Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
Ora de vară 2023. Când se schimbă ora în România

Ora de vară 2023. Când se schimbă ora în România(331)

România face parte dintre ţările în care a fost introdusă ora de vară. În ultimul weekend din luna martie, se face trecerea la ora de vară. Astfel, în noaptea de 25 spre 26 martie 2023, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Pentru România, înseamnă că ora oficială trece de la GMT+2 la GMT+3. Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară din 2023. Procesul de schimbare a orei nu este simultan în toate ţările din cauza diferenţei de fus orar.

Cum România face parte dintre ţările în care a fost introdusă ora de vară, ora 3.00 devine ora 4.00. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în ţările membre ale Uniunii Europene şi se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie.

În România, ora de vară a fost instituită permanent începând cu anul 1979. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie. Ulterior, începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. În prezent, toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

Renunțarea la trecerea la ora de vară/ora de iarnă în UE

Eurodeputații au cerut, într-o rezoluție votată în februarie 2018, o evaluare și, eventual, o revizuire a regimului actual al orei. Totodată, o consultare online a arătat că majoritarea europenilor (86% dintre respondenți) își doreau renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Ulterior acestui sondaj, eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.

Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne - ora standard sau ora de vară. Din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus, însă, această decizie a fost amânată, astfel că în continuare se practivă schimbarea orei de două ori pe an: în ultimul weekend din martie (trecerea la ora de vară) și în ultimul weekend din octombrie (trecerea la ora de iarnă). Pentru ca discuția privind regimul actual al orei să fie reluată, este nevoie ca subiectul să fie trecut pe ordinea de zi de către țara care deține președinția rotativă a Consilului European. În prezent. președinția rotativă este deținută de Suedia.

Ora de vară a fost introdusă în SUA în timpul Primului Război Mondial, în încercarea de a reduce consumul de energie în condițiile în care combustibilul era rar. Ideea era ca, în timpul lunilor de vară, oamenii să nu fie nevoiți să aprindă lumina decât mai târziu.

După terminarea războiului, această metodă a fost abandonată, apoi a fost adoptată din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când rezervele de combustibil erau reduse. Unele locuri au păstrat-o după război, altele nu, până când, în cele din urmă, guvernul federal al SUA a impus ca toate statele să implementeze ora de vară în 1966.

Povestea este similară în Europa. În Marea Britanie și Germania, ora de vară a fost introdusă pentru a economisi cărbunele în timpul Primului Război Mondial. A fost abolită la sfârșitul războiului, dar a revenit în anii 1980, când nevoia de a economisi a reapărut, ca urmare a crizei mondiale a petrolului, relatează euronews.com.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Din turul pantalonilor și animatoarele de televiziune
scris de Mircea Lungu
Publicul a strigat, a aplaudat, a ștampilat, iar o femeie a fost auzită țipând: ,,Au fou, au fou!” (Nebunul! Nebunul!) Era premiera l(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE