Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
AFACEREA TABĂRA NĂVODARI: Cum a ajuns cel cunoscut drept cumnatul primarului Matei să primească în folosinţă 60 de hectare pe malul mării, cu… 7 lei / mp!

AFACEREA TABĂRA NĂVODARI: Cum a ajuns cel cunoscut drept cumnatul primarului Matei să primească în folosinţă 60 de hectare pe malul mării, cu… 7 lei / mp!(72194)

În data de 14 noiembrie a anului trecut, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost arestat preventiv, pentru tentativa de a-i mitui pe angajaţii Ministerului de Interne, care îl anchetau pentru abuz în serviciu şi alte fapte penale. În dosarul instrumentat de poliţişti, primarul este învinuit că ar fi acaparat 60 de hectare de teren foarte valoros, chiar pe malul mării, şi mai multe clădiri, toate situate în perimetrul Complexului Turistic şi de Recreere Tabăra de Copii – Năvodari. Conform anchetatorilor, bunurile imobiliare în discuţie ar fi ajuns în proprietatea celui cunoscut ca fiind… cumnatul său (chiar Matei obişnuieşte să-l numească, în public!, astfel, deşi încă nu se ştie dacă a oficializat, prin căsătorie, relaţia îndelungată şi de cvasinotorietate cu sora acestuia), Isidor Gurgu. Sursele judiciare, citate de toată presa românească, locală şi naţională, au susţinut, la momentul arestării, că Nicolae Matei ar fi încercat să le ofere poliţiştilor, implicaţi în caz, terenuri pe malul mării, pentru a muşamaliza dosarele penale în care era cercetat. Fapta (incriminată penal) de mituire (la această faptă Codul Penal nu prevede şi “tentativa”, cum, în mod absolut eronat, a tot ţinut-o langa Matei, după ieşirea din Penitenciarul de la Poarta Albă, pentru a minimaliza gravitatea dosarului!...) ar fi fost surprinsă în flagant, astfel că şeful administraţiei publice din Năvodari a primit, iniţial, mandat de reţinere, pentru 24 de ore, fiind condus la sediul DNA Bucureşti, pentru audieri, pe 14 noiembrie 2012, în jurul orelor 18. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus, o zi mai târziu, pe 15 noiembrie 2012, arestarea preventivă pentru 29 de zile. Un lucru interesant, care a fost tratat cu relativă neatenţie de presă, din cauza succedării într-un ritm extrem de rapid a evenimentelor, este acela că, deşi colegii de la PSD ai lui Nicolae Matei au remis imediat un comunicat, în care denunţă caracterul “politic” al reţinerii, faptele pentru care acesta este cercetat penal fuseseră denunţate de către… partenerul principal din alianţa USL, adică Partidul Naţional Liberal (Filiala Năvodari)!

“Ecoterm” a vândut ceea ce… nu-i aparţinea!

Conform anchetatorilor, Nicolae Matei ar fi început acţiunea de acaparare, prin mijloace ilegale, a terenurilor şi activelor Taberei de Copii de la Năvodari, la scurt timp după ce a fost ales, pentru întâia dată, primar al urbei. Astfel, pe 8 mai 2009, “TSP Ecoterm” SA Năvodari, societate având ca obiect principal de activitate… distribuţia agentului termic!, deţinută fiind de către Consiliul Local, a scos la licitaţie publică 185 de loturi de teren, cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 de metri pătraţi, la un preţ de pornire de 80 de Euro/mp, chiar în Tabăra Năvodari! Ca dovadă a “proprietăţii” sau a altor drepturi administrative ale sale, “Ecoterm” fâlfâia o Hotărâre a Consiliului Local Năvodari, din 2005, prin care i se majorase capitalul social cu… aportul în natură a unui teren de 11 hectare, situat în Tabăra de Copii. Numai că, pe 21 mai 2008, acea hotărâre locală fusese desfiinţată definitiv şi irevocabil de instanţele de judecată, la cererea “Sind România” SA, societatea care deţinea, legal, folosinţa terenurilor din tabăra de copii de la Năvodari şi proprietatea tuturor clădirilor edificate încă din perioada de dinainte de “revoluţie” (construcţia Taberei a început în anii 50, ai secolului trecut, dotările fiind suplimentate şi modernizate până în 1990, moment din care au avut soarta celorlalte active ale infrastructurii turistice pentru tineret sau sindicale). Hotărârile instanţelelor de judecată au fost, se spune în dosar, complet ignorate! Ulterior, cu scopul de a evita să răspundă penal, pentru infracţiunea, extrem de gravă, de a vinde, cu rea credinţă, bunuri (terenuri) care nu le aparţineau (şi pe care nici măcar nu le administrau, în numele proprietarului), acţionarii şi decidenţii de la Năvodari ar fi… băgat, cu premeditare şi fraudulos, “Ecoterm” - ul în faliment şi au transferat activitatea de termoficare pe o altă firmă: “Termica Distribuţie” SA, acţionar fiind tot Consiliul Local Năvodari! Şi tot în proporţie de 100 %! Aceeaşi Mărie, doar cu altă pălărie…

Metode “clasice” (dar… cât de legale?!) de convingere

“Sind România” a deschis o nouă acţiune în Instanţă. Nicolae Matei s-a făcut foc şi pară: a trimis Corpul de Control al Primăriei la Tabără, în toamna lui 2009. Inspectorii lui Matei au aplicat cinci amenzi usturătoare societăţii “Sind România”, în cuantum total de 2,3 miliarde de lei vechi, iar pe baza acestora Primăria a pornit procedura de executare silită, scoţând la licitaţie mai multe bunuri ale taberei, printre care un restaurant şi nouă cabane turistice. Cumpărătorul bunurilor executate a fost nimeni alta decât societatea “Dormarbib Group” SRL, deţinută chiar de… cumnatul (continuăm să-l numim astfel, deoarece aşa îl cunoaşte tot Năvodariul!) primarului în funcţie, Isidor Gurgu!

Consiliul Local îi dă în folosinţă cumnatului primarului, pe malul mării, teren cu… 7 lei / mp!

Ultima etapă a preluării activelor Taberei a survenit pe 28 iulie 2011, când Consiliul Local Năvodari, la iniţiativa lui Nicolae Matei, a hotărât înfiinţarea SC “Tabăra Năvodari” SA, subscriind la capitalul social al acesteia un teren de 60 de hectare şi clădirile edificate pe acesta, în speţă exact activele SC “Sind România” SA! Oraşul Năvodari îşi rezerva astfel 40% din acţiunile societăţii nou înfiinţate, în vreme ce pachetul majoritar, de 60%, era atribuit, fără nici o argumentaţie, firmei… “Dormarbib Group” SRL, a cumnatului lui Matei, Isidor Gurgu, care se angaja să aducă un aport de 90 de miliarde de lei vechi, la o dată… ulterioară! Astfel, Primăria condusă de Matei îi transmitea… cumnatului primarului ditamai terenul de pe malul mării, în folosinţă, pentru imensa sumă de 7 (şapte!) lei pe metrul pătrat! Totodată, în aceeaşi şedinţă, consilierii au aprobat un schimb de terenuri, în favoarea firmei lui Gurgu, producându-i un beneficiu de mai multe sute de mii de euro, l-au făcut cetăţean de onoare pe Stere Sponte, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, instituţie fără de care nu se puteau intabula bunurile „naţionalizate” de la “Sind România” SA, şi i-au atribuit un teren pe malul mării. În sfârşit, aceeaşi consilieri au aprobat alocarea a 5 (cinci) miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru masa şi cazarea a 700 de elevi, în tabăra de la Năvodari. În fond, şi Consiliul Judeţean aduce elevi la Delfinariul din Constanţa, la patinoar sau la “Aqua Magic”, însă totul este legal, pentru că aceşti copii provin din judeţul pe care îl administrează acest Consiliu. În schimb, primii elevi ajunşi, pe cheltuiala Primăriei Năvodari, la tabăra naţionalizată, au fost de la… Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna)! Doar astfel se putea crea primul rulaj, pentru afacerea predată la cheie, de către Matei, cumnatului său, Isidor Gurgu.

“Tulburarea de posesie” încununează dosarul Parchetului!

