Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
timp liber
Să ne amintim de... ANETA STAN

Să ne amintim de... ANETA STAN(374)

Aneta Stan (n. 3 februarie 1944, Cernavodă, Constanța, România) este interpretă de folclor a cântecului dobrogean.

A fost angajată rând pe rând la ansamblurile folclorice „Brâulețul” Constanța, marele ansamblu de talie internațională al României „Rapsodia Română” București, apoi marele ansamblu „Ciocârlia” București.

Aneta Stan, un interpret complet și complex, având în vedere că repertoriul ei este compus din cântece culese de pe meleagurile Dobrogei, dar și multe creații personale. Este interpretă completă și complexă deoarece repertoriul ei cuprinde atât folclorul dobrogean, cât și folclor din toată țara.

Aneta Stan reprezintă Dobrogea care este o zonă multiculturală, are în repertoriu foarte multe cântece populare autentice, atât ale populațiilor conlocuitoare, cât și din foarte multe țări de pe cele patru mari continente ale lumii. Pe lângă acestea, repertoriul ei mai cuprinde muzică ușoară internațională, muzică clasică și muzică bizantină (religioasă) etc.

Vocea de sub soarele Dobrogei are o discografie bogată din care menționăm Bădiță, Dragostea Noastră ‎(1982), Lume, lume, draga mea (1999 vinil, 2001 casetă), Murfatlar De Poamă Rară (2005), Flăcăii din Dobrogea (disc vinil). Ce nu știu mulți, însă, despre Aneta Stan este faptul că și-a dedicat întreaga viață muzicii tradiționale.

Talentul a propulsat-o pe cele mai înainte culmi. Cu toate acestea, norocul se pare că nu a fost de partea sa şi în dragoste. Cântăreaţa a divorțat de prima și singura sa iubire, la opt ani după căsătorie. Deși a încercat să își refacă viața amoroasă, interpreta de muzică populară nu a reușit. Principalul motiv care a ținut-o departe pe Aneta Stan de relații a fost nepotrivirea de caracter.

Viața cântăreței a fost umbrită mai tot timpul de tragedii care au reuşit să o marcheze. Divorțul, moartea fratelui respectiv a nepotului său sunt doar câteva dintre momentele grele prin care a trecut interpreta. Pentru a putea face față provocărilor, Aneta Stan s-a focusat complet pe carieră. Cântecul a fost cel care a salvat-o pe artistă de o mulțime de gânduri negre. Chiar dacă nu are pe nimeni, marea artistă duce o viață liniștită și lipsită de griji.

În toată cariera a cules multă muzică dobrogeană, dar cu ajutorul lui Dumnezeu a şi creat la fel de multă muzică. Şi am să vă spun un secret: suferinţa din dragoste a fost muza creaţiilor sale. Strălucită mesageră a plaiurilor dobrogene, Aneta Stan evoluează cu succes pe scena folclorică de aproape cinci decenii. Impresionează prin limpezimea glasului, prin naturaleţea cuvântului cântat, prin rara sensibilitate artistică şi, nu în ultimul rând, prin puternica trăire interioară. A pornit pe drumul cântecului popular din Cernavodă, locul unde a copilărit şi unde frumuseţile naturii se îmbină în mod armonios cu cele ale cântecului popular specific zonei. Debutul s-a produs la vârsta de 24 de ani, în anul 1968, când s-a alăturat ansamblului „Brâuleţul", din Constanţa.

Mai târziu, începând cu 1974, o întâlnim, alături de cei mai iubiţi cântăreţi de muzică populară, în cadrul ansamblului „Rapsodia Română", iar din anul 1997, la Ansamblul folcloric naţional „Ciocârlia".

Pasionată căutătoare şi culegătoare de piese inedite, Aneta Stan a colindat, cu pasul, prin multe sate dobrogene, adunând în lada sa de zestre vechi melodii, pe care apoi le-a trecut prin filtrul personal. A înregistrat doine şi balade, cântece de dragoste, de nuntă, dar şi melodii de joc, în care întâlnim ritmurile atât de specifice Dobrogei: geamparaua, cadâneasca şi sârba. Absolventă de conservator, Aneta Stan a prezentat, la obţinerea licenţei, o monografie artistică a Dobrogei, un studiu comparat al muzicii, costumelor, dansurilor şi obiceiurilor minorităţilor dobrogene. Ambiţioasă din fire, Aneta Stan ştie să pună în valoare meandrele cântecului popular dobrogean, melodiile si ritmurile sale deosebite. A participat la turnee internaționale de răsunet, demonstrând pretutindeni că folclorul românesc e unic în lume şi se bucură de multă preţuire.

Printre cele mai cunoscute cântece ale Anetei Stan se numără „Doina fetei dunărene", „Seara-ncetişor se lasă", „Flăcăii din Dobrogea", „Plină e lumea de dor", „Dragostea e lucru sfânt" şi „Nu da, Doamne, omului".

Aneta Stan ocupă un binemeritat loc în galeria interpreţilor de valoare ai cântecului popular românesc.

Este cetăţean de onoare al oraşului Cernavodă.
           

 

Documentar realizat de Pompiliu COMȘA
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PUNCT ȘI DE MEDITAT
scris de Pompiliu Comşa
Nu există nicio dovadă că întâmplările violente de miercuri de la Parlament reprezintă un montaj comun al AUR, PSD și PNL, dar unel(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii