Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
Cum funcționa suveica corupției de la UMC și cine a ajuns după gratii

Cum funcționa suveica corupției de la UMC și cine a ajuns după gratii(2331)

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au făcut publice numele celor implicați în faptele de corupție ce aveau loc la Universitatea Maritimă din Constanța dar și traseul banilor care ajungeau în buzunarul celor care sunt acuzați că au încălcat legea. Potrivit anchetatorilor, se efectuează cercetări penale faţă de Emilian Anatoli Costache- lector la Universitatea Maritimă Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, Dumitru Florin Mereuță- fost student la aceeaşi universitate, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată și Răzvan Călin Ștefan- student la aceeaşi universitate, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită. În același dosar mai sunt cercetați Ersin Burasan, Victor Mihai Badea, Tinel Alexandru Constantin, Mihai Emanuel Grigoraș,George Ștefan Buja, Claudiu Alin Luca, George Ciprian Guzganu, Lucian Victor Niculescu, Cornel, Dumitru Meilă, Iulian Florin Ghiță, Valentin Nicolae Țiripan, Mihai Cătălin Olaru, George Ilie, Aurelian Lupu, Ștfean Marius Maxim, Aurel George Gruia și Deniz Aliosman, toți studenţi la aceeaşi universitate, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie 2013 - 16 septembrie 2013, fostul student la UMC, Dumitru Florin Mereuță, a primit sume de bani cuprinse între 100 și 150 euro, de la 17 pentru a-şi folosi influenţa asupra cadrelor didactice din cadrul universităţii, astfel încât studenţii să promoveze examenele restante fără rezolvarea subiectelor pe lucrările scrise, ci numai să-şi scrie numele, prenumele, anul de studiu, forma de învăţământ precum şi cerinţa subiectului. Pentru traficarea influenţei sale, Mereuță mai pretindea pentru sine de la cumpărătorii de influenţă sume cuprinse între 100 și 150 de lei.

În urma cercetărilor, anchetatorii au mai descoperit că, în aceeaşi perioadă infracţională, în mod repetat, Mereuță a substituit la examene alţi studenţi, folosind carnete de student cu fotografia sa şi numele cumpărătorului de influenţă, întocmind în numele acestora lucrările de examinare, studentul substituit primind astfel notă de promovare. Procurorii susțin că, în urma percheziţiei domiciliare efectuată la reşedinţa lui Mereuță în ziua de 19 septembrie au fost descoperite şi ridicate mari sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de corupţie, respectiv: 14.850 euro, 2400 dolari, 11.400 lei, înscrisuri ce cuprindeau însemnări cu nume de persoane, sume de bani, copiuţe, adeverinţe de student și carnete de student. În ceea ce-l privește pe lectorul universitar Emilian Anatoli Costache, procurorii spun că, în perioada 1 – 16 septembrie, acesta a primit suma totală de 5.725 euro, de la 17 cumpărători de influenţă, studenţi la UMC, prin intermediul lui Răzvan Călin Ștefan, care ulterior s-a autodenunţat, existând date şi imagini la dosar cu privire la primirea de către lectorul universitar a sumei de 300 euro, în bancnote de câte 50 euro şi a sumei de 100 euro. Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în locuinţa lectorului universitar, în ziua de 19 septembrie, au fost descoperite şi ridicate lucrările de examinare a celor 17 cumpărători de influenţă, studenţi care i-au oferit prin intermediul lui Răzvan Călin Ștefan sume cuprinse între 100 şi 1.000 de euro, astfel încât să obţină nota de promovare cinci, la disciplinele predate de acesta, respectiv Analiză matematică I, Analiză matematică II şi Matematici Speciale. Totodată, s-a ridicat de la domiciliul lectorului universitar suma de 400 euro, provenită din faptele de corupţie comise.

În ceea ce-i privește pe cumpărătorii de influenţă, anchetatorii spun că, aceștia, în perioada 1 – 16 septembrie, au oferit sume de bani cuprinse între 100 şi 1000 euro, prin intermediul învinuitului Călin Răzvan Ștefan, lectorului universitar Costache, în scopul promovării examenelor la disciplinele predate de acesta Analiză matematică I, Analiză matematică II şi Matematici Speciale, fiind asiguraţi de învinuitul Ștefan că va interveni şi pe lângă alte cadre didactice din cadrul UMC, astfel încât studenţii cumpărători de influenţă să promoveze examenele restante. Inițial, toți cei implicați în acest dosar au fost reținuți. Totuși, magistraţii Tribunalului Constanţa au decis doar arestarea preventivă a lectorului universitar Emilian Anatoli Costache şi a fostului student, Dumitru Florin Merăuţă, fiecare pentru 29 de zile. Ceilalţi suspecţi urmează să fie cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Constanța.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ROMÂNA DE TRANZIȚIE
scris de Magda Ursache
De la Ion Papuc știu (Omul Politic, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2023) că președintele Franței, Georges Pompidou, în spital, cu moartea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii