Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
Aurelian Pavel a rămas fără „coroana” pe care o purta de șapte ani la Crimă Organizată

Aurelian Pavel a rămas fără „coroana” pe care o purta de șapte ani la Crimă Organizată(3748)

Șeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, comisarul șef Aurelian Pavel, a fost demis din funcția pe care o ocupa în urma deficiențelor profesionale descoperite de Consiliul Superior de Disciplină al IGPR. Pavel a pierdut această funcție după șapte ani de când a fost numit în fruntea BCCO Constanța, el preluând conducerea în anul 2006.


Informația de retrogradare din funcție a fost făcută de Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
„În urma finalizării cercetărilor efectuate de Consiliul Superior de Disciplină constituit la nivelul IGPR, faţă de şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, cms. şef Aurelian Pavel, precum şi faţă de şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa a fost propusă şi aprobată de inspectorul general al Poliţiei Române, următoarea sancţiune disciplinară: trecere într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut, în conformitate cu prevederile Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului şi ale Ordinului ministrului nr.400/2004 privind regimul disciplinar al personalului din MAI, pentru deficienţe în activitate identificate în urma controlului efectuat de către Corpul de Control al ministrului şi Direcţia Control Intern din IGPR”, se spune într-un comunicat de presă.

Din câte se pare, retrogradarea din funcție a lui Pavel vine după ce, Corpul de Control al ministrului de Interne a verificat, în cursul lunii iulie, mai mulţi şefi din Poliţia Română, după ce numele lor au apărut pe o listă publicată în presă pe care erau trecute cadouri pe care aceştia ar fi trebuit să le primească. În urma verificărilor s-a stabilit că lista respectivă a fost întocmită de şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate, comisarul şef Aurelian Pavel, în decembrie 2009, dar având în vedere faptul că, de atunci, au trecut mai mulți ani, nu s-a mai putut dovedi dacă peştele şi băuturile alcoolice au mai fost trimise la Bucureşti. Pe lista respectivă apăreau numele numele chestorului Florentin Robescu, adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorului Claudiu Cucu, directorul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate şi adjunctul acestuia, chestorul Constantin Bolboşanu, al chestorului Cătălin Dragotă, fost director al Poliţiei Capitalei, în prezent şef al Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică, al chestorului Tache Bocănială, fost adjunct al Poliţiei Române, şi cel al comisarului şef Liviu Ungureanu. Aceştia ar fi urmat să primească, de la subalternii din Constanţa, peşte şi sticle cu vin şi whisky.

 

„Având în vedere perioada de timp care a trecut de la momentul realizării acelui înscris, echipa de control nu a putut stabili cu certitudine dacă respectivele produse au fost trimise şi primite de către ofiţerii nominalizaţi. În acest context, controlul intern nu poate reţine în sarcina vreunuia dintre cei menţionaţi în înscrisul respectiv comiterea unor fapte de corupţie", se arăta într-un comunicat al MAI, remis în luna iulie. Totodată, oficialii MAI au menţionat că, pentru a elimina eventualele suspiciuni cu privire la probitatea morală a ofiţerilor la care ar fi urmat să ajungă cadourile, raportul Corpului de Control a fost trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru continuarea cercetărilor.

„Pe parcursul controlului, au fost descoperite şi mai multe abateri disciplinare comise de comisarul şef Aurelian Pavel, şeful BCCO Constanţa, şi doi subalterni ai acestuia – comisarul şef Cristian Victor Lipan, şeful serviciului antidrog, şi comisarul şef Niculae Dobrescu, şeful serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor”, mai transmitea ministerul.

Lista cu numele celor care ar fi trebuit să primească cadouri de la polițiștii din Constanța ar fi ajuns pe masa anchetatorilor în contextul verificărilor declanşate la sfârşitul lunii mai, la Constanţa, după ce un ofiţer sub acoperire al Direcţiei Generale Anticorupţie, care s-a dat drept traficant de droguri, a fost bătut de doi poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa.

La începutul verii, BCCO Constanța a fost în centrul unui uriaş scandal care a generat o premieră absolută în România. Trei ofiţeri de la BCCO au torturat un coleg, investigator sub acoperire, care încerca să le vândă droguri pe plaja Kudos din Mamaia. Potrivit procurorilor, investigatorul încerca să obţină probe despre corupţia poliţiştilor care, în loc să scoată drogurile de pe piaţă, ar fi plasat propriile „prafuri” la dealeri protejaţi.
Informaţii legate de protecţia oferită anumitor cluburi şi anumitor reţele de trafic de droguri şi de persoane au ajuns până la Bucureşti, iar procurorii anticorupţie sperau să obţină şi probe care să arate că ofiţerii de la Crimă Organizată nu acţionau de capul lor. Deşi răfuiala investigatorilor acoperiţi de la Mamaia s-a petrecut pe 2 mai, “Clanul Tedorescu” (adică polițiștii Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoş Emil Petcu şi Vlad Ştefan Zaharia) a ajuns în arest pentru 29 de zile, abia cu câteva zile înainte de nunta şefului Aurelian Pavel. Procurorii Parchetului General au obţinut arestarea preventivă a celor trei subordonați ai lui Pavel, susținând că aceștia s-au răzbunat pe îndrăzneala ofiţerului acoperit de a testa probitatea lor profesională”.


Comisarul șef Aurelian Pavel şi-a etalat ultima dată uniforma de gală pe 1 iunie 2013, atunci când a coborât dintr-un Rolls Royce, la propria nuntă cu cu cea de-a doua soție, Anca Nedea, managerul hotelului Iaki din stațiunea Mamaia deţinut de Gheorghe Hagi.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

SFÂRȘITUL LUMII SAU CUM AM PIERDUT ASTEROIDUL DE ORA 14.00
scris de Lucian Cristea
31.01.2017   Ultima oară am așteptat sfârșitul lumii în data de 11 ianuarie, anul 2000. Așa anunțase, la televizor, un domn(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii