Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(163)

AMALGAME

 

* Peste patru mii de pacienți cu cancer au fost tratați, în ultimii cinci ani, la un centru privat de radioterapie din municipiul Constanța, multă vreme singurul din județ unde bolnavii puteau urma acest tip de tratament. În 40% din cazuri a fost vorba de cancer la sân și de col uterin. În urmă cu cinci ani, jumătate din cazuri beneficiau de radioterapie doar în scop paliativ. Centrul privat de radioterapie din municipiul Constanța are contract cu Casa de Asigurări, astfel că pacienții beneficiază de tratament gratuit.


* Și tot din domeniul medical următoea informație. Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că a fost aprobată finanțarea în valoare de aproape 8,5 milioane de lei, bani din PNRR, pentru echiparea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, în vederea eliminării riscului de infecții nosocomiale.


* 10 muzee din zona rurală a Dobrogei vor fi promovate, începând cu luna iulie 2023, prin tururi virtuale 3D interactive, realizate cu echipamente tehnice de înaltă performanță. Inițiativa aparține unor tineri din Botoșani și Iași, al căror proiect a câștigat, prin concurs, o co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Platforma MuzeeDeLaSat a fost lansată pe 1 decembrie 2021 și cuprinde, deocamdată, tururile virtuale a 30 de muzee din satele Moldovei și 18 din Muntenia. Nicu Ispas a discutat subiectul, cu Ionuț Teoderașcu, co-manager de proiect și fotograf.


* Noul sezon estival a început cu o veche provocare pentru patronii din turism: găsirea de angajați. Dacă altădată doar starea vremii era o incertitudine vara pe litoral, acum și formarea unui colectiv de angajați se dovedește a fi o grea misiune, căreia administratorii din Horeca trebuie să îi facă față. Iar situația este tot mai presantă, mai ales că începe programul „Litoralul pentru toţi”, cu tarife cu până la 70% mai mici decât cele din vârf de sezon și pachete ce pot fi achitate cu vouchere de vacanţă. Rezervări se pot face deja, deși cele mai multe hoteluri înscrise în program se vor deschide la finele lunii mai. Cele mai multe unități de cazare înscrise sunt în Mamaia și Eforie Nord. Potrivit site-urilor operatorilor de turism, până pe data de 18 iunie, românii pot petrece un sejur la mare, cu tarife pornind de la 52 de lei pe noapte de persoană, preț ce include doar cazare, fără mic dejun, la un hotel de 3 stele din Venus. În Mamaia, prețurile pornesc de la 101 lei pe noapte de persoană în cameră dublă, tot la 3 stele. Sunt disponibile și pachete all-inclusiv, de la 200 de lei pe noapte de persoană, în cameră dublă, la 3 stele în Jupiter.

 

* Copiii cu autism din municipiul Constanța beneficiază de un nou spațiu de tratament. Este vorba despre o școală în aer liber, amenajată în cadrul Centrului pentru Educație Incluzivă ”Albatros”. Școala Outdoor “Pheonix” este denumit noul spațiu și funcționează în curtea Centrului pentru Educație Incluzivă “Albatros” din Constanța. Un xilofon uriaș, o alee cu pietriș, nisip și iarbă pe care cei mici pot merge desculți, plante aromatice și alte dispozitive și instalații îi vor ajuta pe copiii care suferă de autism să interacționeze mai bine cu mediul și să învețe prin metode potrivite pentru ei. Școala în aer liber “Pheonix” a fost inaugurată în prezența trupelor Phoenix și Cargo, susținătoare ale cauzei copiilor cu autism.

 

A consemnat moș Ion ROATĂ de la ROTATIVĂ

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Justiția a murit când a amuțit legea și a domnit tagma
scris de Pompiliu Comşa
Puteau fi profesioniști. Au ales să nu fie. Puteau să fie normali. Au ales să fie speciali. Puteau să țină cu țara asta. Au ales b(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii