Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
*România a ratat tot ce se putea rata în ultimii 30 de ani în materie de turism*

*România a ratat tot ce se putea rata în ultimii 30 de ani în materie de turism*(149)

Călin Ile a absolvit Facultatea de Turism a Universității de Studii Economice București în 1995. A absolvit școala pentru Manageri Internaționali de Hoteluri de la Universitatea Cornell și EHMI, dar a urmat cursuri de turism și la Școala Internațională Hotelieră Den Hauge.

Din 2015, Călin Ile este președintele FHIR – Federația Română a Industriei Hoteliere. În 2020, a fost unul dintre fondatorii Alianței pentru Turism cunoscută și sub numele de APT, care încearcă să unească industria ospitalității din România. APT a elaborat, în timpul pandemiei de coronavirus, documentul “SOS Turismul Românesc”, care a conturat zece soluții pe termen scurt și cincizeci de soluții pe termen mediu și lung pentru industrie. Călin este și membru al consiliului de conducere al Confederației Patronale Concordia, una dintre cele mai importante organizații patronale pentru dialog social.

Într-un interviu acordat celor de la Republica, acesta afirmă tranșant că România a ratat tot ce se putea rata în ultimii 30 de ani în materie de turism şi nu dă senzaţia că s-ar trezi nici acum. În opinia sa vina aparține lipsei profesioniştilor în domeniu, dar și modul în care s-a făcut privatizarea turismului românesc. Alt punct de cotitură a fost modul în care am exclus în anii 90 colaborările cu profesioniştii internaţionali din turism, pe ideea că nu ne vindem ţara. Bulgarii, spre exemplu, au făcut-o (mă refer la colaborarea cu tour operatorii nemţi, nu la vânzarea ţării). Altă decizie gravă prin consecinţele sale a fost distrugerea învăţământului din turism şi fără să se pună ceva în loc. Sau haosul urbanistic pe care nu am putut (sau nu am vrut) să îl gestionăm în interesul turismului, ci în interesul dezvoltatorilor imobiliari.

“Decizia de a descentraliza hotărârile din turism, dând mai multă putere local sau regional, ar fi trebuit să însemne un nou start pentru destinaţiile cu potenţial turistic din țară. România analizează şi dezbate legea OMD-urilor de peste 15 ani, acum ea este urgentată de asumările din PNRR, dar ce să vezi ……o ratăm şi de această dată pentru că nu cădem de acord cum să facem aceste OMD-uri în aşa fel încât să câştige destinaţia şi odată cu ea şi toţi actorii din destinaţia respectivă. (n.a OMD = organizaţii de management al destinaţiei). De aceea cred că tema esenţială este să găsim şi să pregătim profesioniștii turismului românesc. Dar unde sunt ei, sau unde ar trebui să fie ei? Am avut câteva şcoli bune de-a lungul timpului care au contat şi mă refer, pe de o parte, la THR ca şcoală în sine, dar şi la şcolile informale reprezentate de apariţia Hotelului Intercontinental în ,anii 70 sau venirea lanţurilor internaţionale în anii 1997-2002 (Sofitel, Hilton, Marriott etc.), care au crescut anumite generaţii de specialişti pe care îi găsim şi azi în multe companii din turism. Am mai avut și școala de pe vasele de croaziere, mulţi români învăţând acolo meserie şi revenind acasă mai pregătiţi şi mai responsabili. Şcolile de turism au oare parte de profesori specializaţi? Pentru a încheia totuşi într-o notă pozitivă, cred că există speranţă să profesionalizăm turismul românesc şi mai cred că nu e târziu să ne apucăm chiar şi azi în a susţine profesioniştii acestei frumoase meserii. Sper că piaţa va face ca meritocraţia să câştige, ca dedicaţia, ambiţia şi bucuria celor care activează cu drag în turismul românesc să fie recunoscute la o scară tot mai mare, asta urmând a se va vedea imediat în calitatea oferită de acest sector economic important” mai spun.e la capătul acestei radiografii clare și concisă a domeniului, Călin Ilie în articolul publicat inițial pe funky travel.

Dar din pàcate România a ratat tot ce se putea rata în ultimii 30 de ani cam în toate domeniile, nu stiu de ce autorul se astepta ca turismul sa fie o exceptie.
                                   

Martor la eveniment Pompiliu Comșa

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Justiția a murit când a amuțit legea și a domnit tagma
scris de Pompiliu Comşa
Puteau fi profesioniști. Au ales să nu fie. Puteau să fie normali. Au ales să fie speciali. Puteau să țină cu țara asta. Au ales b(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii