Adunate de pe plajă(294)
AMALGAME
* Începând cu data de 09.09.2023 Bazinul Didactic de Înot din municipiul Tulcea, va fi închis. Măsura a fost luată în vederea efectuării operațiunilor anuale de dezinfectare, dezinsecție, golire bazin și diverse reparații sanitare și electrice pentru o perioadă minimă de 15 zile, drept pentru care activitățile de înot vor fi suspendate. Conform Direcției de întreținere și Administrare a Patrimoniului Tulcea, numărul de zile este estimat și, în funcție de reparațiile necesare, este posibil ca acest termen să sufere modificări. “Vă vom comunica în timp util data exactă a redeschiderii bazinului și menționăm că ședințele programate în perioada următoare se vor reporta ulterior”, a anunțat DIAP Tulcea.
* Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 septembrie 2023, a inculpatului Dorin Meran. comisar-șef al Comisariatului județean Tulcea din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 30 august – 4 septembrie 2023, inculpatul Meran Dorin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 25.000 lei și alte foloase necuvenite, pentru a-i aplica acestuia o amendă mai mică ori chiar sancțiunea avertismentului ca urmare a unui control efectuat de către inculpat la un punct de lucru al unei societăți comerciale administrată de martor.
La data de 04 septembrie 2023, suma de bani, pretinsă anterior, ar fi fost remisă inculpatului în autoturismul acestuia, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Inculpatului Meran Dorin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 05 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
* Grupul de lucru pentru elaborarea noii structuri a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a avut prima şedinţă, luni, când au fost stabilite obiectivele principale, modul de lucru şi calendarul de implementare a reformelor solicitate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit unui comunicat al MAI, organigrama Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa va fi constituită astfel încât să reflecte pe deplin cerinţele şi necesităţile comunităţii locale din judeţ, luând în considerare contextul infracţional şi specificul activităţilor de aplicare a legii din zona de competenţă. Scopul grupului este de a regândi întreaga structură a IPJ Constanţa pentru a-l transforma într-o structură poliţienească capabilă să combată eficient infracţionalitatea locală. Judeţul Constanţa este unul de graniţă, inclusiv a UE, avem în Constanţa obiective care au o pronunţată importanţă strategică civilă, industrială şi militară, CNE Cernavodă, porturile şi şantierele navale de la Constanţa şi Mangalia, podurile de la Cernavodă şi Giurgeni-Vadul Oii, Baza militară de la Kogălniceanu’, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, citat în comunicat. El a precizat că inspectoratul va trebui echipat şi dotat corespunzător şi structurile MAI se vor concentra şi pe această direcţie. Sursa – Agerpres
* CFR Călători va elibera studenţilor, începând din 5 septembrie, legitimaţii de călătorie cu reducere de 90% la transportul pe calea ferată. „CFR Călători informează că facilităţile aferente studenţilor la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023. Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimaţii de călătorie pentru elevi şi studenţi cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023”, a anunţat compania, pe site-ul său.
De asemenea, Softrans a anunţat, pe site-ul său, că „începând cu data de 03.09.2023 intră în vigoare Legea 199/2023 privind acordarea de noi facilităţi studenţilor. Din cauza faptului că pentru legea mai sus menţionată nu există norme metodologice, începând cu data de 03.09.2023 se suspendă eliberarea legitimaţiilor de călătorie cu reducere/gratuitate pentru studenţi. Studenţii ce au achiziţionat în avans legitimaţii de călătorie vor beneficia de reducerea acordată”. O poziţie similară a fost exprimată şi de Astra Trans Carpatic, care a anunţat printr-un comunicat că „începând cu data de 03 Septembrie 2023, ora 00:00, eliberarea legitimaţiilor de călătorie cu reducere pentru studenţi se va face după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice referitoare la transportul studenţilor pe calea ferată aferente Legii învăţământului universitar 199/2023”.
În schimb, Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) a afirmat că studenţii trebuie să beneficieze de reducerea în cuantum de 90% la călătoriile cu trenul începând chiar din 3 septembrie, considerând că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor. Sursă: AGERPRES
* Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Federaţia Românilor Operatori de Transport (FORT) susţin desfiinţarea controlului la frontiera între România şi Bulgaria, conform unui comunicat comun remis, luni, AGERPRES. Cele două organizaţii semnalează că Bulgaria este, de ani buni, în top 3 destinaţii turistice pentru români. În 2019, an de referinţă pentru turismul internaţional, ţara vecină a raportat 2,1 milioane de vizitatori din România! În mai puţin de două luni din acest an (1 iunie – 25 iulie), din circa 800.000 turişti străini înregistraţi în structurile de cazare din Bulgaria, 260.000 au fost români şi în majoritate covârşitoare aceştia călătoresc cu mijloace rutiere (autocare şi autoturisme), peste jumătate folosind punctul de frontieră Giurgiu – Ruse. Printre problemele întâmpinate la punctele de frontieră, comunicatul menţionează: zeci de minute sau ore petrecute în coadă, care înseamnă consum suplimentar de carburant şi uzură, poluare în atmosferă şi în natură, tone de gunoaie în jur pe care nu le mai adună nimeni; creşteri considerabile de costuri (carburanţi, salarii şi diurne şoferi) pentru transportatorii rutieri, care, în final, se regăsesc în preţurile tuturor produselor transportate etc. Sursă AGERPRES
* Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, anunță intenția de a acorda prima distincție de cetățean de onoare al Județului Tulcea lui Cătălin Chirilă, campion mondial la canoe. Născut în comuna Sarichioi, județul Tulcea, Cătălin Chirilă a adus mândrie și glorie județului nostru prin obținerea titlului de campion mondial. El este acum considerat urmașul marelui Ivan Patzaichin și reprezintă cu cinste tradiția sportului în județul Tulcea. Acordarea titlului de cetățean de onoare al Județului Tulcea reprezintă cea mai înaltă distincție pe care Consiliul Județean Tulcea o poate oferi, în condițiile în care Cătălin Chirilă a demonstrat nu doar excelență în sport, ci și un profund angajament față de valorile și tradițiile județului Tulcea. Născut în Tulcea, pe 11 mai 1998, Cătălin Chirilă a început să practice canoe la vârsta de 14 ani, inițial pe lacul Ciuperca. A fost junior la Clubul Sportiv Municipal „Danubiu” din Tulcea. În 2012, doi antrenori, Adina Cuculici și Ionuț Manolache, l-au selectat pentru echipa lor, marcând astfel debutul său în canotaj. După absolvirea școlii din Sarichioi, s-a mutat la Tulcea și a studiat la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, specializarea „Instructor sportiv“. La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, Cătălin Chirilă, care acum este membru al Clubului Steaua București, a obținut locul 5 în finala la canoe dublu 1000 de metri și locul 11 la canoe simplu 1000 de metri. Pe plan internațional, palmaresul său cuprinde locul 3 la canoe dublu 1000 de metri la Campionatele Europene din Poznan, Polonia, în 2021, locul 1 la Jocurile Europene Minsk 2019 la canoe dublu 1000 de metri și locul 5 la proba de canoe dublu 1000 de metri la Campionatele Mondiale Szeged, Ungaria, în 2019. În 2022, la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe din Halifax, Canada, Cătălin Chirilă a adus României prima medalie la canoe după cinci ani, obținând argintul la C1 – 500 m și primul aur la C1 – 1000 m după 36 de ani. A urcat, de asemenea, pe podium în alte competiții importante, cum ar fi Europenele din Germania, Cupa Mondială din Cehia, Cupa Mondială din Polonia și Super Cupa din SUA. În acest an, la Duisburg, Cătălin Chirilă a câștigat medalia de aur la canoe simplu 500 m și medalia de argint la canoe simplu 1000m, calificându-se astfel pentru Jocurile Olimpice din Paris 2024. Cu toate că s-a mutat din Tulcea și și-a dezvoltat cariera în altă parte, Cătălin Chirilă păstrează o legătură specială cu județul său natal și îl consideră întotdeauna „județul de suflet“.
* În Constanța, numărul pacienților incluși în Programul Național de Diabet este mai mare decât numărul bolnavilor din toate celelalte nouă programe naționale la un loc. La ultima ședință, Guvernul a aprobat un Plan Național de Prevenție a diabetului zaharat. Medicii atrag atenția că au fost luate unele măsuri care teoretic îi ajută pe pacienți, dar care practic sunt aproape imposibil de pus în aplicare, spune dr. Daciana Toma, coordonatorul grupului diabet din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei.
* Duminică, 10 septembrie, de la ora 10.30, la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” are loc premiera spectacolului PINOCCHIO, o adaptare după Carlo Collodi. Regia artistică și scenariul sunt semnate de regizorul Ciprian Huțanu care, cu mult profesionalism a creionat, într-o variantă modernă, povestea băiețelului năstrușnic și rebel, cel care este, de fapt o marionetă de lemn, cioplită de bătrânul tâmplar Gepetto. Conceptul scenografic și păpușile spectacolului au fost realizate de Tünde Tomos, secondată ca asistenți de scenografie de către Cătălin Ungureanu și Daniel Pál. Muzica îi aparține compozitorului Călin Ionce. Light design-ul spectacolului a fost realizat de Aurel Palade.
A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