Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
timp liber
Astronomii detectează un mănunchi Misterios de unde radio venite din adâncurile Cosmosului

Astronomii detectează un mănunchi Misterios de unde radio venite din adâncurile Cosmosului(197)

Astronomii au făcut o descoperire uluitoare - o rafală radio rapidă (FRB) denumită FRB 20220610A a fost detectată, călătorind timp de 8 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ. Această explozie radio, de o intensitate neobișnuită, este una dintre cele mai îndepărtate și energice observate vreodată.

FRB-urile, sau exploziile rapide de unde radio, sunt intense și durează doar o milisecundă, având origini necunoscute. Prima FRB a fost descoperită în 2007, și de atunci sute de aceste explozii cosmice rapide au fost detectate venind din puncte îndepărtate ale Universului.

Această rafală, numită FRB 20220610A, a durat mai puțin de o milisecundă, dar în acea fracțiune de moment, a eliberat echivalentul emisiilor energetice ale Soarelui nostru timp de 30 de ani, conform unui studiu publicat joi în revista Science.

Multe FRB-uri emit unde radio foarte luminoase care durează doar câteva milisecunde înainte de a dispărea, ceea ce face dificilă observarea lor. Telescoapele radio au ajutat astronomii să urmărească aceste explozii cosmice rapide, inclusiv ASKAP, o rețea de telescoape radio situată pe teritoriul Wajarri Yamaji din Australia de Vest. Astronomii au folosit ASKAP pentru a detecta FRB-ul în iunie 2022 și pentru a determina locul de origine.

"Cu ajutorul rețelei de antene radio a ASKAP, am putut să stabilim cu precizie de unde a venit rafala", a declarat coautorul studiului, dr. Stuart Ryder, astronom la Universitatea Macquarie din Australia. "Apoi, am folosit Telescopul Very Large Telescope al Observatorului European Austral din Chile pentru a căuta galaxia-sursă, descoperind că aceasta este mai veche și mai îndepărtată decât oricare altă sursă de FRB găsită până acum, probabil într-un grup mic de galaxii care se unesc."

Echipa de cercetare a urmărit rafala până la ceea ce pare a fi un grup de două sau trei galaxii care se află în proces de fuziune, interacționare și formare de noi stele. Această descoperire se aliniază cu teoriile actuale care sugerează că FRB-urile ar putea proveni de la magnetare, obiecte extrem de energetice rezultate din exploziile stelelor.

Oamenii de știință cred că FRB-urile ar putea fi o metodă unică de a "cântări" Universul prin măsurarea materiei dintre galaxii care rămâne necontabilizată.

"Dacă numărăm cantitatea de materie normală din Univers - atomii din care suntem toți făcuți - descoperim că mai mult de jumătate din ceea ce ar trebui să fie acolo astăzi lipsește", a spus coautorul studiului Ryan Shannon, profesor la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Australia. "Credem că materia dispărută se ascunde în spațiul dintre galaxii, dar poate fi atât de fierbinte și difuză încât este imposibil de văzut cu tehnici obișnuite."

Până în prezent, rezultatele metodelor actuale folosite pentru a estima masa Universului nu sunt în acord una cu cealaltă, ceea ce sugerează că întregul domeniu al Universului nu este inclus.

"FRB-urile simt acest material ionizat", a spus Shannon. "Chiar și în spațiul care este aproape perfect gol, ele pot 'vedea' toți electronii, ceea ce ne permite să măsurăm câtă materie există între galaxii."

 

Sursă: CNN

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii