Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
ALBA-NEAGRA LA DGAS CONSTANȚA

ALBA-NEAGRA LA DGAS CONSTANȚA(846)

Aruncarea motanului în curtea celuilalt, specialitatea casei!

Recent, o femeie de peste 80 de ani, Elena Bocioagă, a sunat la 112, precizând că este singură și moare de frig în casă. Nu mai are pe nimeni, soțul și fiul ei au decedat, iar ea nu are cu se să se întrețină.

În cauză au intervenit polițiștii locali, iar cazul a fost făcut public. Însă, pe 2 februarie, vârstnicei i s-a făcut rău, angajații DGAS fiind acuzați că nu au gestionat situația corect. Trei asistenți sociali i-au făcut o primă vizită, cu zgomote, voci ridicate și nerăbdătoare, să zicem așa- lipsiți total de empatie, și totuși, au realizat o așa-zisă anchetă socială, propunându-se instituționalizarea ei în căminul pentru persoane vârstnice.

Orice internare presupune consimțământul persoanei în cauză. Aceasta și-a exprimat acordul pentru a fi adusă în cămin. Se întocmește un dosar, dintre care, pe lângă documentele medicale, sunt necesare și multe altele. A doua zi, asistenții sociali au luat legătura cu asistentul social din cadrul Spitalului de Urgență.

S-a decis transportarea la spital, cu ambulanța, apoi efectuarea drumului înapoi, urmând ca ulterior să fie adusă la cămin.

Dar, după cum spune una din cele două tabere, bătrâna s-a răzgândit ulterior. Un polițist local, mai exact Gabriel Enache, a făcut însă publică situația femeii. Și de aici a început circul.

E adevărat și că, în conformitate cu datele deținute, 15.000 de bătrâni sunt singuri, cu deficiențe și nevoi. Ce e de menționat însă, în administrația trecută, a fost inițiat un proiect la DGAS Constanța, numit *Bunicii comunitățiii*, care prevedea un număr de 160 de beneficiari, 47 de îngrijitori, cu îngrijire la domiciliu și curățenie, piață, tratamente medicale uzuale, igienă corporală, ajutor, exact tot ce ar fi fost necesar pentru seniorii rămași în suferințe și lipsuri…

Cert este că s-a ales praful de acest binevenit proiect! Durata proiectului era de 24 luni și trebuia să se deruleze în perioada de implementare 15.10.2020–12.10.2022.

Acordarea de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța, derulat de Primăria Constanța prin DGAS a fost suspendat începând cu 01.09.2022. În această situație s-a ajuns din cauza incapacității Direcției de Asistență Socială Constanța, de a lucra pe fonduri europene!

Conducătorul administrației locale, primarul Vergil Chițac se face că nu vede incompetența crasă de care dă dovadă directorul DGAS Constanța, Monica Poptile și lipsa de proceduri și empatie a subordonaților acestora, asistenții sociali.
Să nu uit să vă spun și de o recentă ședință a Consiliului Local Municipal unde a fost aprobat un proiect de hotărâre privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului social “Compartiment pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice”. Singura rațiunea pentru care DGAS a promovat acest proiect în Consiliul Local are legătură cu acreditarea pe cinci ani luată de Direcție și care ar fi putut fi pierdută dacă acest compartiment nu ar fi fost înființat, chiar și pe hârtie.

Au urmat scuze, aruncarea motanului în curtea celuilalt, dar mai ales o conferință de presă de tot hazul. Ia citiți și vă cruciți.

Maimuțe avem, copacii lipsesc!

Hai s-o dăm pe "pamphlet", mai ales că numai de incompetenți, vorba unor colegi, s-a înconjurat Vergil, Felicia, Măndilă, Poptile, numai vedete.

Putem avea încredere să murim săraci. Dar omul sfințește locul, adică Vergil. Atât a putut el, căci la fel este și el, un zero. De aceea e plină scena de mutanți, majoritatea desfigurați de atâta răutate și dezinteres.

La conferința de presă de care v-am făcut déjà vorbire, asistența a avut parte de o doză maximă de nesimțire din partea ambelor personaje. Felicia, ca de obicei, rumega cingo într-o mare flegmă și scârbă. Mestecă și înghite, poate-i vine barza. Zici că-i Elena Ceaușescu , căci la fel se mișca și ea în scaun prin 89.

Monica Poptile, obișnuită ca la birou cu dictatura și bășinile, urcată pe mușuroi de se crede leu, deși tot o tristă o să rămână. Dacă s-ar da concurs pentru orice post și cerința principală ar fi competența, cu toții ar pica.

În creierul Feliciei nu există cuvântul soluții. Înainte de alegeri avea rezolvare la toate, acum pozează doar într-un incompetent sinistru.

Cineva sesizase că pe peretele din spate, unde se ținea conferința cu pricina, scria două Tanțe, lipsea Costel. Poate plecase mai devreme spre Târgșor să le netezească drumul. Alinierea.

Un alt cârcotaș observase că a dat 350 mii k pe o mașină, dar nu are 50 de euro să-și ia un sutien. De Dragobete îi dăm noi unul cadou, deși nu prea merită că la acest capitol are platfus. Are pectorali curcubeu. Mai are un pic și jonglează una din maimuțe cu ele pe spate, iar dacă se chinuie, le face și fundă. Cu cărare pe mijloc. Cred că le-a găsit la teatrul de muppets, sau e posibil că la PNL se dă examen, iar când ești răuvoitor, ești cel mai bun.

Am aflat din culise că déjà marile case de modă mor de ciudă pe funda lui Poptile și taiorul Feliciei Ovanesian, femeia comisar, urmașa Anei Pauker. Ambele par îmbrăcate de Crucea Roșie, bune de trimis pe front în Ucraina. Dar sunt pea sclifosite, par niște croitorese obosite.

Oricum constănțenii degeaba visează să fie date afară… N-ai să vezi. Asistenții sociali, absenți până acum, au trecut o singură dată în istorie pe la bătrânica erou și i-au făcut mai mult rău. Dacă moare, o vor avea pe conștiință. Plus rumegătoarea Felicia, aia care-și mestecă placa la șuetele cu ziariștii. Tatăl ei este cel implicat în evaporarea cargoului Câmpia Turzii, după cum s-au spovedit unii. I-a crescut chiar și barba din cauza grijilor pentru constănțenii care stau în frig sau pentru copiilor care merg la grădi. Ea și cu Poptile, vă rog să mă credeți, par două fete fără de noroc, da' cu foncții...

N.R. Acest material este un pamflet și trebuie tratat ca atare.
* orice asemănare cu personaje reale din acest pamflet nu e deloc întâmplătoare.


Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Ochii plâng a neputință
scris de Pompiliu Comşa
Sunt egoist. Plâng de mila mea. Nici nu ştiu cum fac pagina întâi când viaţa şi moartea scriu aceeaşi secundă. E târziu, e aproap(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii

  • ROSTOCK - cel mai important accident naval din Deltă
  • TIMPUL * Cenaclul Elitelor - RODICA CERNEA
  • Corb la corb nu-și scoate ochii. Oare?
  • CONSTANȚA - ITALIA CEA MICĂ
  • Corupția și crima în bandă organizată la facultatea de Alimentație si Turism (AT), secția IMIT (Ingineria și Managementul din Industria Turismului) de la Universitatea Transilvania din Brașov