Ultimul episod al acestei acţiuni, pe care Poliţia şi Parchetul le consideră a fi infracţionale, a survenit pe 30 mai 2012, când administratorul SC “Tabăra Năvodari” SA, un oarecare Ştefan Ciocănel, însoţit de bodygarzii unei firme private, a preluat prin forţă posesia Hotelului “Delfin”, din Tabără, activ care era exploatat de o firmă privată, în baza unui contract, mai vechi, încheiat cu SC “Sind România” SA, proprietarul de drept. Oamenii lui Matei au evacuat personalul societăţii şi au pus lacătul pe uşă. Ulterior, în cauză s-a întocmit un dosar penal pentru tulburare de posesie, cumulat cu dosarele pentru abuz în serviciu, întocmite pe baza plângerilor penale depuse de către reprezentanţii “Sind România” SA şi, culmea, de cei ai… Partidului Naţional Liberal, filiala Năvodari! Dacă cineva a crezut că la mijloc e o manevră politică, atunci cum se explică faptul că unul dintre denunţători este chiar aliatul, din USL, al partidului lui Matei (PSD)… (Şi asta în timp ce Stere Sponte, “tovarăşul” lui Matei, era om de bază în PDL Constanţa!).
Primarul Matei ne-a spus, răspicat, la doar câteva zile de la eliberarea din penitenciar, că, cităm: ”nu mai discut despre mizeriile și prostiile astea! Am de condus un oraș. N-am timp de chestii de-astea!” Îi respectăm opțiunea…

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

Alex
03-03-2014
Rusinos pentru un oras ca Navodari sa tina aceeasi persoana patata ,cu puscarie, drept PRimar.Chiar nu este nici un om cinstit in Navodari ca sa-i ia locul??? Sunt atati de multi tineri care fac facultate si nu gasesc servici !
Felicia
25-05-2013
Dl Matei este cel mai bun primar pe care orasul Navodari il are . Cine nu il suporta sa fie sanatos. A facut treaba si va face daca este lasat de cei care nu isi vad de treburile lor si comenteaza aberatii .
Felicia
25-05-2013
Dl Matei este cel mai bun primar pe care orasul Navodari il are . Cine nu il suporta sa fie sanatos. A facut treaba si va face daca este lasat de cei care nu isi vad de treburile lor si comenteaza aberatii .
Felicia
25-05-2013
Dl Matei este cel mai bun primar pe care orasul Navodari il are . Cine nu il suporta sa fie sanatos. A facut treaba si va face daca este lasat de cei care nu isi vad de treburile lor si comenteaza aberatii .
jak
24-05-2013
nu puscaria e salvarea ,comviscarea averi s a intoarca in oltenia cu ce a venit in navodari
Alina
23-05-2013
Eu am fost la intalnirea cu Ministrul Turismului de acum 2 saptamani, unde a fost invitat si domnul primar Matei. Domnia sa, i s-a plans d-nei ministru, ca Apele Romane a scos la licitatie plaja fara sa se gandeasca la copiii din tabara. Acum aflu ca ii apartine unei rude.. sau sind romania. Nu-mi pasa...same evil. Ce nu inteleg eu, este de ce nu le exploateaza?!?! Ar face mult mai multi bani daca se investeste. Idiots!

