
ROSTOCK - cel mai important accident naval din Deltă (235)
Istorie nefalsificată * REMEMBER
Cel mai important accident naval din istoria Deltei, după cum menționa Corneliu Motoc, un cunoscut cercetător al locurilor, a fost eșuarea navei Rostock, la 2 septembrie 1991. Timp de 15 ani cât a durat scoaterea ei la suprafață și eliberarea canalului navigabil, localitatea a fost un punct de interes pentru mass media, politicieni, precum și pentru firmele grecești, americane și olandeze, care au lucrat aici.
Eșuarea Navei Rostock în satul Partizani este învăluită într-un mister, care a dat naștere mai multor ipoteze privind această catastrofă, care se pare că fost premeditată, pentru a forța începerea lucrărilor pe o rută alternativă de navigație.
Este vorba, așa cum ne-a povestit Corneliu Motoc, o mai veche cunoștință a redacției noastre, de amenajarea canalului Bâstroe, canal care avea sa lege Dunarea de Marea Neagră, ca alternativă la canalul Sulina. Acest canal a fost folosit de URSS până în 1957, când Dunărea l-a colmatat definitiv.
Pentru a înțelege mai bine acest aspect trebuie știut că nava ucraineană Rostock era una veche, aflatî la sfârșitul perioadei de exploatare, fabricată la șantierul naval Heztun Rostock, din fosta Republică Democrată Germana. Ea pleca din portul ucrainiean Reni spre Tunisia, cu produse sidelurgice, în special fier beton, având o încărcatură de peste 5000 de tone. Nava cu o lungime de 117 m și o greutate de 5657 TDW bloca de fapt canalul pe toată lățimea lui.
Eșuarea ei s-a făcut perpendicular pe brațul Sulina, în dreptul milei 31, fără a se înregistra victime omenești. Imediat dupa eșuare a existat pericolul ruperii digului din satul Partizani, care era spălat de fluviul Dunărea într-un ritm alert. A fost remediată această situație prin aducerea imediată a unui ceam de piatră care a înlăturat acest pericol.
Blocarea Dunării a lăsat captive numeroase vase, în aval de Sulina, printre care și vaporul de pasageri care făcea curse Tulcea-Sulina. Locuitorii erau nevoiți să traverseze pe jos satul pentru a se îmbarca de pe un vapor pe altul, pentru a-și continua drumul. Timp de un an de zile localitățile din aval de Partizani au fost aprovizionate pe cale terestră prin satul nostru, până în 1992, când s-a luat decizia lărgirii canalului Sulina pentru a se face loc trecerii vaselor comerciale.
Pentru această curbură de 500 de metri a fost nevoie de distrugerea unor case din Ilganii de Sus și strămutarea populației în partea de V a satului, unde li s-au construit case noi. Această oprire a circulației pe canalul Sulina, a însemnat pierderi de zeci de milioane de dolari pentru statul român. În tot acest timp, al blocării canalului, o parte din vapoarele comerciale au folosit Canalul Dunăre-Marea Neagra, unde distanța și costurile erau mult mai mari.
Pentru eliberarea canalului s-a făcut un contract de ranfluare cu firma grecească Drossinos Elefterios, în anul 1994, dar aceasta nu a reușit, după îndelungi încercări, să miște nava de la locul ei. Lucrările au fost abandonate până în anul 2004, cand autoritățile române, alarmate că Ucraina inaugura prima fază a canalului Bâstroe, reîncep licitația pentru scoaterea epavei.
Lucrările sunt câștigate de consorţiul format din firmele: Multraship (Olanda), Titan (SUA), Deltacons (România), care reușesc după îndelungi eforturi tăierea și scoaterea pe bucăți a navei Rostock, la 30 noiembrie 2005, după 15 ani. Firma americană a devenit de notorietate după ce a scos la suprafață submarinul nuclear Kursk , iar nava Rostok a fost scoasă la suprafață prin aceeași metodă.
Pentru scoaterea acestei nave a fost nevoie si de sacrificii umane, un număr de trei scafandri pierzându-și viața în timpul acestor lucrări, John Whitekettle (S.U.A.), Anthony James Eke(Anglia). În memoria lor s-a ridicat pe malul drept al Dunării un frumos monument, chiar în dreptul eșuării navei Rostock.
