*O uniune transfrontalieră în umbra istoriei* - Tabără arheologică organizată de MINA Constanța(242)
În perioada 7-12 aprilie 2023, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a organizat o Tabără arheologică, în cadrul Proiectului de cooperare transfrontalieră „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei / A cross Border Union in the Shadow of History” - ROBG 134.
Proiectul este finanțat prin programul INTERREG V A România – Bulgaria, aplicant fiind UAT Hârșova, iar primăria Krushari (Bulgaria), MINAC și Muzeul Regional de Istorie Dobrich, beneficiari. Valoarea totală a proiectului este de 3.202.768 euro, din care 2.722.353 euro contribuția Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea utilizării sustenabile a patrimoniului natural şi cultural în zona transfrontalieră Dobrich - Constanţa prin dezvoltarea şi promovarea produsului turistic comun „Zaldapa (Krushari) - Valea Uscată – Carsium (Hârșova)”. Acesta este reprezentat de infrastructura modernă şi atractivă creată în contextul unui bogat patrimoniu cultural, pentru satisfacerea nevoilor de cunoaştere şi agrement ale turiştilor. Produsul integrează infrastructura şi serviciile cultural-turistice (muzeale, educaţionale, de agrement, dar și cercetare ştiinţifică) oferite în cadrul traseului turistic Zaldapa (Krushari) - Valea Uscată – Carsium (Hârșova).
Pe parcursul implementării proiectului au fost realizate o serie de activități, dintre care amintim:
- Subproiectul ,,Reabilitare drumuri de acces către ansamblul ,,Vasile Cotovu” și Cetatea ,,Carsium” din orașul Hârșova, județul Constanța”;
- Subproiecctul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului Vasile Cotovu-centru multicultural în orașul Hârșova, județul Constanța”. Aici, în acest ansamblu arhitectural emblematic pentru istoria învățământului în Hârșova și Dobrogea în secolul XX, în spații dedicate puse la dispoziție cu generozitate și înțelegere de către Primăria orașului Hîrșova, va fi reorganizat Muzeul Carsium, într-un concept modern, concordant cu cerințele proiectului;
- Dezvoltarea infrastructurii turistice a cetății Zaldapa și organizarea unui muzeu out door în municipalitatea Krushari;
- Dezvoltarea infrastructurii turistice în Valea Uscată (Bulgaria);
- Stabilirea unei rute turistice și crearea unei strategii de marketing integrate pentru regiunea-țintă;
Proiectul se va încheia cu organizarea unui simpozion științific, a cărui temă principală este recuperarea memoriei istorice a localităților Hârșova și Krushari.
Nu în ultimul rând, o activitate importantă a fost organizarea și desfășurarea unei Tabere de arheologie. În cadrul acesteia 30 elevi de liceu din Krushari și Hârșova (împreună cu profesorii însoțitori), au avut posibilitatea să cunoscă situri și cetăți din județul Constanța și să participe la activități educative. Elevii au beneficiat, pe tot parcursul taberei, de arheologi-lectori dedicați, care au oferit cu generozitate informații științifice asupra locurilor vizitate, iar elevii bulgari au beneficiat de servicii de interpretariat româno-bulgar.
În prima zi a taberei, au fost vizitate obiective de interes istoric și arheologic din orașul Hârșova, respectiv un tur ghidat al orașului, vizitarea obiectivelor de cult din oraș (biserica ortodoxă și geamia musulmană), dar și a obiectivelor naturale din zonă.
În următoarele două zile, activitatea a fost concentrată în municipiul Constanța. Au fost efectuate vizite ghidate în expoziția de bază a MINAC, dar și în zona istorică a orașului Constanța. În cadrul Laboratorului de Restaurare-Conservare, elevii au putut participa atât la activități practice de identificare, spălare și conservare a ceramicii găsite în săpăturile arheologice, cât și la operațiuni de confecționare a suvenirurilor proprii ale muzeului (preparare material, turnare, finisare etc.).
Ziua a patra a fost dedicată vizitării obiectivelor istorico-arheologice aflate pe teritoriul localității Adamclisi: cetatea Tropaeum Traiani, monumentul triumfal și muzeul de sit din localitate.
În ziua a cincea au fost vizitate cetatea Capidava și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din localitatea Topalu. Lecțiile ghidate au fost completate cu materiale vizuale de prezentare a unor obiective de pe limesul dunărean (ex. Sacidava), pentru a fi oferite astfel informații integrate.
Ultima zi a taberei s-a desfășurat acolo unde a și început, în Hârșova. Au fost efectuate tururi ghidate ale cetății Carsium și muzeului de istorie din localitate.
Din partea MINAC au participat la reușita acestei activități, în calitate de specialiști: dr. Delia Cornea (muzeograf), dr. Sorin Colesniuc (cercetător), dr. Constantin Nicolae (cercetător), dr. Maria Bolocan (conservator), Luiza Ionescu (restaurator).