat că, luni 23 septembrie va fi și primul termen la Judecătorie în procesul intentat de Asociația Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, Arhiepiscopiei Tomisului, pentru infracțiunea gravă a schimbării intabulării clădirii Centrului Arca pentru tineri cu handicap de pe Asociație pe Arhiepiscopie.
Totodată, în octombrie va începe și procesul împotriva intabulării fără nicio bază legală, cu încălcarea dreptului constituțional la proprietate, a clădirii bisericii.
“Am început deja să ne organizăm pe pajiște, la protestul nostru pașnic, pentru aceste procese. Vom lupta în primul rând, ca și până acum, cu rugăciunea. Ne rugăm Sfântului Mina ca să le dea oamenilor legii înțelepciune și curaj de a judeca drept. Există deja precedente - procese câștigate de preoți, în alte episcopii, un exemplu e cel al părintelui Lucian Botez de la Vaslui. Reamintim că intabularea nu ține loc de titlu de proprietate. Infracțiunea de schimbare a intabulării s-a făcut prin presiuni asupra autorităților în drept. Este vorba de același duh al goanei după averi a celor nesătui. În cazul nostru aceștia fac parte din ierarhia Bisericii, în cazul Roșiei Montana și Chevron, din lumea politică și cea a marilor corporații. E timpul să arătăm că avem demnitate și nu suntem doar vaci de muls. Cazul bisericii noastre și cel de la Roșia Montană este asemănător și în alte două privințe - manipulare grosolană și încercări de expropriere mai grave decât în perioada stalinistă: Arhiepiscopia vrea imobilele pe baza legii BOR prin care regimul proprietății, chipurile, ar putea să fie schimbat prin actul haric al sfințirii. Legea e în fapt o hotărâre de Guvern. Prin sfințire, conform acestei hotărâri de Guvern care recunoaște statutul BOR, bisericile trec în patrimoniul BOR. S-a omis articolul următor care arată că patrimoniul este format din bunurile aflate în folosință și cele aflate în proprietate. Deci, patrimoniu e una, proprietatea, alta. Biserica Sfântul Mina este construită și se află în proprietatea Asociației Filantropice Așezămintele Sfantului Mare Mucenic Mina, organizație laică neguvernamentală care ne reprezintă pe noi, constănțenii care am contribuit la ridicarea și întreținerea acestei biserici. Părintele Picu a fost doar slujitor la acest altar, nu a înstrăinat nimic! S-a străduit doar, cu prețul sănătății dânsului, ca noi să ne apropiem de Dumnezeu și să ne intabuleze sufletele în Împărăția Cerurilor”, a mai spus Harry Tavitian.
Harry Tavitian, unul dintre cei mai mari pianişti români, un nume recunoscut internaţional în lumea jazz-ului, este unul dintre membrii fondatori ai Aşezămintelor Sfântul Mina. El a decis ca, alături de preotul Nicolae Picu să se lupte cu sistemul bisericesc pentru a sprijini şi a păstra fundaţia intactă.
În urmă cu șase luni, Asociaţia filantropică «Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina», care a construit biserica şi este proprietarul acesteia, a fost şantajată de Arhiepiscopie: dacă nu le donează biserica şi Centrul Arca, părintele va fi caterisit. Preotul Nicolae Picu a ales să îşi păstreze demnitatea şi nu a acceptat, aşa că a fost caterisit, ca şi alţi preoţi din Constanţa. Oamenii care mergeau la biserica Sf. Mina au început să protesteze împotriva deciziilor luate de reprezentanții Arhiepiscopiei strigând: “Biserica e a noastră, a credincioşilor, şi nu vrem să fie transformată în SRL !”
Poziţia Arhiepiscopiei
De partea cealaltă, Arhiepiscopia Tomisului consideră că au fost înstrăinate bunurile sacre.
“În toamna anului trecut, Arhiepiscopia Tomisului a decis demararea unei cercetări la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanţa. În urma acestei cercetări, a rezultat că, în calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, pr. Picu Nicolae nu s-a îngrijit de bunurile sacre ale parohiei (clădirea bisericii şi oficiul parohial), mai mult, a contribuit la înstrăinarea acestora. În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei asociaţii, fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române (cu caracter de lege), care reglementează fără echivoc că o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece de drept în proprietatea şi folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi clădirile afectate ei. Or, pr. Picu Nicolae, în loc să facă toate diligenţele legale pentru a duce la îndeplinire prevederile acestui statut, a contribuit la înstrăinarea lor. În consecinţă, Adunarea Eparhială, formată din 30 de membri, clerici şi mireni, a decis suspendarea din preoţie a pr. Picu Nicolae şi deferirea lui spre judecată consistoriului eparhial, precum şi demararea acţiunilor legale în instanţă pentru recuperarea bunurilor", spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.