Comentarii
Pompiliu Comsa In acel an aveam sa fiu pe o nava greceasca numita Ella J, unde la bord eram romani,greci, georgieni si ucraineni.Erau doi ucraineni mai de treaba,care mai comunica cu noi romanii.Unul era din Mariopol iar celalant din Nicolaevsk. Cei doi fuse-se imbarcati pe nava Rostock,si de cind au plecat din Odessa ,o parte din echipaj stiau ca acel voiaj urma sa fie unul scurt si de forma .si erau chiar pregatiti pentru a abandona nava dupa ce o va debalasta pe Dunare.Totul sa facut cu pompele de balast ale navei,care fiind incarcata cu laminate sa inclinat .Tot ei spuneai CA totul a fost facut cu reale intentii de puterea de atunci de la Kiev (,presedinte era Leonid Kutcina),pentru a sabota navigatia pe senalul navigabil romanesc,si ei sa-si inceapa sa faca canalul Bistroie sa fie navigabil.Deci cind sa intimplat nenorocire era dupa scurt timp cind sa semnat de pres.Constantinescu cu pres.Kutcina,tratatul care stipula ca Romania nu avea pretentii teritoriale catre noua republica Ucraina.Cred ca Inca de atunci SUA si UK au inceput avea influiente si control acolo,chiar acel tratat a fost unul din criteriile de aderare la NATO si UE
Răspunde9hEditat
Coman Liviu
Petcovici Marius cine a participat la amarare?babuiesc ca laminatele nu erau puse alandala.daca e asa,amaratorii trebuiau sa plateasca.tu nu stii ce vorbesti.
Răspunde2h
Petcovici Marius
Coman Liviu daca totul a fost premeditat,ipotezele sunt evidente
Răspunde2h
Coman Liviu
Petcovici Marius amararea o faceau ai nostrii.nu au fost anchetati
Răspunde2h
Coman Liviu
de ce?
Răspunde2h
Coman Liviu
noi romanii ne am sabotat?care e logica
Răspunde2h
Petcovici Marius
De ce? Ca asa trebuia sa se intimpla,ce am insemnat noi pentru ei atunci,insemnam si acuma.Niste nimeni suntem recunoscuti de ucraineni
Răspunde2h
Era în vara anului 1992. Un prieten, era lider sindical la AFDJ, m-a invitat să-l însoțesc ca ziarist la Sulina. Evident, am acceptat. La Sulina nu se poate ajunge decât pe apă, pe canalul cu același nume. Principala cale de a se ajunge din Dunăre în mare a României. Și am ajuns la Mila 31. Pe 2 septembrie 1991, comandantul și echipajul ucrainian al cargoului ROSTOCK au "reușit" să pună nava de 117 metri lungime exact de-a latul canalului și s-o scufunde. În dreptul localității Partizanul. Am stat de vorbă cu locuitorii din Partizanul și au spus că echipajul nu a fost deloc luat prin surprindere. Au părăsit nava cu bărcile de salvare, în frunte cu comandantul, care teoretic părăsește ultimul puntea, au ajuns la mal și s-au apucat de băut. De bucurie sau de supărare? Exact în acea perioadă, Ucraina pornea lucrările de reabilitare ale Canalului Bâstroe. Acesta era colmatat din 1957. O mare "coincidență" a făcut ca o navă ucrainiană, fabricată în 1973, aflată la sfârșitul activității navale, să blocheze Canalul Sulina, perpendicular pe canal, din mal în mal. Lucrările de extragere a epavei au durat 15 ani, au costat statul român peste 17 milioane de euro (echivalentul dolarilor de atunci) și mai dureros, au plătit cu viața trei scafandri. Pentru că Dunărea, cu principala poartă Canalul Sulina, era parte din Coridorul European 7. Deranja! Nici comandantul și nici un mebru al echipajului nu au fost citați în vreun proces. Acum noi, românii, întoarcem înapoi bunătate și compasiune. Așa să ne ajute Dumnezeu.
Marosica Luca UCRAINA a fost și rămâne POTRIVNICA României, cine nu-și mai aduce aminte ce făceau RACHETII Ucrainieni în ani 90 ,câte atentate de omor au fost?
Dudau Mitica Am citit un articol în care un specialist de-al nostru spunea ca nava nu avea cum sa fie eșuată voluntar. În plus incarcatura a fost vândută ca să acopere cheltuielile . Cel puțin cele estimate la începutul lucrărilor.
Cristi Marian Ochiu Cu o mentiune, acea Ucraina era proaspăt ieșită din URSS, cu oameni tributari acelor vremuri și obiceiuri. Ucraina acelor vremuri era un apendice al intereselor Rusiei.