Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
administratie locala
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Ce presupune reorganizarea administrativă în Dobrogea și nu numai

Ce presupune reorganizarea administrativă în Dobrogea și nu numai(52646)

Acum câteva zile publicam proiectul unei noi reorganizări administrative a țării, vrând să tragem un prim semnal de alarmă cu privire la consecințele care le-ar avea acesta asupra Dobrogei.

Unii cititori au fost nemulțumiți că nu am oferit mai multe amănunte, deși la rândul nostru aveam puține informații din acest proiect. Azi însă revenim asupra subiectului, la fel cum vom proceda de fiecare dată când vom avea noutăți.


Astfel, doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României, cerută de mediul de afaceri, conform unei analize realizată de Info Sud-Est și G4Media pe baza datelor provizorii ale recensământului din 2021.


După cum v-am spus, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt: reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe; redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori; redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori; toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.


Pe baza acestor proiecții, am analizat cele 3189 de unități administrativ-teritoriale din România în funcție de locuitori și le-am încadrat în proiecția regionalizării propusă de mediul de afaceri. Din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori. Continuăm analiza mai departe.

Trei județe din România nu au nicio comună cu mai mult de 5.000 de locuitori: Caraș-Severin, Hunedoara și Olt. În cazul în care regionalizarea propusă ar avea loc mâine, niciuna dintre comunele celor trei județe nu ar mai exista în forma actuală și ar trebui să se comaseze cu alte localități. De precizat este faptul că Olt este județul cu numărul cel mai mare de comune din România: 104.

Tulcea, Brăila și Mehedinți sunt județele care, în cazul unei restructurări, ar rămâne cu un singur oraș, acela fiind municipiul-reședință. În Tulcea și Mehedinți sunt în acest moment câte cinci orașe, iar în Brăila patru. 45 de comune din țară ar deveni, în schimb, orașe, depășind pragul de 10.000 de locuitori.

Județele Constanța, Timiș, Prahova, Cluj și Argeș au câte trei astfel de comune, în general cele dezvoltate în zonele metropolitane. În acest moment, în România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori, un prag propus de mediul de afaceri pentru a putea avea statutul de comună. Cel mai mic, cu doar 1372 de locuitori, este Băile Tușnad, în Harghita, iar cele mai multe astfel de orașe se află în Vâlcea, nu mai puțin de cinci.

În Constanța, orașul care ar deveni direct comună este Negru Vodă, iar în Tulcea sunt Isaccea și Sulina. În județul Constanța din 11 orașe mai rămân 6, din 59 de commune mai rămân 10, iar 3 comune devin oaș. În județul Tulcea din 5 orașe mai rămân 1, iar din 46 de comune mai rămâne una.

Actuala împărțire a teritoriului, extrem de fragmentată, datează încă din 1968 și este considerată de experți una din cauzele decalajelor de dezvoltare și lipsei de infrastructură. Președintele Iohannis a enunțat și el în anii precedenți nevoia unei reforme teritoriale, dar până în acest moment nu există nici o inițiativă guvernamentală sau parlamentară în acest sens.

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri (inspectorate, direcții etc.) în fiecare din cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat.


România a fost supusă unui proces de ”urbanizare” mai mult pe hârtie, începând cu 2004, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, una dintre condițiile de aderare fiind creșterea gradului de urbanizare al țării. Chiar și după urbanizarea cu pixul, România ocupa în continuare, în 2007, ultimul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere: cu un grad de urbanizare de 54,9%, țara noastră era întrecută până și de Bulgaria.


În total, când au tras linie după perioada 2003-2004, Guvernul Năstase avea pe hârtie 40 de orașe și 221 de comune noi, deși cele mai multe dintre ele nu îndeplineau condiții minime cum ar fi sistem de canalizare, de iluminat public și sistem de alimentare cu apă, străzi asfaltate sau toaletă în interiorul casei. Cele mai multe comune transformate în orașe, în 2004, au fost în județele Suceava, Maramureș și Timiș. În total, era vorba de 27 de comunități rurale între care una din județul Constanţa.


Dar asupra acestui subiect fierbinte vom mai reveni. Restul comentariilor vă aparțin.
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

CG Dabala
28-04-2023
În 1968 a avut loc Reforma Administrativ-Teritorială, care desființa regiunile și raioanele și înființa județele! Scopul a fost întărirea structurilor administrației comuniste în teritoriu!
Mariana Carmen
27-04-2023
Regionalizarea este o probleme foarte importanta. Din toate variantele consider ca varianta prezentata cu 15 judete (inclusiv Bucuresti) este ca mai corecta propunere si nu mi se pare buna varianta cu cele 8 regiuni . Initiativa populara cu semnaturile este singura modalitate sa scoata din inertie politicul. Haideti sa facem!
Victor Vladau
27-04-2023
Ar fi foarte buna o astfel de reorganizare administrativa. S-ar reduce numarul de consilii judetene si de presedinti de consiliu judetean. S-ar reduce numarul de primarii, consilii locale, primari. Deci s-ar diminua aparatul administrativ si astfel s-ar economisi anumite costuri care pot fi trecute la investitii.
Nu e necesar sa se schimbe denumirea din Judet in Regiune/Euroregiune/Provincie... Pot ramane 10-15 Judete. Chiar nu conteaza cum sunt denumite. In Germania le zice "Land" parca. In alte state le spune altfel. Nu trebuie sa ne cramponam in denumire. Asta e ultima si cea mai neimportanta problema.
Marian
26-04-2023
Prin tratatul de aderare la UE, România s-a angajat să realizeze reforma administrativ teritorială pentru a trece de la Județe la Euroregiuni.
Problema e că acestă reformă presupune o componentă constituțională, iar CCR a decis că orice reformă Constituțională inițiată de Parlament TREBUIE să înceapă cu implementarea referendumului pentru un parlament unicameral cu 300 membri.
Cum nici-un partid parlamentar nu dorește acestă reformă parlamentară, nici regionalizarea nu va avea loc.
De fapt nici un fel de modificare a constituției nu poate avea loc decît pe a doua cale și anume inițiativa populară prin strângerea a 500.000 semnături.
Acesta este motivul pentru care de la aderarea la UE și până în prezent Parlamentul nu a mai venit cu nicio inițiatică constituțională.
Petre Niculae
26-04-2023
Problema unei noi împărțiri administrative este veche și, deci, urgente.... Câți ani sunt de la vechea împărțire administrativă, atunci când s-a trecut de la 16 județe la 41 câte sunt acum , din 1960 până acum...cam 63 de ani. ?? S-a mai discutat această problemă în administrația BOC , dar fără nici un rezultat , Ca un punct personal de vedere:
- ar fi suficiente 10-12 regiuni cu denumiri istorice bine argumentate istoric și social;
- denumirea de ...JUDEȚ să fie înlocuită cu cea de ...PROVINCIE ;
- DOBROGEA să cuprindă cele două județe cu specific, Constanța și Tulcea ;

Noua ÎMPĂRȚIRE ADMINISTRATIVĂ și trecere la moneda EURO trebuie să fie cele mai importante și urgente priorități ale României !!!

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
Mohammad Murad Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Mihai Lupu - DECISIV în spargerea valului lui Mitroi
scris de Pompiliu Comşa
Mare e grădina lui Dumnezeu, spuneam pe timpuri. Parafrazând, putem afirma azi că mare e grădina politicii, inclusiv a celei dobrogene.(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii