Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
timp liber
Microrezervația din cadrul CMSN Constanța, locul excelent de petrecerea timpului liber, indiferent de anotimp

Microrezervația din cadrul CMSN Constanța, locul excelent de petrecerea timpului liber, indiferent de anotimp(218)

Deși acum face parte din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Microrezervația a fost înființată relativ târziu, după Delfinariu și Planetariu. Acesta din urmă a fost primul, inaugurat în 1969, urmat de Delfinariu, în 1972. Microrezervația, așa cum o cunoaștem acum ca și denumire, a luat naștere abia în 1985.

Microdelta a fost numele inițial al actualei Microrezervații și, așa cum vă puteți da seama, se încerca reproducerea la o scară redusă a vieții din Delta Dunării. Erau strict animale și păsări care se regăseau în acest areal. Cu timpul, oamenii au vrut să vadă și alte animale, iar în limita spațiului, respectând cerințele minime, au fost aduse și alte animale: canguri, zebre, lame, porci spinoși, coati, reni, dar și multe păsări exotice.

Pe lângă faptul că acest loc reprezintă un loc prielnic pentru copii, adolescenți și nu numai pentru a învăța cât mai multe despre natura dobrogeană, Microrezervația reprezintă și un loc excelent pentru petrecerea timpului liber, fiind o zonă relaxantă, iar în plus aici sunt amenajate și mai multe locuri de joacă pentru cei mici.

Totodată aici au loc diverse activități pentru cei mici, iar cum în diferite perioade ale anului sunt încheiate parteneriate cu unitățile de învățământ pentru diverse evenimente, la sfârșitul lunii septembrie a.c., va avea loc o acțiune pentru cei copilași, „Micii pescari”. În cadrul acestei acțiuni cei mici vor învăța tainele pescuitului și vor descoperi ce specii de pești se află aici la Microrezervație.

Indiferent de anotimp, Microrezervația reprezintă locul perfect pentru petrecerea timpului liber, fie că vizităm acest loc pentru animăluțele și păsările din cadrul acesteia, ori pentru a ne relaxa plimbându-ne acolo, aici ne putem relaxa în orice zi.

Patrimoniul Microrezervației

Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari,capriori), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumete ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale.

Unele exemplare au fost obţinute prin schimburi cu alte Grădini Zoologice iar altele au fost achiziţionate sau donate. Anual s-a reuşit reproducerea şi creşterea în captivitate a numeroase exemplare aparţinând unor specii variate (mufloni, cerbi lopătari). În 2010 a fost adus de la Dorici/Bulgaria un exemplar de cal mongol Equus prijewalsky.

Toţi aceşti „locatari” beneficiază de spaţii de „cazare” conform normativelor europene, tendinţa actuală fiind eliminarea platformelor betonate şi a barelor metalice împrejmuitoare. În prezent şi această secţie este în plină moderizare şi în continuă activitate de creştere şi diversificare a efectivelor. Se intenţionează ca acest cadru natural să devină nu doar o zonă de vizitare ci una de relaxare şi chiar agrement, de petrecere a timpului liber într-un mod educativ şi plăcut.
În timpul sezonului estival, pe lacul natural din incinta Microrezervaţiei puteţi admira coloniile de pelicani şi lebede plutind maiestuos. În sezonul rece, toate exemplarele avifaunistice beneficiază de adaposturi încălzite.

Pe lângă latura de agrement şi relaxare, la Microrezervaţie au loc şi vizite organizate ale elevilor şi studenţilor pentru completarea informaţiilor de biologie cu ajutorul specialiştilor noştri. Totodată, implicarea activă în programele de voluntariat, face ca iubitorii de animale să poată participa la hrănirea supravegheată a acestora încadrându-se în dieta stabilită pentru fiecare specie. În cadrul secţiei s-a iniţiat şi un Centru de salvare pentru adapostirea şi carantinarea exemplarelor aduse de diverse persoane, cu precadere în sezonul rece.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PUNCT ȘI DE MEDITAT
scris de Pompiliu Comşa
Nu există nicio dovadă că întâmplările violente de miercuri de la Parlament reprezintă un montaj comun al AUR, PSD și PNL, dar unel(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii