Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Deputații Dănuț Culețu și Florin Gheorghe îi acuză pe „groparii’’ Spitalului din Eforie Sud de tunuri imobiliare

Deputații Dănuț Culețu și Florin Gheorghe îi acuză pe „groparii’’ Spitalului din Eforie Sud de tunuri imobiliare(1242)


Vestea că medicii de la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală (SOTRM) din Eforie Sud au primit preavize, urmând ca peste 20 de zile să fie concediați, a readus în atenția unor lideri politici locali faptul că oameni cu o pregătire specială sunt dați la o parte fără nici o ezitare, în interesul unor intenții care, cel puțin la prima vedere, par destul de suspecte.


În aceste împrejurări, Forța Civică Organizația Județeană Constanța atrage atenția opiniei publice în ceea ce privește modul în care Guvernarea USL, cât și Consiliul Județean Constanța, înțeleg să aplice așa-zisa „descentralizare” în privința Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, făcând ultimul pas în procedura de desființare a acestei unități. Mai exact, ei fac referire la faptul că, medicii au primit preaviz și sunt nevoiți să-și caute alt loc de muncă, în maxim 20 de zile, cu toate că hotărârea de guvern prevedea preluarea cadrelor medicale de către celelalte spitale.


„Autoritatea locală, respectiv Consiliul Județean Constanța, sub pretextul neconformității dotărilor medicale existente în cadrul acestei unități (fapt infirmat de către cadrele medicale), a pus gând rău cadrelor medicale de bună credință, menținându-și acțiunea de desființare a SOTRM. Consiliul Județean Constanța și președintele Nicușor Constantinescu puteau valorifica personalul medical cu experiență îndelungată, fără a renunța la esența actului medical, și anume la valoarea de nediscutat a medicilor profesioniști din cadrul SOTRM. Unitatea medicală din Eforie Sud putea fi modernizată de către Consiliul Județean Constanța cu usurință prin accesarea fondurilor europene. La un moment dat, chiar managerul Spitalului Județean Constanța afirma că se va derula un proiect de modernizare a unității medicale. Se pare că, atât la nivelul decizional central cât și local, valoarea acestei unități medicale cu tradiție nu reprezintă mai nimic, însă valoarea patrimonială reprezentată de hectare întregi de teren intravilan amplasat pe malul mării a trezit interesul anumitor persoane care au demarat planul de acaparare al acestora”, a transmis președintele Forței Civice Constanța, deputatul Dănuț Culețu, printr-un comunicat de presă. 


Pe de altă parte, președintele Organizației Județene al Partidului Forța Civică Constanța, deputatul Dănut Culețu, la întrebarea nr. 327A/11-03-2013 adresată oficial ministrului sănătății în Parlamentul României în ceea ce privește soarta SOTRM a primit răspunsul numărul 2495 din data de 14.03.2013, ce conține asigurări din partea Ministerului Sănătății că acest spital se poate desființa doar prin Hotărâre de Guvern, menționând că la data respectivului răspuns nu exista un asemenea proiect. 


Totuși, cei de la Forța Civică spun că interesele imobiliare au găsit un artificiu și primul pas vizibil a fost să elimine cadrele medicale care reprezentau ultimul impediment în desființarea unității, urmând probabil ca în scurt timp să apară și un alt motiv invocat de către Consiliul Județean Constanța pentru a elibera, la propriu, de orice sarcini, cele 11 hectare de teren aflate în patrimoniul SOTRM.


„Forța Civică Constanța, prin deputatul Dănuț Culețu, a solicitat Ministerului Sănătății înca din luna martie a acestui an ca SOTRM să fie preluat de către minister pentru a salva această unitate medicală cu tradiție, dar se pare că indiferența și interesele materiale ale unor grupuri de rea credință impiedică în continuare acest demers”, au mai spus cei de la Forța Civică Constanța.


Față de situația în care au ajuns medicii de la spitalul din Eforie și deputatul constănțean de la PDL, Florin Gheorghe, a luat atitudine și a cerut explicații ministrului Sănătății, Eugen Nicolaescu.
El a reamintit că Spitalul de Ortopedie a fost preluat în cursul verii ca secţie a Spitalului Judeţean Constanţa, cu scopul declarat al eficientizării şi menţinerii activităţii, însă parlamentarul constănțean susține că, în opinia sa, eficientizarea propusă a fost doar una de faţadă.


„Spitalul de Ortopedie Eforie Sud reprezintă o miză imobiliară uriaşă. După cum bine cunoaşteţi, spitalul are o tradiţie de peste 100 de ani în tratarea afecţiunilor ortopedice şi numărul de pacienţi trataţi, chiar şi în ultimele luni, este unul dintre cele mai ridicate. Cu toate acestea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a decis închiderea acestui spital şi concedierea medicilor”, a transmis Florin Gheorghe.
El a mai precizat că, zilele acestea, a decis să îi adreseze un set de întrebări Ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, referitoare la Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud.


„Având în vedere faptul că Spitalul de Ortopedie din localitatea Eforie Sud deţine un patrimoniu imobiliar excepţional (terenuri, clădiri, plajă), vă rog să îmi comunicaţi, domnule ministru, următoarele: sunteţi informat despre motivele reale ale închiderii Spitalului de Ortopedie din localitatea Eforie Sud? Personal, dar şi în calitate de ministru al Sănătăţii, sunteţi de acord cu decizia managerului S.J.U. Constanţa prin care s-a dispus închiderea Spitalului de Ortopedie Eforie Sud? Totodată, având în vedere specificul staţiunii turistice Eforie Sud şi specificul turiştilor care vizitează această staţiune, cum veţi compensa absenţa serviciilor de tratament ortopedic din această staţiune?” l-a întrebat Florin Gheorghe pe ministrul sănătăţii.


De asemenea, deputatul constănţean l-a mai întrebat pe Eugen Nicolăescu dacă poate garanta faptul că închiderea Spitalului de Ortopedie Eforie Sud nu a fost determinată de miza imobiliară uriaşă şi că patrimoniul acestuia nu va lua o cu totul altă destinaţie. Totodată, el a cerut să se găsească o soluţie pentru medicii care şi-au pierdut locul de muncă, în contextul în care România pierde zilnic zeci de medici.


Reamintim că, în luna februarie, consilierii judeţeni s-au reunit în şedinţă ordinară şi au dezbătut proiectul de hotărâre care viza reorganizarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Sud şi integrarea acestuia în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa.
Potrivit proiectului respectiv, personalul care lucrează în unitatea medicală de la Eforie Sud va fi preluat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în limita posturilor prevăzute de organigramă.


„Odată ce va fi integrat în cadrul Spitalului Judeţean, unitatea din Eforie Sud va beneficia de mai mulţi bani, pentru că va fi clasificată automat ca unitate de rang unu. Se vor atrage mai uşor fonduri europene şi se va îmbunătăţi calitatea actului medical. Situaţia de acolo este dramatică, sunt foarte multe datorii şi se poate intra în faliment. Aşa, s-a decis că cea mai bună soluţie ar fi transformarea în secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Am auzit tot felul de zvonuri cu privire la terenurile de acolo. Terenurile aferente nu vor fi luate de Mazăre şi Constantinescu”, spunea Nicuşor Constantinescu la timpul respectiv.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

„Sunt un candidat asumat”
scris de Mircea Lungu
Dețin, de ceva timp, o olografă proslanie de recomandare a distinsului candidat, un candidat asumat, cum se recomandă pe ici-colo, victi(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii