Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
timp liber
De la Acvariul Constanța citire..despre rechini

De la Acvariul Constanța citire..despre rechini(740)

În Marea Neagră există o singură specie de rechin, numit Câine de Mare (Squalus Acanthias). Acesta se găsește in largul Mării Negre, mai frecvent până la adâncimi de până la 100 m, foarte rar apropiindu-se de litoral la adâncimi mai mici de 10 m. Deși este unul dintre cei mai feroce răpitori din Marea Neagra, fiind un înotător extraordinar datorită formei hidrodinamice a corpului, este cel mai blând și fricos dintre toate speciile de rechini cunoscute până în prezent.

Are capul plat, gura este așezată ventral sub bot. Dinții sunt ascuțiți, așezați pe 6 rânduri, cu vârfurile îndoite de la mijloc în direcția colțurilor gurii. Ochii sunt foarte mari, de formă ovală, fără membrană (pleoapă), iar culoarea irisului poate varia foarte mult. Branhiile sunt mici și așezate înaintea pectoralelor. 

Rechinii sunt pești primitivi, nu au opercule mobile, ci doar niște fante branhiale, marea lor majoritate fiind "condamnați" la deplasare continuă toată viața lor... Sunt câteva excepții de rechini micuți care pompează apa cu faringele. Tot rechinii nu au vezică înotătoare, flotabilitatea lor se realizează prin acumularea uleiului în ficat. Bine, nici minerale în schelet nu pun...fiind cartilaginoși. Au dezvoltat un cartilaj cu o elasticitate și rezistență biomecanică extremă, ceea ce-i face vânați de amatori ai longevității articulare.

În colorația corpului predomină nuanța cenușiu-albăstruie, cenușiu închis pe partea dorsală și părțile laterale, pe burtă alb-gălbuie. Este un înotător foarte bun datorită formei hidrodinamice deosebite a corpului.

Fiind adaptați vieții în ape reci, câinii de mare nu au un metabolism intens și au un ritm de creștere foarte lent. Vârsta medie este de 35-40 de ani, dar sunt și exemplare care trăiesc până la 50-75 de ani. Masculii ating maturitatea sexuală la vârsta de 10-11 ani și femelele la 18-21 de ani.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PUNCT ȘI DE MEDITAT
scris de Pompiliu Comşa
Nu există nicio dovadă că întâmplările violente de miercuri de la Parlament reprezintă un montaj comun al AUR, PSD și PNL, dar unel(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii