TUR SPIRITUAL DE WEEKEND: Mănăstiri dobrogene(820)
Azi inaugurăm o nouă rubrică, așa cum v-am obișnuit în ultima vreme.
Articolele se vor un veritabil tur spiritual de weekend cu mănăstiri dobrogene. Majoritatea dintre noi au auzit, măcar așa în treacăt, de mănăstirile Cocoș, Saon și Celic-Dere. Sunt cele mai mari, dezvoltate, vechi și mediatizate mănăstiri din județul Tulcea.
S-a vorbit și încă se vorbește de “triunghiul mănăstirilor din Dobrogea”. Cele trei, au devenit embleme ale pelerinajului monahal în județ, fiind vizitate în permanență atât de turiștii simpli, cât și de cei ce caută a se liniști sufletește, a se reculege.
Însă mulți dintre noi nu cunosc faptul că pe lângă aceste trei așezăminte monahale există și altele ce merită să fie vizitate și ajutate prin contribuțiile noastre să se dezvolte. Am vizitat 17 mănăstiri din județul Tulcea, așezăminte pe care vi le prezentăm:
Mănăstirea Celic Dere: Situată la 30 km de municipiul Tulcea, între satele Poșta și Telița, pe valea Cilicului, a fost construită către mijlocul secolului al XIX-lea ca mănăstire de maici.
Mănăstirea Cocoș: Monument istoric, Mănăstirea Cocoș este situată în județul Tulcea, la o depărtare de 6 km de comuna Niculițel.
Mănăstirea Saon: Acest sfânt așezământ a luat ființă sub stăpânirea otomană în anul 1846, prin plecarea unor călugări de la Mănăstirea Celic-Dere. Cei veniți la Saon au ridicat aici din chirpici câteva chilii și un Paraclis ca metoc al Mănăstirii Celic-Dere.
Mănăstirea Valea Teilor: Situată la 4 km de comuna Valea Teilor, înspre Niculițel, într-un peisaj absolut fantastic, acest așezământ de călugări începe să se contureze din anul 2006.
Mănăstirea Vovidenia: mănăstire de maici de rit vechi, se află în comuna Slava Cercheză, județul Tulcea.
Mănăstirea Uspenia: ortodoxă de rit vechi, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, se află în localitatea Slava Rusă, județul Tulcea.
Mănăstirea Stipoc (Schitul Sfântul Atanasie): este situată în Delta Dunării, pe grindul Stipoc, în apropiere de Chilia.
Mănăstirea Cerbu: situată între Ciucurova și Topolog, o mănăstire în construcție, cu un proiect uimitor.
Mănăstirea Măcin: se află la intrarea în oraș, pe drumul dinspre Isaccea.
Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Măcin: se află situată la aproximativ 1 km de ieșirea din orașul Măcin, mergând pe drumul către Cerna.
Mănăstirea Dinogeția: este situată în satul Garvăn, comuna Jijila, județul Tulcea. Se ajunge pe drumul județean 251 Tulcea – Galați.
Mănăstirea Nașterea Sf. Ioan Botezătorul este situată în localitatea Tulcea, județul Tulcea.
Mănăstirea Codru este situată în localitatea Codru, lângă Babadag, la aproximativ 100 m de drumul E87.
Mănăstirea Halmyris este situată la aproximativ 2 km de la ieșirea din localitatea Murighiol, județul Tulcea.
Mănăstirea Buna Vestire Delta Dunării este situată în apropierea pădurii Letea, la 3 km de Cardon și 7 km de satul C.A.Rosetti.
Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului și Sf. Cuv. Parascheva este situată în localitatea Visterna, județul Tulcea.
Mănăstirea Sfântul Ilie (Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul) se află în localitatea Dunavățu de Jos, județul Tulcea.
Va urma