Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
Festivalul *Grigore Vieru*, ediția a VIII-a

Festivalul *Grigore Vieru*, ediția a VIII-a(103)

 În fiecare an, în preajma zilei de naștere a poetului Grigore Vieru au loc manifestări culturale în mai toate localitățile din Republica Moldova. Manifestarea de la Pererita se desfășoară în colaborare cu comuna Dumbrăveni din județul Suceava.

În localitatea de baștină a poetului, de câțiva ani buni a luat ființă festivalul care îi poartă numele. Anul acesta s-a desfășurat ediția a VIII-a, acțiune culturală de amploare, care a debutat cu depunere de flori la bustul poetului, apoi vizitarea Casei memoriale, unde „ghizi” au fost elevi de la Școala gimnazială din sat, acțiunea continuând la Căminul de cultură din localitate unde au participat reprezentanți ai autorităților raionale, locale și de pe malul drept al Prutului.
   

După deschiderea festivalului de către primarul satului Pererita, domnul Anatolie Ceban (care a adus un salut călduros participanților de pe ambele maluri ale Prutului), au urmat luările de cuvânt ale președintelui raionului Briceni, domnul Vitalii Lupasco, Ilie Zagoriciuc (șef secție cultură al raionului), Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni. De la Galați a fost prezent Viorel Dinescu.

Au mai participat primari din satele din împrejurimi, directori de școli, cadre didactice, elevi, cetățeni ai satului Pererita, dar și din cele învecinate. În intervențiile lor, participanții au pus în evidență personalitatea poetului Grigore Vieru, opera acestuia, dar și latura civică a activității sale. Primarul satului Pererita, domnul Anatolie Ceban a reușit să promoveze o atmosferă de sărbătoare, astfel încât și această ediție, a VIII-a a festivalului a fost o reușită din toate punctele de vedere.

Despre activitatea poetică a lui Grigore Vieru au vorbit Vitalii Lupașcu, președintele Consiliului raional Briceni, Ilie Zagoriciuc – șeful Direcției de Cultură al raionului Briceni, Mircea Blajinu, Ioan Pavăl, Mihai Chiriac, Viorel Dinescu și alții.

Cadre didactice și elevi din raionul Briceni au adus un omagiu celui care ar fi împlinit 88 de ani, scoțând în priveală creația poetului Grigore Vieru.
   

În final a avut loc gala „Cetățean de onoare al satului Pererita”; la ediția a VIII-a a festivalului au primit titlul de cetățeni de onoare: Grigore Vieru (post mortem), Dumitru Blajin (post mortem), Mircea Blajinu (jurnalist, om de afaceri), Ioan Pavăl (primarul comunei Dumbrăveni, Suceava) și Mihai Chiriac (secretar general comuna Dumbrăveni).

Florentina PARASCHIV

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PAROLE, PAROLE, PAROLE
scris de Pompiliu Comşa
PAMFLETE PE GAURA CHEII E groasă rău prin lume, dar noi pozăm în mutanți sălbatici conduși doar de ură, bolnavi de mârl(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii

  • Corb la corb nu-și scoate ochii. Oare?
  • CONSTANȚA - ITALIA CEA MICĂ
  • Corupția și crima în bandă organizată la facultatea de Alimentație si Turism (AT), secția IMIT (Ingineria și Managementul din Industria Turismului) de la Universitatea Transilvania din Brașov
  • Tânăr depistat cu materiale pirotehnice în lenjeria intimă la meciul F.C.V. Farul Constanța - C.S. Universitatea Craiova!
  • TIMPUL * Cenaclul Elitelor - VIOREL DINESCU