Iar domnul primar, care face umbra Pamantului degeaba, de ce nu si-a folosit puterea oferita de functie sa se inteleaga cu operatorul de plaja si sa amenajeze un loc fun pentru copii... Daca tot ii pasa!!!
tuna
23-05-2013
pai cum e primarul orasului Constanta,asa sunt si cei care o conduc,drogati,mafioti,curvari,jidani,camatari,tiganie maxima,sa va duceti in Loc,LUMINA, sa vedeti tigani ce terenuri si case construiesc,imobiliare tiganes-romanes.NU VA IE RUSINE MA,BOILOR ,SA SPUNETI CA SUNTETI MINDRI CA SUNTETI ROMANI,SI FLUTURATI UN STEAG CEL MAI MARE DIN LUME,DAR CA POPOR SUNTEM SI CEI MAI PROSTI DIN LUME,CA ACCEPTAM SA FIM CIRPA DE STERS IN FATA EVREILOR,AMERICI,SI UE= SATANA IN BRATE CU CONSTITUTIA.
cristi
23-05-2013
A spalat creieerele al toti pensionarii Cu pachetele, cu floricele in oras (vorba aia sa ia ochii la fraieri) si cu garduleti placarile cu piatra prin firmele lui ca sa fie sustinut la alaegeri iar de restu isi bate joc pe langa faptul ca si-a insinuat toate terenurile si le-a distribuit apropiatiilor lui. Faptul ca ne duce cu zaharelu de ani de zile ca baga ternu de langa Legmas in intravilan, sau asteapta sa puna mana pe cat mai mult teren si in zona aceasta.Noi nu avem voie sa construim acolo casa chiar daca platim pentru a trece parcela noastra in intravilan insa domnul Matei are vila si gradina zoologica in acea zona. In fine toate bune sa vedem ce va mai fi de furat si de spalat banii dupa ce toate acestea se vor epuiaza
Capsunarul
23-05-2013
bun... și acum? presupun că toate vor fi bune și frumoase în continuare, nu?!
istetul
22-05-2013
gogule esti prost !
toteu
22-05-2013
nu mai scrieti aiurea ..... primarul a intrat la arest ca nu a vrut sa i dea jumate din teren lui mazare si nicusor si astia ca sa se razbune i au inscenat asta ... mai documentati va inainte sa scrieti
gabriela
22-05-2013
Intreb si eu: cine este Sind Romania? Sunt sindicatele sau nu? Daca da, de unde au sindicatele acte de proprietate pe aceste terenuri care apartin Navodariului?Intrebarea nu este tendentioasa, chiar nu stiu.
Adrian
22-05-2013
Sind Romania a fost o capusa imensa si o pata de descompunere a litoralului de la
Navodari ; avand in folosinta un teren cu deschiderea la mare si acces direct la plaja , un teren preluat de la Inspectoratele scolare si introdus in plapuma sindicalista fara jurisdictie ,printr-un ordin al lui Ceausescu acesta hotara ca Inspectoratele scolare sa preia taberele de la Navodari IN FOLOSINTA FARA DREPT DE INCHIRIERE ; CONSTRUCTIE SAU SCHIMBAREA OBIECTULUI DE ACTIVITATE , scutite de la plata impozitelor si cu beneficii inedite datorita asa zisulu obiect de activitate : recreiere scolara ; preda catre SC SIND ROMANIA BUCURESTI cu aceleasi drepturi si obligatii TABARA NAVODARI ; care odata era imaginea orasului Navodari ,sigla si insasi cartea de vizita , ramasa acum intr-o disputa de aproape 10 ani ,timp in care nimeni nu a comentat ceva, nu a venit aici sa ia cateva cadre , sa impulsioneze renasterea locului . Voi cei care scrieti despre tabara de la Navodari oare o mai gasiti undeva? Stiti sigur unde este plasata ? Ati intrebat vreodata oamenii care locuiesc direct in vecinatatea sa si care stiu toata istoria si simt toata mizeria pe propria piele ? Ati intrebat cetatenii din orasul Navodari cum erau obligati sa plateasca intrarea spre plaja in orasul lor , pe terenul lor (domeniu public ) cand administra asa zisa SIND ROMANIA BUCURESTI ? Indiferent de disputele politice sau de interes ; priviti zona Hanul Piratilor care era coada litoralului , groapa de gunoi a celor doua orase ,azi reprezinta orasul Navodari ,prin arhitectura si explozia de culoare si curatenie ,prin dezvoltarea uluitoare a zonei ....a ingropat pur si simplu TABARA INTERNATIONALA DE COPII a carei baze s-au turnat in anii 50 si care a ramas la acelas stadiu ;SIND ROMANIA neinvestind nimic nici macar sa intretina nu au fost in stare ; iar dv-tra vorbiti de fraude ; de hotii ; de imparteli ;in timp ce primaria se ocupa in sfarsit dupa 20 de ani de curatenie si de relansarea zonei ......a administra terenul NU ESTE NICI PE DEPARTE egal cu a vinde , a improprietari !
gogu
22-05-2013
la fel ca in cazul ,,BECALI" unde cine are impresia ca BABIUC , GIGI si cu mosu ala au facut asemenea <> fara acordul cel putin al prim-ministrului de atunci (chiar nu stiu cine era) se inseala, deoarece in astfel de OPERATIUNI nu se uita si nici nu se ,,sare" IERARHIA... Bun deci in cazul MATEI nici prostii nu cred ca Matei si cumnata-su a miscat ceva fara MAZARE si CONSTANTINESCU (oricum in Dobrogea chiar nu bate nici vantul daca astia nu dau acceptul ). Deci , daca MATEI & CO s-au lacomit si au incercat sa-si << sara >> sefii de ,, partea leului " si nu s-au multumit cu putin, iata ce a urmat , nu ca Partidele ,nici invidiosii , aici nu conteaza din ce grupare esti cata vreme esti ,, docil "

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Pinocchio-ul electoral
scris de Mircea Lungu
Indivizii mor, dar nu și colectivitățile. În ele ipocrizia, delațiunea, minciuna, ura, speranța, resemnarea se păstrează ca și dem(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii