Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(155)

* Armata Israelului a avansat în Gaza și a anunțat că a pus mâna pe planurile de război ale Hamas, după ce a cucerit o fortăreață din Jabalia, în nordul Fâșiei, în timp ce liderii grupării au acuzat soldații IDF că ar fi ucis cel puțin 19 civili într-o nouă lovitură asupra taberei de refugiați din aceeași localitate. Între timp, Hamas a lansat un nou baraj de rachete asupra Israelului, fiind vizat orașul de coastă Ashdod și împrejurimile sale. Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane, astfel că va continua și evacuarea românilor din Fâșia Gaza, potrivit MAE. Organizațiile internaționale sunt tot mai îngrijorate de situația civililor, mai ales pentru că zeci de mii de palestinieni fug din nordul enclavei, pe jos, cu steaguri albe în mâini, încercând să scape cu viață din atacuri. O veste bună a venit din SUA, unde Casa Albă a anunțat că Israelul a fost de acord să implementeze pauze operaționale zilnice de patru ore în nordul Fâșiei Gaza, pentru a permite asistența umanitară și refugierea civililor în zone sigure.

 

* În Ucraina, ziua 624 de război a adus bombardamente puternice în Herson, atât din partea rușilor, cât și a ucrainenilor, în partea ocupată. Forțele Kievului au lovit o bază a rușilor, provocând numeroase victime despre care Moscova spune că ar fi civili. În incidentul periculos din Marea Neagră, unde o rachetă rusă a avariat o navă civilă aparținând Liberiei care intra într-un port din regiunea Odesa, s-au anunțat un mort și patru răniți. Pe flancul estic, Germania anunțat că retrage sistemele Patriot și cei aproape 300 de soldați dislocați în Polonia anul trecut. În schimb, Berlinul trimite în România 80 de soldați și patru avioane Eurofighter.

 

* În Spania, fostul lider al Partidului Popular spaniol din regiunea Catalonia, Alejo Vidal Quadras, a fost împuşcat în plină figură, într-un cartier de lux din centrul Madridului, în miez de zi. Poliția caută un motociclist cu cască neagră, suspect în acest caz. Politicianul este la spital, în stare stabilă. Tot în Spania, premierul în exercițiu a primit sprijin din partea partidului separatist catalan să formeze guvernul, în schimbul amnistierii celor implicați în referendumul pentru independența Cataloniei. Acordul creează tensiuni la nivel național și internațional.

 

* La noi guvernul a aprobat noua lege a pensiilor, care a provocat multe ciocniri în coaliție. Tensiunile s-au menținut până în ultimul moment, ședința de guvern a început cu două ore întârziere, iar mai apoi a fost și suspendată. Liberalii au reclamat „inadvertențe” pe cifre, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), ar fi refuzat iniţial să avizeze proiectul, din cauza impactului bugetar al recalculării pensiilor. Până la urmă l-a avizat cu observații, avertizând că, dacă va intra în vigoare, deficitul bugetar va ajunge în 2024 la 5,5% din PIB și în 2025 la 6,1%. Iar premierul Ciolacu a 1învins! pe pagina lui de Facebook: „Legea pensiilor a fost adoptată! Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”. Și a mai zis că în mod categoric, în anul 2024, nu va fi nicio mărire de impozite în România. Guvernul a aprobat astăzi și modificările la limitele pentru plățile cash

 

* Despre noi am mai aflat dintr-un raport al OECD, unde România se află pe locul al doilea în topul excesiv al consumului de alcool (36% din populația adultă bea cel puțin o dată pe lună alcool în exces) și pe primul loc în topul bărbaților care beau excesiv (55%).
                                     

 

TIMPUL.INFO

 

 

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii